بخشی از مقاله

چکیده

پهنه راور واقع بین دو گسل فعال نایبند در شرق و کوهبنان در غرب واقع در شمال شرق کرمان و متعلق به بلوك طبس ساختارهاي چینخورده منحصر بفردي را در مقیاسهاي کیلومتري به نمایش میگذارد. اثر سطح محوري اغلب این بزرگ چینها در ابعاد وسیعی کاملا خمیده شده و تغییر راستا دادهاست. اینکه چگونه و چرا این ساختارهاي اغلب خمیده شده به سمت جنوب شرق و به سوي منتهیالیه گوهاي شکل بلوك طبس تحدب دارند مورد بحث این نوشتار است.

مطالعه عکسهاي هوایی و پیمایشهاي صحرایی گسترده در منطقه منجر به معرفی بخش حرجند از پهنه راور به عنوان یک مثال خوب از یک الگوي تداخلی چین خورده در یک رخنمون بزرگ دو بعدي گشته است. طرح دوبعدي مذکور شامل توالی از سازهایی به سن پالئوزوییک و مزوزوییک، شکل یک ساختارW شکل حاوي هلالهایی با تحدب به سمت شمال غرب تا جنوب شرق را نشان میدهد و از این رو شباهت فراوانی به تیپ قارچی شکل یا تیپII رمزي دارد. از آنجایی که این چینخوردگی حداکثر نهشتههایی به جوانی کنگلومراي کرمان را متاثر ساخته است، لذا ما بر این اعتقادیم که دو حادثه چینخوردگی پیاپی و یا یک دگرشکلی پیشرونده پیچیده در اواخر پالئوژن همزمان با تهنشینی رخسارههاي تخریبی قارهاي کرمان بوقوع پیوسته است.

کلمات کلیدي: شمال شرق کرمان، بلوك طبس، الگوي چین خوردگی، تیپ قارچی، کلان چین

مقدمه

پهنه راور واقع در جنوب بلوك طبس، محدود شده بین دو گسل راستالغز راستبر نایبند و کوهبنان یکی از سرزمینهاي تکتونیکی منحصر بفردي است که پلاتفرم رسوبی پالئوزوییک و مزوزوییک آن بر روي پیسنگ خود با طرحهاي معنیداري دچار چین خوردگیهاي پیچیدهاي گشتهاند - نقشه زمینشناسی1:100000راور - حاج ملاعلی، - 1374 و نقشه زمین شناسی 1:100000اصولا زمانی که دو دسته از چینهاي هم اندازه، در پی یکدیگر حادث شده و در هم تداخل میکنند اشکال سه بعدي پیچیدهاي میسازند که طبیعتا برشهاي دوبعدي آنها میتواند بسیار متنوع باشد.

ضمن بررسی ساختارهاي چینخورده بر اساس مطالعات عکس هاي ماهوارهاي و پیمایشهاي گسترده زمین-شناسی، الگوهایی بزرگ مقیاسی شناسایی شدهاند که بسیار شبیه به تیپهاي مختلف چینخوردگی مکرر بوده که توسط و تصحیح شده توسط معرفی شدهاند. شناسایی حوادث دگرشکلی مذکور حاکی از شدت دگرشکلی در منطقه راور و تاریخچه تکتونیکی پیچیده منطقه دانسته و ما سعی خواهیم کرد تا حدودي پرده از این حوادث برداریم.

روش مطالعه

مطالعه ساختارهاي چینخورده در منطقه راور بر اساس مطالعه عکسهاي ماهواره اي لندست8 با شماره گذرهاي 160-38و160-39و ترکیب باندهاي R=4,G=3,B=2 با نرم افزار ENVI و مقایسه با نقشههاي زمینشناسی منطقه با مقیاسهاي 1 :100000و1:250000 و سپس مطالعات و پیمایشهاي صحرایی گسترده در مسیرهاي مشخص، اغلب عمود بر سطح محوري چینها در چندین برش، همچنین به منظور همسان سازي و توازن بین نتایج برداشت شده از ساختارهاي صحرایی از طبقه بندي فلوتی استفاده شد و پس از محاسبه و ترسیم نتایج، اشکال ساختارهاي چینخورده را با کمک نرم افزار 3D MAX بطور سه بعدي ترسیم نموده و تحلیل نمودهایم.

تحلیل هندسی چینخوردگی منطقه

منطقه چینخورده حرجند و اطراف آن با طولی بالغ بر 25 کیلومتر و عرض حدودا 24,30 کیلومتر در بخش شمال شرقی کرمان و جنوب بلوك طبس، بین عرض جغرافیایی30° 34ʹ الی30° 47ʹ و طول جغرافیایی56° 04ʹ الی57 ° 19ʹ واقع شده است. تاقدیس و ناودیسهاي عظیمی با مقیاس کیلومتري عمدتا متشکل از تناوب ماسه سنگ، شیل، آهک پکتندار و هیپوریتدار، دولومیت، گچ و نمک مربوط به سازندهاي بیدو، هجدك، نایبند، بغمشاه، کوهبنان در منطقه راور گسترش دارند برخی از مهمترین ساختارهاي این منطقه عبارتند از بزرگ ناودیس هنک، بزرگ تاقدیس حرجند، بزرگ ناودیس گزك، بزرگ تاقدیس جرك، بزرگ ناودیس دشتوو، تاقدیس هلالی شکل هالک. است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید