بخشی از مقاله

چکیده

هدف این پژوهش آزمودن چارچوبی توصیفی میباشد که فاکتورهای تاثیرگذار بر موفقیت انجمنهای تبادل تجربه در سازمانهای ایرانی را بررسی نموده است. این پژوهش به صورت کیفی میباشد. مطالعه موردی صورت گرفته در سازمانهای ایرانی فعال در زمینه بانکداری الکترونیکی میباشد. به منظور بررسی عوامل ذکر شده در این چارچوب، در گروههای کانونی، از طریق مصاحبههای عمیق، پاسخهای 8 نفر از متخصصین و افراد باتجربه شرکت توسعه سامانههای نرم افزاری نگین - توسن - در بخشهای مختلف و در دو مرحله جمع آوری شد.

نتایج به دست آمده در این پژوهش نشان میدهد این چارچوب که حاصل بررسی بیش از 100 پژوهش انجام گرفته در این حوزه میباشد، میتواند به عنوان ابزاری در شکلگیری و توسعه انجمنهای تبادل تجربه و همچنین درک علت شکستها یا موفقیتهای انجمنهای تبادل تجربه مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که این مقاله از اولین تلاشها برای آزمایش چهارچوب پیشنهادی در ایران میباشد، نیاز است که مطالعات بیشتری صورت گیرد. از این مدل میتوان در پروژههای شکست خورده مشابه نیز استفاده کرد. مهمترین دستآورد این پژوهش آزمودن چارچوب معرفی شده به عنوان منبعی برای بررسی عوامل موفقیت انجمنهای تبادل تجربه میباشد.

مقدمه

در دو دهه گذشته مفهوم انجمنهای تبادل تجربه بعد جدیدی را به توسعه سازمانی اضافه نمود، به ویژه در حوزهی مدیریت دانش که از دانش به عنوان یک دارایی مهم و استراتژیک برای سازمان یاد میکند. نتایج تحقیقات انجام شده در سالهای اخیر گواه این موضوع است که مدیریت دانش نیازمند رویکردی اجتماعی میباشد - نوناکا و تاکوچی 1، 1995؛ دراکر 2، 1995؛ ادوینسن و مالونه3، . - 1997 در تعاریف متعددی که برای انجمن تبادل تجربه - CoP - آورده شده است، همگی به وجود درونمایهای اجتماعی در این مفهوم اشاره دارند - نوناکا و تاکوچی، 1995؛ ایورسن و مکفی4، . - 2002 در یکی از این تعاریف به شبکهای از افراد که در یک حوزه دانشی، علاقه مشترک و تمایل کار با یکدیگر برای خلق دانش به صورت گروهی و یادگیری از یکدیگر در آن حوزه دانشی دارند، اطلاق میگردد.

یک انجمن تبادل تجربه، بر یک قلمرو موضوعی خاص تمرکز میکند و اعضای آن، دانش و تجربیاتشان را با تعامل و تبادل نظر در مورد مسائل مربوط به آن موضوع و راهحلهای ممکن، توسعه میدهند و به این ترتیب، منبع مشترکی از دانش میسازند. در جهان امروز، سازمانها به منظور افزایش انعطافپذیری در مقابل تغییرات محیط و باقی ماندن در عرصهی رقابت، باید پیوسته در حال یادگیری باشند. برای مناسبسازی یا تقویت یادگیری سازمان، مدیریت وظیفه دارد تا بهترین امکانات استفاده از دانش افراد را در سازمان فراهم آورد - شامی زنجانی و عالمی، . - 2009 یک انجمن تبادل تجربهی موفق، به کسبوکار5 برای رقابت در بازار جهانی کمک میکند. ارزش یک انجمن تبادل تجربه در توانایی آن به کمک به سازمان در راه نیل به اهدافش است.

بسیاری از سازمانها به دانش به عنوان کلید موفقیت نگاه میکنند. یک انجمن تبادل تجربهی موفق میتواند دانش را توسعه داده، مستقر نماید و در نهایت در میان سازمان به اشتراکگذاردب. سازمان خلاقِ قادر به توزیع و تعبیهی دانش خلق شده در فرآیندهای سازمانی، میتواند نوآوری را از طریق انجمنهای تبادل تجربه تسهیل نماید - پروبست، بورزیلو6، . - 2008 در حال حاضر بسیاری از مشاغل تعاملات پیچیده ای در بخشهای صنعتی و غیر صنعتی دارند. واقعیت این است که در بسیاری از منابع، وضعیت به سرعت تغییر میکند.

آموزش رسمی یک یا دوبار در سال برای کارمندان، تجربه و دانشی را که آنها برای به دست آوردن موفقیت شغلیشان نیاز دارند، فراهم نمیآورد. در گذشته تلاشهایی به منظور دستهبندی معیارهای موفقیت انجمنهای تبادل تجربه انجام شده است که هر کدام به بخشی از معیارها پرداختهاند - ونگر، مکدرموت و همکاران7، 2002؛ کوکز و کلارک8، 2006؛ رابرتز9، 2006؛ وربورگ و آندریسن 10، 2006؛ پمبرتون، ماوین و همکاران11، . - 2007 تحقیقات انجام شده را میتوان از دو منظر مورد نقد و بررسی قرار داد. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید