بخشی از مقاله

چکیده :

در سالهای اخیر روند رو به رشد مصرف انرژی پدیده بحران انرژی را در جهان به وجود آورده است . مصرف روز افزون انرژی حاصل از سوختهای فسیلی اگرچه رشد سریع اقتصادی جوامع مختلف را به همراه داشته است اما به واسطه انتشار آلاینده های حاصل از احتراق سوختهای فسیلی و افزایش دی اکسید کربن در اتمسفر و پیامدهای ناشی از آن ، جهان را با تغییرات تهدید آمیزی رو به رو ساخته است . از سوی دیگر ؛ محدودیت منابع فسیلی ، غیرقابل تجدیدپذیر بودن این منابع و پیش بینی افزایش قیمتها موجب گردیده است تا سیاست گذاران و برنامه ریزان بخش انرژی با انجام مطالعات ساختاری ، تغییر حاملهای انرژی و حرکت به سوی سوختهای پاک را در رئوس برنامه های کاری خود قرار دهند و یکی از این گزینه ها ، استفاده از انرژی حاصل از منابع زیست توده از جمله بیوگاز می باشد .

با توجه به گستردگی صنعت فن آوری تولید بیوگازعمده موانع و مشکلات پیش روی آن که در این مقاله به بررسی آنها پرداخته می شود ؛عبارتند از : نداشتن متولی مشخص در بخش صنعت فن آوری تولید بیوگاز، نبود طرح جامعی از آینده صنعت فن آوری تولید بیوگاز درکشور ، نبود تعداد مناسب کادر متخصص و مدیران علمی و فنی در صنعت فن آوری تولید بیوگاز ، بالا بودن هزینه ها در بخش صنعت فن آوری تولید بیوگاز ، فقدان تحقیقات وسطح تحلیل گری بازارصنعت فن آوری تولید بیوگاز ،عدم وجودسرمایه گذاری در صنعت فن آوری تولید بیوگاز ،عدم وجود قوانین مدون در زمینه صنعت فن آوری تولید بیوگاز.

لذا جهت بهبوداستانداردهای تولیدی و رفع موانع و مشکلات فوق در برنامه پنجم توسعه و سند چشم انداز 20 ساله راهکارها و پیشنهادهای زیر ارائه می گردد : تدوین برنامه طولانی مدت جهت کاهش وابستگی به مواد اولیه صنعت فن آوری تولید بیوگاز ،معافیت مالیاتی واحدهای کوچک و متوسط صنعت فن آوری تولید بیوگاز ، ضرورت نوسازی تاسیسات و تجهیزات در صنعت فن آوری تولید بیوگاز ،تشکیل صندوق حمایت از صنعت فن آوری تولید بیوگاز ، حمایت از تولید راهکارهای عملی جهت اجرای اهداف تعیین شده صنعت فن آوری تولید بیوگاز در برنامه پنجم توسعه و سند چشم انداز 20ساله داخلی و تاکید بر خودکفایی درصنعت فن آوری تولید بیوگاز،رقابت با محصولات خارجی از طریق رفع موانع تعرفه ای وغیرتعرفه ای .

مقدمه :

در سالهای اخیر روند رو به رشد مصرف انرژی پدیده بحران انرژی را در جهان به وجود آورده است . مصرف روز افزون انرژی حاصل از سوختهای فسیلی اگرچه رشد سریع اقتصادی جوامع مختلف را به همراه داشته است اما به واسطه انتشار آلاینده های حاصل از احتراق سوختهای فسیلی و افزایش دی اکسید کربن در اتمسفر و پیامدهای ناشی از آن ، جهان را با تغییرات تهدید آمیزی رو به رو ساخته است . از سوی دیگر ؛ محدودیت منابع فسیلی ، غیرقابل تجدیدپذیر بودن این منابع و پیش بینی افزایش قیمتها موجب گردیده است تا سیاست گذاران و برنامه ریزان بخش انرژی با انجام مطالعات ساختاری ، تغییر حاملهای انرژی و حرکت به سوی سوختهای پاک را در رئوس برنامه های کاری خود قرار دهند . - 3 - «. لذا جوامع بشری ، توسعه نیاز به منابع بیشتر انرژی دارد که یکی از راههای تأمین منابع کافی انرژی استفاده از منابع و روشهای جدید تولید انرژی است. منابع انرژی جهان به دو بخش اصلی و جایگزین تقسیم می شوند .

منابع اصلی ، مثل سوختهای فسیلی که به مرور کاهش و امکان تولید مجدد آن به زودی امکان پذیر نیست. تمام انرژی های دیگر را انرژی جایگزین می نامند که به دو گروه تقسیم می شوند : انرژی های تجدید شونده و انرژی های تجدید ناپذیر . انرژی های جایگزین تجدید ناشونده عمدتاً عبارتند از : سوختهای هسته ای و انرژی گرمایی زمین. منابع تجدید شونده شامل انرژی خورشیدی ، آبی ،بادی ، زیست توده و انرژی بیوگاز است .زیست توده - بیو ماس - و بیوگاز حاصل از آن یکی از انواع انرژی است که می تواند از زباله یا کشت گیاهان مخصوص بدست آید و می توان جانشین بخشی از انواع دیگر انرژی شود . بیوماس به مواد بیولوژیکی - گیاهی و حیوانی - مرده یا زنده گفته می شود که هنوز کاملا تجزیه یا تخمیر نشده باشند . از تخمیر بیوماس گاز مرداب یا بیوگاز تولید می شود.

بطور کلی در دو سوم خشکی کره زمین ، کشت محصولات کشاورزی امکان پذیر است که می توان از این انرژی استفاده کرد ولی در حال حاضر فقط در 15 الی %20 خشکی کشت می شود - - 1 .فراوانی منابع زیست توده و همچنین ارزانی قابل توجه این منبع انرژی آن را به یکی از برجسته ترین سوختهای تجدید پذیر تبدیل کرده است . - 3 - منابع انرژی تجدید پذیر پس از ذغال سنگ ، نفت و گاز طبیعی ، چهارمین منبع بزرگ انرژی در دنیا می باشند . این منبع حدود %14 از انرژی اولیه جهان را تامین می نماید و در حال حاضر بیش از %11,5 از انرژی اولیه جهان توسط منابع زیست توده تامین می گردد .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید