بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
معرفي و راهنمايي كلي طرح درس «تاريخ زبان فارسي» و جايگاه آن در ميان درسهاي ديگر: هدف كلي اين درس آشنايي با تاريخ تحول زبان و بررسي دورههاي تاريخي زبان فارسي در سه دورة مستقل فارسي باستان، فارسي ميانه و فارسي جديد (نو).
در اين درس با بررسي و مقايسة زبانهاي ايران قبل از اسلام و تحولات آنها و چگونگي تحول و پيدايش فارسي بعد از اسلام بررسي ميشود.
اسلاید 2 :
زبان امري اجتماعي و وسيلهاي است براي برطرف كردن نياز افراد جامعه به برقراري ارتباط با يكديگر و تفهيم و تفاهم.
اسلاید 3 :
تغييراتي كه در زبان رخ ميدهد تصادفي و اتفاقي نيست بلكه تابع قوانين و قواعد معيني است و به همين دليل، با اينكه هر زباني از صورت اصلي خود بسيار دور شده است، ميتوان رابطة آن را با اصل و با زبانهاي ديگري كه از آن منشعب شدهاند تشخيص داد.
اسلاید 4 :
زبان مانند يك امر طبيعي به طريقي مشخص تحول و تكامل مييابد و بههمين دليل بايد دانست كه تغيير يا دور شدن يك صورت زباني از اصل و صورت قديمي خطا و غلط شمرده نميشود بلكه معلول رويدادهاي اجتنابناپذير زمان است.
اسلاید 5 :
در دورة باستان هر اسم به هشت حالت مختلف صرف ميشد و علايم صرفي نيز تكواژهايي پاياني بود كه به واژة ساده ميپيوست.
اسلاید 6 :
در فارسي جديد، با حذف تكواژهاي پاياني، نه تنها نظام صرف اسامي به كلي از بينرفته بلكه ساخت جنس دستوري و شمار مثني نيز از دستگاه زبان خارج شده است.
اسلاید 7 :
دگرگوني ديگري كه در فارسي جديد مشاهده ميشود، تغيير ترتيب اجزاي جمله است. بهعبارت ديگر، قواعد نحوي و روابط همنشيني در دستگاه اين زبان از دورة باستان تا دورة جديد تحول يافته است.
اسلاید 8 :
هر زباني در هر زمان در حال تحول است و از جهات مختلفي تغيير ميكند. آواها و شيوة تركيب آنها با وضع پيشين تفاوت ميكند و آواهايي جديد با قوانين واجآرايي نويني در زبان معمول ميشود.
اسلاید 9 :
علل و عوامل دگرگوني زبان را ميتوان در دو عنوان كلي دستهبندي كرد:
1. علل خارجي يا برونزباني
2. علل داخلي يا درونزباني
اسلاید 10 :
نكتة جالب توجه اين است كه واژگان زبان بيش از هر چيز ميتواند دگرگونيهاي اجتماعي را منعكس كند.