بخشی از مقاله

خلاصه

30 mm    مدیریت دانش یکی از دستاوردهای عصر اطلاعات و دانش است و با توجه به ویژگی های آن، امروزه سازمانهای موفق به    25 mm   شدت احساس نیاز به بهرهمندی از آن دارند . از این در همین ارتباط،    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی هدف اصلی تحقیق حاضر ، امکان سنجی استقرار زمینه های مدیریت دانش در ارگانهای شهری و بهنحوی خاص شهرداری شاهینشهر بوده است . روش تحقیق حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی و از شاخه میدانی بوده است .

جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد که تعداد آنها 10 نفر نمونه محاسبه شده بهنحوی تصادفی ساده برابر 100 نفر بوده است. ابزار اندازهگیری این تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته شده شامل 20بسته سوالی است، که پایانی آن از فرمول آلفای کرونیاخ برابر با 0,95 حاصل گردید است. قابل قبول بتواند هدف تحقیق حاضر را بطور کامل در کل مجموعه شهرداری شاهین شهر بسنجد.

زمینه های استقرار مدیریت دانش در شرکت فوق از طریق متغیرهای جمع آوری اطلاعات ، ذخیره اطلاعات ، سازماندهی دانش ، توزیع دانش ، پالایش دائمی دانش موجود و استفاده از دانش از طریق شش سوال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان می دهد که، در شهرداری شاهین شهر در هر شش سوال تحقیق ، کلیه زمینه ها جهت استقرار مدیریت دانش کمتر از سطح متوسط وجود داشته است . در پایان پیشنهادهایی برای استقرار مدیریت دانش که یکی از مباحث مهم روز به شمار می آید و صنایع بزرگ نظیر سازمان مورد مطالعه نیازمند برخورداری از آن بوده، ارائه گردیده است.

در اوایل دوران انقلاب صنعتی سازمانها اثر بخشی و راندمان و توانایی رقابت را با خود کارکردن نیروی کار ساده افزایش دادند. بعد از آن، در دوره های مختلف با پیشرفت سازمانها، بسیاری از آنها دستخوش تجدید ساختار در مقیاس عظیم برای حذف شغل ها و کارکنان، اضافه شده اند . سازمانها در حال حاضر ، در معرض رویارویی با رقابت جهانی فزآینده و مشتریاتی با خواسته ها یی به مراتب متنوع و پیچیده هستند .شرایط امروز برای سازمانها به مراتب پیچیده تر و چالش انگیز تر از گذشته است . به همین جهت شرکتها برای حفظ مزیت رقابتی خود می بایستی همچنان در کاستن هزینه ها و گسترش بازارهایشان ، بوده و بر حسب ضرورت نوآور باشند .

به این دلیل است که سازمانها در حال افزایشپ کارایی فرآیندهای خود هستند. در اینجا است که مدیریت دانش وارد عرصه می شود - داونپورت، . - 1379 با توجه به اهمیت موضوع هدف تحقیق حاضر بررسی میزان وجود زمینه های لازم برای استقرار مدیریت دانش در شهرداری شاهین شهر در نظر گرفته شده است. پیتر دراکر در کتاب خود تحت عنوان جام عه پسا سرمایه داری عنوان می کند که مهمترین منابع اقتصادی ، دیگر سرمایه یا منابع طبیعی و نیروی کار نیستند ؛ این منبع اقتصادی بنیادی دانش است و خواهد بود - رادینگ، . - 1383 در اقتصاد مبتنی بر دانش، سرمایه دانایی به نحو چشمگیری از سرمایه های مالی و فیزیکی پیشی می گیرد ؛ در این نظام ها دانش یا دا نستن و دانش آفرینی عامل اصلی بقا و رشد سازمانها در شرایط رقابتی می شود - ابیلی و همکاران،

. - 1379× بنابراین، در عصر کنونی که عصر دانایی نام گرفته ، بایستی با به کارگیری دانش از شیوه های مختلف به مزیت های رقابتی پایدار دست یافت و در راه استفاده بهینه از منابع در اختیار سازمان، گام نهاد - مارتنسون، . - 1380 مدیریت دانش شیوه شناسا یی ، در اختیار گرفتن ، سازمان دهی و پردازش اطلاعات جهت خلق دانش می باشد که پس از آن توزیع می شود و سپس در دسترس دیگران قرار می گیرد تا برای خلق دانش بیشتر استفاده شود - رادینگ، . - 1383 مدیریت دانش نوعی فن آوری است که بر دانش تأکید دارد و بر آن است تا از طریق به کارگیری موثر دانش به حل مشکلات بپردازد.

از بررسی و جمع بندی تعاریف مختلف درباره مفهوم فوق، سرانجام این تعریف به دست آمد که مدیریت دانش عبارت است از فرآیندهای ایجاد ، جمع آوری ، سازماندهی ، انتشار ، پالایش دائمی و بهره برداری از دانش. با پایه ریزی و استفاده از نظامهای نوین، از جمله مدیریت دانش اگر نتوان به تمامی اهداف افزایش کارآیی کارکنان، افزایش سطح دانش سازمانی، به روز شدن دانش، بهینه شدن تولید، افزایش قدرت حل مسایل و مشکلات سازمانی و دهها هدف مثبت و موثر دیگر دست یافت، بخش عمده ای از آنها را قطعا می توان محقق ساخت . پیاده سازی مدیریت دانش در هر سازمان مستلزم وجود زمینه هایی است که این زمینه ها اعم از اینکه فنی یا علمی باشند، بایستی به وجود آیند .

زمینه های فنی را می توان مانند رایانه و شبکه های ارتباطی و زمینه های علمی را مثل فر آیند جمع آوری و ذخیره دانش مورد نیاز سازمان در نظر گرفت. به هر حال بررسی و مطالعه این زمینه ها جهت ایجاد سیستم مدیریت دانش و ضرورت تشکیل و ایجاد مدیریت دانش گام نخست محسوب می شود . ضرورت استفاده از آنها و در واقع استفاده از پیشرفت ها در بسترهای مختلف علوم از جمله مدیریت دانش، از مهمترین ضرورت های توسعه و پیشرفت یک جامعه و سازمانهای آن محسوب می شوند . از این نظر می توان، پیاده سازی مدیریت د انش را گامی در جهت توسعه و ارتقای هر سازمانی از جمله سازمان مورد مطالعه دانست . در اینجا به منظو ر آش نایی بیشتر با موضوع به اجزایی آن پرداخته می شود.

.2 تبدیل داده به دانش

تبدیل داده های جمع آوری شده به دانش مورد نیاز سازمان همواره یکی از مقوله های با اهمیت است. شکل شماره 1، فرآیند ایجاد این مهم را نشان می دهد . بنحو حتم، تمام داده های جمع آوری شده قابل تبدیل به دانش نبوده و بایستی، ابتدا از طریق پردازش، پالایش و سازماندهی آنها به اطلاعات دست یابیم سپس، همانطور که در شکل زیر نشان می دهد، با تکمیل این فر آیند، دانش مورد نظر حاصل شود. میزان دانش حاصل شده از مجموعه داده های در دسترس، خود می تواند نقطه قوت این فرآیند باشد.

.3 جمع آوری دانش

جمع آوری دانش ، نخستین گام در ایجاد و بهره گیری از مدیریت دانش است که طیف گسترده ای از فعالیتها را شامل خرید دانش در بازارهای دانش ، جذب افرادی که دارای دانش مورد نیاز سازمان هستند ، توسعه دانش از طریق گفتگوهای علمی کارکنان با یکدیگر و بسیاری فعالیتهای مر تبط با جمع آوری دانش را شامل می شود. شیوه های جمع آوری دانش و ارتقای آن در سازمان عبارتند از:

الف - پاداشهای سازمانی

ب - اندازه گیری و ارزشیابی موفقیت برنامه های به اشتراک گذاری دانش

ج     - ارزشیابی میزان به اشتراک گذاری دانش کارکنان به عنوان یک معیار استخدامی

د     - توسعه به اشتراک گذاری دانش از طریق اینترنت

و     - توسعه به اشتراک گذاری دانش مدیران

ه     - شکل دادن تیم ها و یا مجموعه های جدید در ارتباط با موضوعاتی که کارمند ان به آن علاقه دارند.

ی     - حمایت از کارمندان با تجربه برای حفاظت و انتقال دانش آنها به دیگران خلق و توسعه دانش از طرق مختلف ، از دیگر راهکارهای ایجاد دانش در سازمان است. خرید دانش، توسعه مراکز تحقیق و توسعه در سازمان، ارتباط موثر با مراکز تحقیقاتی در خارج سازمان، تجزیه و تحلیل مداوم فعالیت سازمان های رقیب و خرید سازمانهای دانش مدار دیگر در جهت کسب دانش آنها ، فعالیت هایی است در جهت خلق و توسعه دانش .

.4 ذخیره سازی و سازماندهی دانش

ذخیره سازی و سازماندهی دانش یکی دیگر از موضوعات مهم ومرتبط است . از این نظر، در صورت وجود اطلاعات زیاد که معمولا صریح است و در انواع اسناد ، متن ها ، فرمها و غیره در اختیار سازمان قرار می گیرد، ذخیره و سازماندهی آنها اهمیت می یابد. با توجه به نظامهای رایانه ای شخصی و شبکه های حوزه محلی که این اطلاعات روی آنها ذخیره می شود ،حجم این اطلاعات می تواند بسیار زیاد باشد . نظامهای مدیریت اسناد به اداره این اطلاعات وسیع کمک می کند .

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید