بخشی از مقاله

چکیده

هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطهی جامعهپذیری سازمانی و کار تیمی در جمعیت هلال احمر استان کردستان است. به این منظور کارکنان سازمان مذکور بهعنوان جامعه آماری لحاظ و طبق جدول مورگان 113 نفر آنان مورد بررسی قرار گرفتند. روش انجام پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. پژوهش از منظر هدف کاربردی، بهلحاظ شیوهی گردآوری دادهها، پیمایشی و از نظر زمانی، تک مقطعی است.

بر این اساس جهت سنجش متغیرهای پژوهش در جامعه آماری از پرسشنامههای معتبر استفاده شد که همگی بر اساس طیف لیکرت هستند. پایایی پرسشنامهها به روش آلفای کرونباخ برای متغیرهای اشاره شده بهترتیب 0/89 و 0/91 محاسبه شد. روایی سنجهها نیز با روش اعتبار محتوا توسط صاحبنظران تأیید شد. یافتههای نهایی پژوهش حاکی از وجود ارتباط معنیدار بین جامعهپذیری سازمانی و کار تیمی در سازمان مورد مطالعه است.

.1 مقدمه

امروزه حجم دانش بشری چنان گسترهای یافته است که تخصص را تا حد زیادی الزامیکرده است. در دنیای امروز بسیار دور از ذهن است که بتوان هنوز حکمایی تصور کرد که همزمان به چند شاخه از علوم تسلط داشته باشند. امروزه بیش از هر زمان دیگری عبارت » همهچیز را همگان دانند« مصداق یافته است. از اینرو لازم است که شرکتها، سازمانها و مؤسسات مختلف برای رسیدن به موفقیت، دانش، مهارت، تجربه و دیدگاههای تمامی اعضا و کارکنان خود را بهکار گیرند و    برای آمادهسازی و ایجاد فرهنگ کار تیمی اقدامات شایستهای را انجام دهند - رازنهان، . - 1390 تیمها حداقل به دو دلیل حائز اهمیت هستند: اول اینکه نتیجه کاری که با تعداد مشخصی از افراد و به صورت برنامهریزی شده در قالب تیمی انجام میشود، از کاری که با همین تعداد افراد به صورت انفرادی انجام میشود بهتر خواهد بود.

وقتی که تیم در جهت انجام دادن کاری تلاش میکند، تشریک مساعی میان اعضای خود را افزایش میدهد و افراد از تجربیات یکدیگر در جهت انجام بهتر کار استفاده میکنند. در شرایط ایدهآل، اعضای تیم به منظور دستیابی به اطلاعات بیشتر و حل مشکلات به یکدیگر کمک میکنند. دوم اینکه کار تیمی وسیله مؤثری برای ایجاد رضایت خاطر کارکنان جهت رفع نیازهای داخلی و    ارتباطات است. کار تیمی باعث رضایت خاطر فردی اعضا از طریق ارتباط آنان با حل مشکل میشود و احساس وابستگی آنان به مؤسسه و اهداف آن را افزایش میدهد. این احساس وابستگی باعث تلاش بیشتر کارکنان میشود و پیشبرد اهداف را به دنبال دارد. ارتباطکارکنان با کار گروهی و وابستگی آنان محرکیقوی برایکارکنان بهشمار میآید.

.1-1 بیان مسأله در دو دهه اخیر، سازمانها بطور معناداری تغییر کردهاند. سازمانها دارای ویژگیهای عدم تمرکز و جهانی شدن هستند و توسط فناوری اطلاعات و رهبری مبتنی بر تیم کارشان را تسهیل میکنند. تغییرات از سمت کار به صورت انفرادی به انجام کارهای با مبنای تیمی از ویژگیهای سازمانهای امروزی است. هنگامی که تیمها موفق باشند، سازمانها دارای توان بالقوه جهت ارائه بسیاری از مزیتها مانند انعطافپذیری و خلاقیت فزاینده میشوند. از این رو سازمانها باید به حداکثرکردن احتمال موفقیت تیمها توجه کنند - . - Nedelko, 2008

از طرفی جامعهپذیری سازمانی فرآیندی است که طی آن کارکنان جدید خود را با ارزشها و رفتارهای درون سازمانی تطبیق میدهند. در فرآیند جامعهپذیری فرد دانش و اطلاعات و مهارتهای لازم برای ایفای نقش سازمانی را به دست میآورد - - Feldman, 1981 و خود را از مجموعه بیرونی به مجموعه یکدست و یکنواخت داخلی سازمان تغییر و وفق میدهند - . - Van manen & Schein , 1979 جامعهپذیری تازه واردها برای سازمانها از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا اثرات پذیرفته شده در چند ماه اول، بر رفتار و عملکرد کارکنان ماندگار و عمیق خواهد بود - Baer & et . - al, 2006 از طرفی کمتوجهی به این فرایند، امکان بروز تکرار رفتارهای بیرون از چارچوب و هنجارهای سازمانی توسط کارکنان تازهوارد را بیشتر میکند.

تداوم این وضعیت موجب شکلگیری نگرشها و رفتارهای منفی، تعارضات و کشمکشها، جابهجایی و ترک کار میشود - . - Wanous & Colella, 1989 بنابراین یکی از دغدغههای بسیاری از سازمانها بهویژه سازمانهای دولتی و ارائهدهنده خدمات عمومی مانند جمعیت هلال احمر که رابطه تنگاتنگی با انسانها دارند و ازحساسترین و پیچیچدهترین سازمانها بهحساب میآیند؛ کار تیمی است؛ چرا که با فقدان کار تیمی نمیتوان وظیفهی خطیر ارائه خدمات عمومی مناسب را در آنها بهمنصه ظهور رساند.

باتوجه به اینکه جمعیت هلال احمر بنابه رسالت خویش ملزم به ارائه خدمات مناسب به عموم شهروندان بهخصوص افراد آسیبدیده است و در این جهت باید پاسخگوی افراد با سطحنیازهای متفاوت باشد و معضلات و حوادث طبیعی و غیرطبیعی روز به روز پیچیدهتر میشوند و پاسخ به این نیازها ضرورت بهبود کار تیمی در جمعیت هلالاحمر را افزایش میدهد؛ لذا ارائه راهکارها و پیشنهادهای لازم برای بهبود کار تیمی در جمعیت هلالاحمر میتواند اثر بسزایی در افزایش کیفیت ارائه خدمات مطلوب به شهروندان را فراهم سازد.

با وجود آن که به عوامل زیادی در رابطه با کار تیمی اشاره شده است؛ با این وجود از توجه به بعضی از عوامل کلیدیِ مرتبط با اینحوزه غفلت شده است. بهعنوان مثال؛ بررسی رابطه جامعهپذیری سازمانی و کار تیمی کمتر انجام شده است. از این رو پژوهشحاضر درصدد است تا این کمبود پژوهشی را از طریق بررسی رابطه آنها تاحدودی مرتفع کند و به این پرسش پاسخ دهد که تا چه اندازه بین جامعهپذیری سازمانی و کار تیمی رابطه وجود دارد؟

.2-1 ادبیات و پیشینه پژوهش

.1-2-1 جامعهپذیری سازمانی جامعهپذیری سازمانی فرایندی است که طی آن، کارکنان جدید خود را با ارزشها و رفتارهای درون سازمانی تطبیق میدهند. در فرایند جامعهپذیری، فرد دانش و اطلاعات و مهارتهای لازم را برای ایفای نقشهای سازمانی بهدست میآورد و فرهنگ سازمانی را میآموزد؛ ارزشها، تواناییها، رفتارها و دانش اجتماعی مناسب سازمانی را یاد میگیرد - شائمی و اصغری، . - 1389 سازمانها برای آموزش ارزشهای سازمانی و هنجارهای رفتاری به افراد تازه وارد از رویکرد جامعهپذیری استفاده میکنند.

از طریق این رویکرد افراد جدید با شیوههای عمل آشنا شده، آنچه در سازمان مورد انتظار است را فرا میگیرند، رفتارهای شغلی مناسب را میآموزند و با هنجارها و ارزشهای گروه، خود را وفق میدهند - . - Taormina, 1997 جامعهپذیری برای تناسب شخص- سازمان اساسی است، زیرا هدف اولیه جامعهپذیری، استمرار ارزشهای اصلی و دادن یک چارچوب به کارکنان برای پاسخ به محیط کارشان و هماهنگی با کارکنان دیگر است - . - 2006 Bauer & et al,

.2-2-1 کار تیمی تیم به تعداد کمی از افراد دارای مهارتهای مکمل گفته میشود که مقصد واحدی دارند، به اهداف عملکردی مشترک متعهدند، رهیافت واحدی نسبت بهمسایل دارند و نسبت به رهیافت خود همگی پاسخگو هستند. تیم باید ارزشهای بنیادی ایجاد کند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید