بخشی از مقاله

چکیده

مسکن یکی از اساسی ترین نیازهای زندگی انسان است و به عنوان کوچک ترین عنصر تشکیل دهنده سکونتگاه ها و بوجود آورنده یکی از پدیده های اجتماعی به شمار می رود. مسکن برای انسان از چنان اهمیتی برخوردار است که می توان آن را مرکز دنیای فرد نام گذازی کرد بنابراین خانه باید بتواند در فضای و جلوه ی درونی خود توقع "مرکز دنیای فرد بودن" را برآورده سازد.آسایش در مسکن بیشترین تاثیر را در روحیه فرد دارد.

لزوم توجه به مسکن و برنامه ریزی آن در راستای توسعه پایدار شهری در چهارچوب برنامه ریزی های ملی، منطقه ای و شهری، بیش از پیش احساس می شود تا بهره گیری از دانش و تکنیک های برنامه ریزی، مشکلات شهروندان را برطرف کرده و در نتیجه، محصولی آرام و سرسبز، همراه با امنیت و آسایش و رفاه برای آنان فراهم شود. معماری سنتی ایران چه در بخش مسکونی و چه در بخش غیر مسکونی و تلفیق این دو در سطح وسیع تری به نام شهر، دارای ویژگی های منحصر به فردی است که ضمن توجه به مسائل زیبا شناختی و حفظ محیط زیست پاسخگوی نیاز های اقلیمی هر منطقه بوده است.

هدف

هدف ازاین موضوع طراحی ساختمان های پایدار جهت کاهش آسیب آن بر روی محیط از نظر انرژی و بهره برداری از منابع طبیعی است.

مقدمه

مسکن مبدا و مقصد زندگی روزمره ی انسان است. انسان ها برای کار و فعالیت اجتماعی از آن خارج می شوند و پس از انجام آن و کسب تجربه به آن باز می گردند. انسان همواره در طول تاریخ سعی می نماید به منظور ایجاد سرپناهی امن برای سکونت آن را با محیط پیرامون خود هماهنگ سازد تا بتواند شرایط مناسبی برای ادامه حیات خویش ایجاد کند. نیاز به مسکن مطلوب بطور مطلق در همه جا تعمیم داده شده و به عوامل اصلی موجد به این نیاز توجه نمی شود به طوری که در شهر های بزرگ عواملی چون مهاجرت بی رویه، بورس بازی و یا تحرکات اقتصادی که تشدید کننده نیاز و تقاضا هستند، نادیده انگاشته شده و چون سیاست بر پیشگیری از توسعه افقی شهر استوار است، تخریب مساکن و فضاهای سبز و باغات و جایگزین آن با عمارات چند طبقه رواج می یابد.

به این ترتیب یکی از شروط اصلی ظهور توسعه پایدار شهری را باید در توجه همزمان به جملگی موضوعات مرتبط با انسان و حیات اجتماعی وی جست و جو نمود. این امر نیازمند آگاهی به تعریف و ارزش ساخت های حیات انسان و محیط - طبیعی و مصنوع - و ارتباط آن ها و اثراتشان به یکدیگر می باشند. چند دهه از مطرح شدن معماری پایدار در عرصه معماری می گذرد و مجامع بین المللی راهکار های بسیاری را برای تکامل آن ارائه نموده اند. هدف نهایی طراحی پایدار در پیدا کردن راه حل هایی موثر و مفید کمی کیفی جسمی و روانشناختی به منظور ساختمان سازی برای کاربران می باشد.

بیان مسئله

یکی از مهمترین عوامل، غفلت در ایجاد سکونتگاه های شهری است که توجه به امر پایداری ندارند .پس این لازمه زندگی بشر است تا با حفظ عوامل پایداری و ساختن شهرهایی متناسب با اقلیم ,محیط زیست وفرهنگ جوامع پیش رود.

فرضیات تحقیق

·    کاهش مصرف منابع غیر قابل تجدید

·    توسعه محیط طبیعی

·    حذف یا کاهش مصرف مواد سمی و یا آسیب رسان بر طبیعت در صنعت ساختمان معماری پایداربه معنی ارائه راه حل هایی در زمینه های کالبدی، محیطی و اقلیمی، اجتماعی و فرهنگی که بتواند از بروز مسائلی همچون نابودی منابع طبیعی، تخریب اکوسیستم ها، آلودگی محیط زیست، افزایش بی رویه جمعیت، رواج بی عدالتی و پایین آمدن کیفیت زندگی و کاهش تعامل بین انسان ها جلوگیری نماید.

روش تحقیق

شیوه و روش تحقیق در اجرای این موضوع تحلیلی و توصیفی می باشد،بر همین اساس برخی تحلیل ها و توصیف ها از طریق مشاهده و مبانی نظری به صورت کتابخانه ای جمع اوری شده است.

مبانی نظری

تعاریف

مسکن

مسکن اسم مکان است بر وزن مَفعَل به معنای محل آرامش و سکونت که از ماده سَکَن به معنی آرامش میآید و در اصطلاح به مکانی میگویند که انسان در آن زندگی میکند. در لغت نامه دهخدا مسکن چنین معنی شده: جای باشش و خانه، منزل و بیت، جای سکونت و مقام، جای آرام....

پایداری

واژه sustain به معنی پایدار میباشد و همچنین در فارسی به معنای حیات، زنده نگهداشتن، استمرار و آنچه که میتواند در آینده تداوم داشته باشد، است. یک ایده و اصطلاح بسیار گسترده، که معانی متفاوت و بسیاری دارد، در نتیجه فراوانی این معانی، صاحبنظران واکنشهای فراوان و متفاوتی را در این حیطه ارائه کردهاند

معماری پایدار

معماری پایدار - که در واقع زیرمجموعه طراحی پایدار است - را شاید بتوان یکی از جریانهای مهم معاصر به حساب آورد که عکسالعملی منطقی در برابر مسایل و مشکلات عصر صنعت به شمار میرود. برای مثال، 50 درصد از ذخایر سوختی در ساختمانها مصرف میشود که این به نوبه خود منجر به بحرانهای زیست محیطی شده و خواهد شد. بنابراین، ضرورت ایجاد و توسعه هرچه بیشتر مقوله پایداری در معماری بخوبی قابل مشاهده است.

نظرات معماران درباره معماری پایدار

کن یانگ

طراحی پایدار را میتوان طراحی اکولوژیک تعریف کرد در واقع طراحی پایدار را میتوان نوعی از طراحی قلمداد کرد که در طول حیات چرخه خویش با سیستمهای اکولوژیکی کره زمین هماهنگی کامل دارند

نورمن فاستر

طراحی پایدار یعنی حداکثر کارایی با حداقل ابزار در اکولوژیدقیقاً مصداق همان ضرب المثل که میگویند - - کمتر، بیشتر است - - طراحی پایدار یعنی استفاده ایدهآل از ابزار معماری جهت صرفه جویی در انرژی به جای استفاده از سیستمهای مکانیکی زائد که جهان را به سوی گرمتر شدن هدایت مینمایند.

یان کاپلیکی

اصلی ترین نکته در طراحی پایدار انتخاب مصالح و نوع عملکرد یک ساختمان در حال ساخت است ساختمانها باید تا 80 درصد و یا بیشتر در تامین انرژی مورد نیازشان خودکفا باشند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید