بخشی از مقاله

چکیده

امروزه ازدیاد مصرف مواد مخدر و عوارض ناشی از آن بشریت را به شدت زیر فشار قرار داده و هر روز تعداد قابل توجهی از افراد قربانی این ماده شوم شده و به کام نیستی و تباهی کشیده می شوند. مشکل اعتیاد به عنوان یک پدیده مخرب موجب شده است تا محقق در این تحقیق به بررسی میزان تاثیر مصرف مواد مخدر صنعتی بر تعارضات خانوادگی در شهرستان شیروان بپردازد.

روش تحقیق: به روش پیمایشی، از نظر زمانی مقطعی و از نوع مطالعات کاربردی است و روش نمونه گیری، طبقه ای متناسب با حجم نمونه میباشد. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی معتادانی که جهت ترک اعتیاد به مواد مخدر صنعتی به مراکز ترک اعتیاد در سال 1394 مراجعه کردند تعداد آن ها - 1322 - نفر می باشد و نمونه ای متشکل از 298 نفر صورت گرفته است. در این پژوهش از آزمونهای پارامتریک ضریب همبستگی پیرسون، آزمونtمستقل و تحلیل واریانس استفاده شده است.

یافته ها نشان داد که بین نحوه تعامل - طرد و یا عدم طرد - خانواده و مصرف مواد مخدر رابطه معنا داری وجود دارد.همچنین نتایج آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه پیرامون میزان مصرف مواد مخدر صنعتی بر اساس سن حاکی از آن است که بین میزان مصرف مواد مخدر صنعتی بر اساس سن تفاوت وجود ندارد. نتایج آزمون آماری تحلیل واریانس یکطرفه پیرامون میزان مصرف مواد مخدر صنعتی بر اساس تحصیلات حاکی از آن است که بین میزان مصرف مواد مخدر صنعتی بر اساس تحصیلات تفاوت وجود دارد. گرفت بین مصرف مواد مخدر صنعتی بر اساس جنسیت تفاوت معنی داری وجود دارد.

مقدمه

در بررسی تاریخ زندگی بشر، نمیتوان برههای را برشمرد که بشریت با مسائل مربوط به مواد مخدر و اثرات تخریبی آن بر ساخت زندگی دست به گریبان نبوده است. به عبارتی، تا هنگامی که بشر بر روی این کره خاکی زندگی میکند این همزادی پا برجاست. اعتیاد پدیدهای است که از زمان های دور در جوامع بشری وجود داشته است. در حال حاضر نیز با وجود پیشرفت های علمی و افزایش غیر قابل تردید سطح شعور و آگاهی مردم، دامنه اعتیاد همچنان در حال گسترش میباشد و هر ساله افراد زیادی را به کام خود میکشاند.

پدیده اعتیاد در جهان امروز به صورت یک معضل خانمان سوز باعث از هم پاشیده شدن بسیاری از خانواده ها، به انحراف کشیده شدن بسیاری از نوجوانان و جوانان، شیوع بسیاری از بیماری ها و ضرر و زیان های اقتصادی و مرگ و میر گردیده است. اعتیاد مهم ترین آسیب اجتماعی است که ریشه در مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و روانیجامعه دارد و متقابلاً بر روان فرد و اجتماع تأثیر میگذارد. شاید کم تر پدیدهای در جامعه ما همچون اعتیاد احتیاج به طرح و بیان داشته باشد، زیرا اکثر ما در زندگی روزمره بهطور مستقیم یا غیرمستقیم با این معضل و ابعاد مختلف آن روبرو هستیم .

بیان مسئله سوء مصرف مواد، به عنوان یک پدیده اجتماعی و از مشکلات سلامتی عصر حاضر به خصوص در گروه سنی 18-29 سال بوده و میزان بالایی از مرگهای زودرس را باعث میشود. آنچه امروزه در کشور ما تامل بیشتری را میطلبد تغییر گرایش جوانان از مواد مخدر سنتی همچون تریاک و حشیش به سمت مواد مخدر صنعتی نظیر اکستازی، شیشه و کراک است - آقابخشی . - 1378 پدیده اعتیاد و بهویژه گسترش روزافزون وابستگی و اعتیاد به مواد جدید با توجه به تأثیرات روحی، روانی، اخلاقی و اجتماعی، خانواده و جامعه را تهدید میکند و به رفتارهای آسیبزایی مانند تنش در نقشهای خانوادگی، ولگردی و خیابانگردی، تکدیگری، رفتارهای کجرو و در موارد حاد و بهویژه در موارد اعتیاد زنان به انحراف جنسی و خودفروشی منجر میشود.

ازاینرو میتوان آن را از مهمترین مسائل اجتماعی جهان امروز و همچنین یکی از عوامل تأثیرگذار بسیاری از آسیبهای اجتماعی تلقی کرد - اسد بیگی،. - 35 :1387 با توجه به اهمیت موضوع بیان شده این تحقیق به دنبال این است که آیا بین مصرف مواد مخدر صنعتی با تعارضات خانوادگی رابطه معنی داری وجود دارد؟ تاتاری و همکاران - 1394 - در تحقیقی با عنوان بررسی تأثیر ازهم گسیختگی خانواده بر گرایش جوانان به مواد مخدر صنعتی بیان می کنند که در استان خراسان شمالی پژوهش حاضر در مقطع زمانی دی ماه 93 تا خردادماه 94 و با هدف بررسی تأثیر ازهم گسیختگی خانواده بر گرایش جوانان به مواد مخدر صنعتی انجام شده است .

جامعه هدف جوانان 18 تا 30 معتاد به مواد مخدر صنعتی می باشند و 62 نفر به عنوان نمونه ی آماری به شیوه ی نمونه گیری هدفمند و در دسترس، از پنج مرکز درمانی ترک اعتیاد در شهر بجنورد انتخاب شدند. در این مطالعه، روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی و ابزار تحقیق پرسش نامه است .از پرسش نامه تقلیل یافته محمدی و همکاران برای جمع آوری داده ها استفاده گردید .نتایج حاصل از تحلیل داده ها که با استفاده از نرم افزار SPSS به دست آمد نشان می دهد که :بین ازهم گسیختگی خانواده با گرایش جوانان به مواد مخدر صنعتی رابطه مستقیم و معنی داری وجود دارد، همچنین رابطه مستقیم و معنی داری بین ازهم گسیختگی خانواده با هر یک از ابعاد گرایش به مواد مخدر یعنی عوامل فردی، بین فردی و اجتماعی وجود دارد.

توسلی و همکاران در سال 1389 در مقالهای تحت عنوان" تحلیل جامعه شناختی تأثیر خانواده و نهادهای اجتماعی بر گرایش به اعتیاد نوجوانان و جوانان" به این نتیجه رسیدند که نوجوانان و جوانان از محیط زندگی و اجتماعات کوچکی که با آن ها در ارتباط مستقیم و رو در رو قرار دارند، تأثیر پذیری بیش تری دارند. - قجاوند و مظفری در سال 1389 در مقالهای تحت عنوان" بررسی شیوه ها و الگوهای مصرف مواد مخدر در میان جوانان شهر اصفهان" به این نتیجه رسیدند که روند مصرف مواد در بین قشر جوان و تحصیلکرده در حال افزایش است و الگوی مصرف در جوانان بیش تر به سمت مواد روان گردان از قبیل کوکائین، حشیش و اکستازی میباشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید