بخشی از مقاله
چکیده
حسابداری مدیریت ،زاده تحولات پدید آمده در عرصه های کسب و کار و باز تعریف شیوه های مدیریت بنگاه های اقتصادی است که سعی می نمایدخود را با تغییر و تحولات هماهنگ کرده و به نیاز های اطلاعاتی گروههای مختلف ذینفعان را پاسخ دهد. حسابداری مدیریت در دنیا ،از رشد و پویایی سریعی برخوردار بوده و به طور منظم،محصولات فکری جدیدی را به رهبران شرکت ها و مدیران سازمان ها عرضه کرده است.درباره جایگاه حسابداری مدیریت در کشور مان می توان گفت:در شرایطی که در همه شرکت های معتبر دنیا،به کارگیری حسابداری مدیریت به عنوان یک ضرورت در متن تجربه روزمره بنگاه ها قرار گرفته و بسیاری از مدیران ،موفقیت های خود را مرهون بهره برداری از اطلاعات سودمندوهدایتگر حسابداری مدیریت میدانند.
این مقوله در کشور ما بسیار مهجور واقع شده،سازمان ها و بنگاه های اقتصادی کشورازدستاورد های آن محروم و متخصصان مالی ما نسبت به آن بیگانه اند.هنگامی که در محیط های کسب و کار ما نیز،رقابت معنی پیدا کند و اتخاد استراتژی های رقابتی ،دستمایه و تضمین کننده رشدو پایداری بنگاه ها گیرد،بدون تردید،بهره مندی از مفاهیم ،ابزارهاو تکنیک های حسابداری مدیریت برای گرفتن تصمیم های ارزش قرار آفرین ،اجتناب ناپذیر خواهد بود. این مقاله تلاش دارد تا رویکردهای حسابداری مدیریت را که در حل بحران های مالی موسسات می تواند مورد استفاده قرار گیرد را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد .
واژه های کلیدی : ارزیابی کارکردها ،حسابداری مدیریت، بحران مالی،تصمیم گیری،اقتصاد
مقدمه
ازسال 2008 ، اقتصاد جهان در گیر بحرانی فراگیر است که «بحران مالی»نام گرفته، اما در حقیقت «بحران مدیریت» است؛زیرا بر اثر نقض قواعد و روش ها از آخرین دستاورد های سرمایه گذاری اقتصادی پدید آمد . سرچشمه این بحران ،بازارهای مالی و اقتصادی کشور هایی بود که ازآخرین دستاوردهای دانش و کاربرد مدیریت اقتصادی آگاه بوده و به آن دسترسی داشتند و زادگاه حسابداری مدیریت و روش های نوین آن بودند.با طرح این پرسش که با این وجود چرا چنین بحرانی در بستر چنین امکاناتی رخ داد،این بحران به این دلیل نیست که آنها از دانش و تجربه و امکانات موردنیاز برنامه ریزی ،اجراو کنترل سرمایه گذاری ها بی بهره بودهاند، بلکه به دلیل نادیده گرفتن اصول ،ضوابط و تجربه ای بوده که از آن بهره مند بوده اند.
تحقق پیشرفت وتوسعه ودرهمین راستا ،به کار گرفتن روش ها ،تکنیک ها و قواعد مربوط ،در پرتو خواست واراده بهبود خواهی امکان پذیر است و گرنه تکنیک ها به خودی خود هیچ کاره اند .آنچه فراتر از تکنیک ها ،استاندارد ها و روش ها می تواند موسسات اقتصادی و سایر سازمان را به پیشرفت و توسعه رهنمون سازد ،همان اراده و خواست همراه با مسئولیت وپاسخگویی در برابربهره گیری از سرمایه ها و منابع طبیعی ، مالی،اقتصادی ،انسانی و اجتماعی است.در این مقاله ابتدا بیان نقش حسابداری مدیریت در سازمان ها ،کار کرد آن در تصمیم گیری های بنگاه های اقتصادی تحلیل و سپس نقش آن درجلو گیری از بحران های مالی بیان می شود .
- 2حسابداری مدیریت ونقش آن در سازمانها
حسابداری مدیریتی شاخه ای از حسابداری است که مدیریت شرکت در برنامه ریزی، تصمیم گیری، کنترل و تجزیه و تحلیل را پشتیبانی می کند. استفاده موثر از این ابزار توسط مدیریت اجرایی رشد، سود و بهینه سازی تجارت را تضمین می کند. برای تصمیم گیری های تجاری ، صاحبان تجارت و یا مدیران نیاز به اطلاعات مالی و اقتصادی مربوطه و سازمان یافته با توجه به نیازشان و تجزیه و تحلیل از منابع اطلاعات و نتایج تجارت خود دارند. اما صورتهای مالی ارائه شده توسط حسابداران حرفه ای از آنجائیکه مطالب اقتصادی می باشند، به سختی قابل درک هستند و برای درک منابع درآمد و ضرر و زیان در تجارت یا برای شناسایی راه هایی برای ایجاد ثبات در بهینه سازی مالی و اقتصادی در تجارت کافی نیستند. از این رو، توسعه تجارت حسابداری مدیریتی ضروری می باشد، که به معنی: توسعه سیستمی برای ثبت اطلاعات مالیو غیر مالی با توجه به نیازهای مدیریت تجاری، برای نظارت بر منابع درآمد و ضرر و زیان تجارت، توسعه گزارش های اولیه، تجزیه و تحلیل و داشبورد در درآمدها و هزینه ها، بدهی ها و تعهدات، رسیدها و هزینه ها، نیازهای مالی و منابع تجاری ، انطباق مداوم با مدیریت می باشد. - ص-1 س - Madalina Mihaila -2013
حسابداری مدیریت، شامل طراحی و استفاده از حسابداری، در داخل سازمان است. در واقع حسابداری مدیریت را می توان فرآیند شناسایی، اندازه گیری، گردآوری، سنجش، تحلیل، تفسیر و ارائه آن گروه از اطلاعات مالی و سایر اطلاعات کمی و عملکردی تعریف کرد که توسط مدیریت به منظور برنامه ریزی، کنترل، ارزیابی عملیات و استفاده بهینه از منابع در داخل یک سازمان، یعنی حصول اطمینان از بهره برداری مناسب از منابع و در جهت پاسخگویی مناسب در قبال این بهره برداری، مورد استفاده قرار می گیرد. در حسابداری مدیریت، با تاکید بر استفاده کنندگان درون سازمانی، اطلاعاتی اندازه گیری و گزارش می شود که مدیران سطوح مختلف یک سازمان را در اجرای اهداف تدوین شده برای آن سازمان مورد نظر، یاری دهد. - میرحسینی- س-92 ص - 03
- 3حسابداری مدیریت و کارکرد آن در بهره وری سازمان ها
بخش عمده هزینه تحمیل شده به مردم پس از حذف یاراته ها ناشی از پایین بودن بهره وری و به کار نگرفتن سیستم های حسابداری مدیریت است.محاسبه بهای تمام شده کالا هایی مانند انرژی به دلیل آنکه در محیط نا کارآمد و غیر رقابتی محاسبه شده ،سبب تحمیل هزینه اضافی به مردم و دو لت شده است . با به کارگیری سیستم حسابداری مدیریت ،می توان بهای تمام شده انرژی و دیگر کالا ها را کاهش داد.این در حالی است که در محیط غیر رقابتی موجود ،استفاده از ابزار های حسابداری مدیریت از کارایی لازم برخوردار نخواهد بود.هم اینک صنایع بزرگ در انحصار دولت است.در ایران عمده تصدیگری های فرهنگی ،هنری و اجتماعی و همچنین بخش مهمی از تصدیگری های اقتصادی در دست دولت یا بخش عمومی است.
از آنجایی که تصدیگری های اقتصادی بخش عمومی ،بیشتر از نوعی انحصار طبیعی یا انحصار چند تایی سود می برد،به دلیل بالا بودن حاشیه سود و فقدان احساس نیازبه پاسخگویی،هیچ تمایلی برای استفاده از کاربرد هاو تکنیک های حسابداری مدیریت و مدیریت مبتنی بر رقابت در این بنگاه ها وجود ندارد و حتی در بسیاری از این بنگاه ها از سیستم های پیشرفته حسابداری بهای تمام شده نیزاستفاده نمی شود.این نقص در مورد تصدیگرهای فرهنگی،اجتماعی به مراتب شدید تر است ؛زیرا در موسسات مجری این تصدیگری ها مانند مدارس ،دانشگاه های ،بیمارستان های دولتی که اصولا از بودجه نویسی سنتی و حسابداری نقدی استفاده می شود هیچ شاخصی برای سنجش عملکرد ،کارایی و اثربخشی فعالیت این موسسات وجود ندارد.با استقرا نظام بودجه نویسی مبتنی بر عملکرد و حسابداری مدیریت در موسسات می توان کارایی و بهره وری این موسسات را افزایش داد و علاوه بر آن انگیزه لازم را برای مدیران این موسسات برای به کارگیری خلاقیت و نوآوری نیروی انسانی و استفاده بهینه از منابع و امکانات در اختیار ،به وجود آورد. - عباسی جاودان-س-1193ص - 235