بخشی از مقاله

چکیده

توسعه اقتصاد دانش بنیان متضمن شناخت فرصتها، ترغیب وتشویق مهارتهای تجاریسازی، استفاده بهینه از منابع و از همه مهمتر بکارگیری توان بالقوه نیروی انسانی و دانش است. سازمانهای امروزی هر روز بیش ازگذشته وابسته به دانش شده و دانش به عنوان یکی از نیروهای محرک وتعیین کننده موفقیت کسب و کارها اهمیتی روزافزون مییابد. به این دلیل سازمانها نیازمند آن هستندکه ارزش دانش را در محاسبات و برنامهریزیهای خود لحاظ کنند وبا دانش برخوردی نظام مند همانند منابع محسوس داشته باشند.

امروزه سازمانها نیازمند آن هستند ازعواملی که بر موفقیت اقدامات مرتبط با مدیریت دانش اثر میگذارند، آگاه باشند. در این مقاله به بررسی عوامل مؤثر بر حفظ دانش درون سازمان، بهرهوری کامل از دانش درجهت ثبت دانش فنی، ارزشگذاری آن و در نهایت رسیدن به تجاریسازی دانش فنی پرداخته شده است. برای این منظور چند پژوهشگاه کشور که دارای پروژههای دانشی متعدد میباشد مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، ابتدا شاخصهای مؤثر بر تمایل به تحقیق در جهت تجاریسازی دانش فنی شناسایی شده و مدلی ارائه گردیده است سپس با تدوین پرسشنامهای شاخصها مقداردهی شدهاند و با استفاده از نرم افزارهای LISREL و SPSS و تحلیل عاملی تائیدی ارتباط بین شاخصها و میزان همبستگی آنها ارزیابی گردیده است.

▪ مقدمه

موسسات پژوهش و فناوری که به اختصار 1 RTI نامیده میشوند، سازمانهایی هستند که مسئولیت انجام پژوهش و توسعه و ارائه خدمات مرتبط با فناوری و نوآوری برای دولت، صنایع و یا سایر مشتریان را بر عهده دارند .امروزه این موسسات بسته به میزان تأکیدشان بر پژوهش، خدمات فنی و توسعه و بکارگیری فناوری، شکلهای گوناگونی به خود گرفته اند. موسسات پژوهش و فناوری در نظام ملی نوآوری کشورها نقشی کلیدی ایفا میکنند. این سازمانها اگرچه نوعا برروی پژوهش کاربردی متمرکز هستند، معمولا در کنار آن طیف وسیعی از خدمات تکمیلی در حوزه علم، فناوری و نوآوری شامل مشاوره فنی، تجاری سازی و توسعه عملی را نیز ارائه میکنند.

در اروپا سازمانهای پژوهش و فناوری بیش از 40 درصد بودجههای دولتی پژوهش و توسعه را جذب میکنند - آرتور.دی.لیتل2، . - 2010 با توجه به اینکه در موسسات پژوهشی دولتی تکیه بر پژوهش بوده و تجاری سازی در اولویت نمیباشد بایستی مدیران این موسسات با مدیریت صحیح و راهبردهای سازمانی مناسب در پژوهشگران انگیزه مناسبی را ایجاد نمایند تا اینکه پژوهشگران ترغیب به کشف فناوریهای نوآور و راههایی برای تجاری سازی آن شوند که در این تحقیق به این مقوله پرداخته شده است.

▪    پیشینه تحقیق

- مدیریت دانش و اثربخشی آن

اثربخشی اقدامات مدیریت دانش عامل مهمی برای کسب مزیت رقابتی است. همچنین، منبع اصلی مزیت رقابتی سازمانها از کارایی و کیفیت به نوآوری تغییر کرده است . تحقیقات زیادی درخصوص پاسخ به این سؤال اساسی که "چه چیز میتواند نوآوری را بهبود ببخشد؟ " صورت گرفته است، - فریمن3، . - 1997 با اهمیت یافتن مدیریت دانش به عنوان موضوعی جدید، پژوهشهایی پدیدار شدند تا میان مدیریت دانش با نوآوری ارتباط برقرار کنند - کارنیرو4 ، . - 2000

تأثیرات برنامه های مدیریت دانش روی نوآوری و عملکرد سازمان به ندرت در ادبیات موضوع موردبررسی قرار گرفتهاند - چویی و دیگران5، . - 2008 مطالعات اندکی بطور تجربی رابط میان دانش وعملکرد را بررسی نمودهاند - تی سنگ6، - 2008 ، بنابراین خلاء مطالعاتی راجع به اینکه چگونه و تحت چه شرایطی اقدامات مدیریت دانش منجر به نتایج بهتر میگردند، وجود دارد - لوپز نیکلاس و مرونوسردان7، . - 2011 در یک سازمان با فناوری رو به رشد نوآوری امری حیاتی است . در صنایع با فناوری پیشرفته، در جاییکه سرعت گامهای تغییر بالاست، شرکت تأکید بیشتری بر روی تلاشهای بخش تحقیق و توسعه خود در مورد محصولات، خدمات، فرایندها و فناوریها دارد، تا بدین وسیله بر موانع فناورانه فایق آید و محصولات و خدمات خود را از رقبا متمایز سازد - تورن هیل8، . - 2006 امروزه، جوامع روزبه روز به سوی دانش محور بودن در حرکت اند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید