بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

1ـ موقعيت طبيعي اثر:
مشهد ، مرکز استان خراسان رضوي ، اکنون با حدود دویست کیلومتر مربع و دو میلیون جمعیت دومین شهر ایران پس از تهران است . این شهر میان دو رشته کوه هزار مسجد و بينالود قرار گرفته است. شهر مشهد در ساحل راست کشف رود و شمال شرقی ایران و خراسان واقع است. میانگین ارتفاع آن از سطح دریا حدود یکهزار متر و طول و عرض جغرافیایی آن از نصف النهار گرینویچ59 درجه و 38 دقيقه و از خط استوا در شمال 36 درجه و 16 دقيقه است. هوای آن بسیار متغیر و باران سالانه اش بین 20 تا 60 سانتیمتر است.شهر مشهد بر روي خط زلزله قرار دارد.
شهرستانهای همسایه مشهد در مشرق سرخس ،در شمال غرب شهرستانهای درگز و چناران و در غرب و جنوب شهرستانهای نیشابور و فریمان است.

اسلاید 2 :

به سبب وجود حرم مطهر امام علی بن موسی الرضا (ع) در مشهد همه ساله بیش از جمعیت آن زائروارد این شهر می شوند . جمعيت زائر کنونی مشهد حدود چهار ده میلیون نفر در سال است که عمده در ایام نوروز و تابستان براي زیارت و سیاحت عازم مشهد می شوند


2ـ موقعيت فعلي اثر:
منزل مسكوني قيافه در خيابان شيرازي ـ شيرازي 20 ـ پلاك 578 واقع مي باشد
 

اسلاید 3 :

4ـ تاريخچه و وجه تسميه اثر:
بناي منزل مسكوني قيافه در سال 1328 ه-ق يعني 97 سال پيش در دوران قاجاريه ساخته شده است. مالك اوليه منزل، ميرزا تقي خان بلوري بوده كه از كشاورزان برجسته مشهد بوده و ارتباط تنگاتنگي با چند تن از شخصيتهاي بسيار نزديك دربار قاجار داشته است. بنا اين منزل به مدت 8 سال از تاريخ ساخت بدليل اينكه ميرزا تقي بلوري در اقامت داشت، خالي مانده بود و پس از آن به سال 1336 هجري قمري مكان ديگري مورد بهره برداري قرار گرفت در آن زمان، متمولين. جامعه و كسانيكه ارتباطي با دربار داشتند. منازل خود را در مكانها خوب شهر ولي داخل كوچه هاي باريكتر مخصوصا در زير و يا بعد از ساباط ها بنا مي نمودند. دليل اين امر به حمله اسب سواران تركاني بوده كه به خراسان، از جمله مشهد جهت به

اسلاید 4 :

يغما بردن اموال ثروتمندان حمله ميكردند. ميرزا تقي بلوري نيز به دلايل ذكر شده محل فعلي اثر را انتخاب كرد و به دليل داشتن مراجعين زياد از بيرون خانه جهت رسيدگي به آنها استفاده مي كرد لذا ورودي بيروني و اندروني از دو كوچه جداگانه بوده و مي باشد.
پس از حدود 30 سال پس از خدمت ميرزا تقي بلوري، حاج آقاي قيافه اين منزل را خريداري كردند و تا 15 سال پيش نيز خود ايشان در اين منزل به همراه خانواده اش زندگي مي كرد. پس از فوت ايشان هم اكنون همسر مرحوم قيافه در بخشي از اين بنا زندگي مي كند. و ساير قسمتها تفكيك شده و در اختيار فرزندان مرحوم قيافه قرار گرفته است .

اسلاید 5 :

سوابق پژوهشي اثر 5 :
تا كنون هيچ اقدام پژوهشي در مورد اين بنا صورت نگرفته است.
6ـ نوع و توضيحات مالكيت اثر:
مالك اوليه بنا، آقاي بلوري بوده است كه آنرا به آقاي قيافه فروخته است . پس از مرگ آقاي قيافه زمين اين منزل بين فرزندان ايشان تقسيم شد. و هر كدام از  3 يا 4 فرزند آقاي قيافه بخشي از زمين را در اختيار گرفتند. اين قسمتها كم كم تخريب شد و تنها بخشي كه باقي مانده، بخش بيروني خانه مي باشد كه در مالكيت همسر مرحوم قيافه است. 7ـ اقدامات انجام شده در مورد حريم اثر:
تا كنون هيچ اقدامي در خصوص تعيين حريم اين بنا از روي سازمان ميراث فرهنگي انجام نشده است.

اسلاید 6 :

8ـ ويژگي اثر:
مهمترين ويژگي اين بنا ساباط موجود در كوچه ورودي بيروني خانه مي باشد. وسعت زياد خانه و وجود اندروني و بيروني با وروديها كاملا مجزا ( از دو كوچه متفاوت ) و همچنين داشتن تزئينات آجركاري و كاشي كاري بسيار نفيس به شيوه اي خاص و كم نظير از ديگر ويژگيهاي اين بنا به شمار مي آيند.
9ـ مشخصات اثر:
براي رسيدن به بخش بيروني منزل قيافه پس از عبور از زير ساباط در كوچه شيرازي 20 به ورودي بنا مي رسيم. پس از ورود، وارد حياط كوچكي مي شويم كه حدود 40 سانتي متر از سطح كوچه پايينتر است و بناي نه چندان قديمي و ساده در آن قرار دارد. با گذر از اين حياط وارد حياط بيروني اصلي خانه مي ساختماني دو طبقه با آجركاريهاي بسيار ظريف و شويم درشمال حياط

اسلاید 7 :

زيبا به چشم مي خورد، ايوان زيبايي در طبقه اول اين بخش وجود دارد. دوستون با آجركاريهاي زيبا از زير ايوان تا كف حياط امتداد. يافته است در فضاي زير ايوان در طبقه همكف يك عقب نشيني در بنا داريم كه از آن سه ورودي به فضاهاي داخلي وجود دارد. كه هر كدام مانند سمت راست فضاي مجزا باز مي شود. در فضاي راهرو به يك پلكاني جهت رسيدن به طبقه اول قرار دارد. پلكان ديگري نيز در زير ايوان وجود دارد كه به فضاي ايوان در طبقه اول مي رسد. پلان طبقه اول نيز كاملا شبيه پلان همكف مي باشد و  پلههاي فضا سمت راست. به پشت بام راه دارد در حال حاضر تنها بخش اندكي از فضاي. بيروني خانه باقي مانده است در روبروي اعيان بخش بيروني بقاياي بناهاي تخريب شده، ديگري نيز وجود دارد  و در حياطي دورتر از اين حياط كه به اين مكان راه دارد، بخش اندروني منزل قرار داشته است كه فقط ديوارها مخروبه اي از آن باقي مانده است. اين بخش ورودي جداگانه اي ازخيابان شيرازي 8 دارد. تزئينات بخش بيروني شامل آجركاريها و كاشي كاريهاي ظريف و زيبايي است كه به شيوه اي كم نظير و خاص انجام شده است و اين بنا را در ميان بناهاي هم دوره اش شاخص مي كند.  

اسلاید 8 :

10ـ نوع بهره برداري اثر ( قبلي ، فعلي ، پيشنهادي ):
در حال حاضر تنها بخش كمي از بيروني خانه، به صورت مسكوني مورد استفاده قرار مي گيرد و ساير بخشها تفكيك شده و در اختيار فرزندان صاحب خانه قرار گرفته است كه در حال حاضر فقط يكي از آنان در زمين خودش آپارتماني چهارطبقه بنا كرده و خوشبختانه ساير بخشها به همان صورت باقي مانده است.
11ـ توضيح دخل و تصرفات انجام شده و مشهود در اثر:
مهمترين دخل و تصرف انجام شده در اين بنا، تفكيك منزل به چند قسمت. قراردارد قيافه مرحوم(فرزندان ) است كه هر كدام در اختيار يكي از ورثه

ساختن يك بناي كوچك شامل دو اتاق در جنوب حياط كوچك ورودي  وسنگ كردن ديوارها و وستونها در طبقه همكف به ارتفاع 1 متر ﻮ همچنين سيمان اندود كردن بخشهايي از پيشاني نما كه آجركاريهاي آن تخريب شده بودند از ديگر
انجام شده در اين بنا مي باشند و تصرفات دخل

اسلاید 9 :

12ـ توضيح تعميرات گذشته اثر:
تعميراتي كه در اين بنا صورت گرفته شامل موارد زير است:
تعمير پله ها زير ايوان و سيمان اندود كردن آنها
تعويض رويه بخشي از قسمتهاي نماهاي قديمي كه تخريب شده بوده با سنگ يا سيمان
قيرگوني پشت بام
تعمير بخشي از كف ايوان كه گود شده بود.
13-
توضيح وضعيت موجود ، خطرپذيري و آسيبهاي وارده :
در حال حاضر از خانه بزرگ و زيباي آقاي قيافه، تنها بخش كوچكي از آن باقي مانده است. وضعيت اين بخش نيز به دليل اينكه تحت تاثير بخشهاي ديگر قرار گرفته ( خصوصا اگر ساختمانهايي مرتفع در ساير بخشها ساخته شود ) از لحاظ حريم منظري نامطلوب است.
اما با اين حال هنوز بناي باقي مانده ، هويت و اصالت خود را حفظ كرده و تزئينات نسبتا خوب و سالم مانده اند.

اسلاید 10 :

14- توضيحات ضروري و اختصاصي اثر:
با اينكه بخشهاي اعظمي از ااين بنا از بين رفته اند اما قسمت باقي مانده ، آنچنان غني از ويژگيهاي بارز معماري زمان خويش است و تزئينات اين بخش آنقدر زيبا و دلنشين مي باشد، كه اين بنا را در بين بناهاي هم دوره اش كم نظير ساخته است. همچنين ساباط جلوي ورودي منزل كه بخشي از چهره شهرهاي قديم را زنده مي كند، حائز اهميت مي باشد. بنابراين ثبت اين بنا در فهرست آثار ملي ضروري به نظر مي رسد.

15- ذكر منابع و ماخذ گزارش :
مشاهدات ميداني تهيه كنندگان
گفتگو با همسر مرحوم قيافه

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید