بخشی از مقاله
چکیده
یکی از تحولات قابل توجه در دوره ی نوجوانی، بروز و ظهور تمایلات جنسی و شهوانی است .با توجه به اینکه در جامعه کنونی بلوغ جنسی غالباً زودتر از بلوغ روانی و بلوغ اقتصادی برای نوجوان فرا می رسد، یعنی در نوجوانان،نیاز جنسی و توانایی ارضای آن ایجاد می شود، در حالی که بلوغ و توانایی اداره ی یک خانواده از نظر اقتصادی و مدیریتی وجود ندارد و او هنوز نمی تواند همسر،پدر یا مادر خوبی برای اداره ی خانواده بشود.به همین دلیل ،نوجوان با شرایطی مواجه می شود که از یک سو،نیاز جنسی دارد و این نیاز،او را به طرف تأمین و ارضا برمی انگیزد و ازسوی دیگر ،توانایی اداره ی یک خانواده را از نظر اقتصادی و تدبیر امور ندارد، تا بتواند تشکیل خانواده داده و ازدواج کند.
پس ناچار است تشکیل خانواده و ازدواج را به تأخیر بیندازد و برای ارضای نیاز جنسی اش چاره ای بکند .اما چگونه؟بنابراین هدف این پژوهش، آگاهی بخشی و عقلانی عمل کردن نسبت به تمایل جنسی است. روش این تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده است. داده های مورد نیاز از منابع معتبر استخراج، دسته بندی و سپس در ارتباط با یکدیگر نظم یافته و تحلیل و نتیجه گیری شده است. یافته های پژوهش دلالت بر اهمیت موضوع و تاکید بر عفت ورزی از طریق آگاهی نسبت به رهنمودهای خداوند دارد. خداوند این تمایل را در مسیر فلسفه خلقتش تجویز می نماید. فلسفه آفرینش این استعداد و تمایل، تشکیل خانواده، حیات فردی، اجتماعی و تعالی انسان می باشد. در صورت نبود شرایط لازم برای ازدواج، راهکارهایی چون: تقویت ارتباط با خداوند، تقویت ارزشهای اخلاقی و کنترل ادراکات حسی و ارتباط با نامحرم توصیه می شود.
مقدمه
یکی از تحولات قابل توجه در دوره ی نوجوانی ،بروز و ظهور تمایلات جنسی و شهوانی است، که گاهی نوجوانان را با مشکل مواجه می سازد و این مشکلات به دلیل نا آشنایی با این پدیده و عدم آمادگی برای هدایت این استعداد در مسیری منطقی است، که موجب گرفتاری هایی برای نوجوان می شود. نوجوانان باید توجه داشته باشند که هر استعداد و قوایی که در وجود آنان خلق شده در جهت رشد و شکوفایی آنان است و اگر بر اساس معیارهای منطقی و درست،از این استعدادها بهره برداری شود، موجب کمال و بالندگی انسان می شود.قوای جنسی و نیروی شهوانی از استعدادهایی است که بر اساس آن می توان تشکیل کانون خانواده و ادامه ی نسل انسان را پی ریزی کرد، تا لذتی ارزشمند از این طریق نصیب انسان شود.
اما اگر این استعداد و توانایی در مسیر انحرافی و خارج از چارچوب دستور عقل و وحی قرار گیرد،انسان را به سوی هلاکت معنوی و مادی می کشاند و در دام بیماریهای جنسی گرفتار می سازد. به عبارت دیگراگر انسان از استعداد و قوای جنسی و نعمت خدادادی خود در مسیر درست و راهی که خداوند برای آن معین کرده است استفاده نکند،در هلاکت و گم راهی وارد شده است. - علی پناهی، 1386،ص - 30 حضرت علی - ع - می فرمایند:»من اتبع هواه ضل«هرکس از هوای نفس خود پیروی کند گم راه می گردد - ابن ابی الحدید، 1378،ص . - 263 بی تردید،یکی از نیرومندترین غرایز،غریزه ی جنسی است که در وجود انسان قرار داده شده.این نیرو ،که از ابتدای تولد به صورت نهفته و غیر فعال در انسان وجود دارد،تا زمان بلوغ و نوجوانی،از محرک چندانی برخوردار نیست.
اما به محض شروع نوجوانی،آرام آرام زمان بیداری و شکفتگی آن فرا می رسد و به تدریج،وجود نوجوان را فرا می گیرد و تأثیر بسیاری بر ابعاد عاطفی ،اخلاقی،اجتماعی و رفتاری او می گذارد،به گونه ای که گاهی نوجوانان خود را در چنگال این غریزه،تقریباً بی دفاع و ناتوان می بینند.نوجوان در این مقطع از زندگی ،چند مرحله را به تدریج طی می کند:
مرحله ی اول: ابتدا توجه نوجوان به وضع بدن،به ویژه دستگاه تناسلی اش،معطوف می شود و این آغاز توجه و علاقه به امور جنسی است.
مرحله ی دوم: توجه به علاقه ی جنسی بیشتر می شود و با عاطفه و محبت به جنس مخالف همراه می گردد.
مرحله ی سوم:علاقه به جنس مخالف بیشتر می شود و در این مرحله ،ممکن است عشق و علاقه ی نوجوان متوجه چندین نفر باشد و بخواهد با افراد متعددی ارتباط عاطفی همراه با عشق داشته باشد.
مرحله ی چهارم: علاقه ی معطوف به چند نفر،تغییر جهت داده،به جانب یک نفر از جنس مخالف هدایت می شود.این فرد ممکن است حتی از خود وی بزرگتر باشدنوجوان. احتمالاً در این مقطع،می خواهد مورد پشتیبانی عاطفی یک فرد توانا قرارگیرد.
مرحله ی پنجم:نوجوان تغییر عقیده می دهد و توجه خود را معطوف به جنس مخالفی می کند که تناسب سنی با او داشته باشد - موریس دبس، 1335، ص. - 60