بخشی از مقاله
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر، بررسی راه های به خدمت درآوردن فناوری در جهت دستیابی به اهداف عالی نظام تعلیم و تربیت صورت گرفته است. جامعه آماری این تحقیق دانشجومعلمان کارشناسی ناپیوسته دانشگاه فرهنگیان ، پردیس امیرکبیر البرز به تعداد 165 نفر می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 116 نفر بدست آمد که به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند.
به منظور بررسی ارتباط بین متغیرهای تحقیق، از پرسشنامه یاکووز و با مقیاس نمره دهی پنجگانه لیکرت 1 - کاملاً مخالف 5 کاملاً موافق - استفاده شده است. ضرایب همسانی درونی مقیاس با به کارگیری از دو روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی در کل نمونه، دارای قابلیت اعتبار و پایایی رضایت بخشی هستند - ضریب آلفا، . - 0/84 در این تحقیق از روش SPSS برای تحلیل داده ها و تبیین رابطه بین متغیرها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که دانشجویان کارشناسی ناپیوسته دانشگاه فرهنگیان - پردیس امیرکبیر البرز - نسبت به پیش بایست های کاربرد تکنولوژی در آموزش و اثر بخشی تجهیزات آموزشی، آگاهی لازم را دارند و نسبت به مؤلفه ی مزایای کاربرد تکنولوژی در آموزش، نظر مساعد دارند.
مقدمه
آن قدر که در تربیت اسلامی بر پرورش تفکر و علم آموزی تأکید شده است، در هیچ یک از مدل های تربیت چنین سفارشی نشده است. همچنین در قرآن هدف از بعثت رسولان، تعلیم علم و حکمت بیان شده است. پیامبر اکرم - ص - برای تنوع بخشیدن به روش های تعلیم خویش، زحمت فراوان می کشید و از هر وسیله آموزشی بصری و یا غیربصری برای روشن شدن موضوع استفاده می کردند.
از طرفی امروزه تکنولوژی به خصوص اینترنت به عنوان جزئی جدایی ناپذیر از زندگی بشر مطرح است که می تواند برای تحصیل، حفظ و ارتقای توان رقابتی نقش یک ابزار اساسی و پرقدرت را ایفا کند. تکنولوژی های آموزشی به مراتب برنامه بهتر و قابل انعطاف تری را در اختیار طراحان آموزشی قرار داده و امکانات جدیدی را در زمینه توسعه فرایندهای آموزشی در اختیار معلمان قرار می دهد.
معلمان جاذب ترین و بانفوذترین افراد در سنین نوجوانی هستند که می توانند به دانش آموزان کمک کنند و دینداری و التزام به ضواب شرعی و امانت و صداقت را به آنها بیاموزند.
مبانی نظری
واژه فناوری اطللاعات اولین بار از سوی لویت وایزلو در سال 1985 به منظور بیان نقش رایانه در پشتیانی از تصمیم گیری ها و پردازش اطلاعات بیان شد. - بزرگی، - 1391 تکنولوژی آموزشی یعنی طراحی، اجرا، ارزشیابی منظم فرایندهای یادگیری و آموزش با تعیین اهداف مشخص و بهره گیری از تمام منابع مادی و انسانی یافته های روانشناسی یادگیری و ارتباط جمعی به منظور فراهم آوردن شرای آموزش و یادگیری مؤثر. - عنایتی و همکاران، - 1390 تعلیم، ایجاد خلاقیت و ابتکار در فکر و نیروی اندیشه انسان است.
تریت عبارت است از: رشد دادن یک پدیده از راه برطرف ساختن موانع و فراهم کردن زمینه رشد و شکوفایی استعدادها و به فعلیت رساندن قوای نهفته در آن می باشد. - غلامی و همکاران، - 1393 آموزش سیار آموزشی است که از طریق ابزارهای الکترونیکی همراه در اختیار افراد قرار می گیرد. می توان آموزش سیار را ترکیبی ازدو شکل آموزش موجود، یعنی آموزش از راه دور و آموزش الکترونیک دانست.
آموزش از راه دور: جدایی و فاصله ای میان اساتید و دانش پژوهان وجود دارد.
آموزش الکترونیک: از طریق تکنولوژی های کامپیوتری اما اینبار با استفاده از ابزارهای الکترونیکی همراه و تکنولوژی های پیشرفته.
تأثیر فناوری بر آموزش و پرورش
تکنولوژی - فناوری اطلاعات - IT با سرعت بخشیدن و کاهش هزینه های اضافی، در بهبود مهارت و کیفیت نتیجه کارکنان تأثیر بسزایی دارد. آموزش و پرورش به عنوان سازمان بنیادی برای پایه ریزی جامعه، بیشتر از دیگر سازمان ها نیازمند استفاده از فناوری می باشد. نتایج به طور خاص نشان می دهد که استفاده از فناوری هم راستا با دیگر عوامل مؤثر، باعث افزایش هرچه بیشتر بهره وری در آموزش و پرورش می شود. - سهرابی فرد و میدانی، - 1394 این افزایش بهره وری منجر به افزایش کارایی معلمان در مدارس و افزایش کیفیت یادگیری دانش آموزان می گردد.
ویژگی های معلم کارآمد در نظام آموزش و پرورش
حداقل صلاحیت و شایستگی معلمین در امر تعلیم شامل موارد زیر می باشد:
1 ویژگی های جسمانی و بدنی: معلم راب میان شاگرد و محی است و باید سالم و تندرست باشد و دچار ضعف و بیماری مفرط نباشد. معلم باید شاداب و با نشاط و دارای ظاهری آراسته و منظم باشد.
2 ویژگی های عقلانی و علمی: فراست و هوشیاری، احاطه علمی نسبت به مواد درسی، آشنایی با روان شناسی، تمایل به ادای وظیفه تعلیم و دلبستگی به شغل معلمی، سعی در افزودنمعارف و معلومات، علم اخلاق و سیاست و اطلاعات دینی
3 ویژگی های اخلاقی: محبت و نرمش، ضب نفس و خویشتن داری، احتیاط، عدم تکلف و صحنه سازی علاوه بر صلاحیت وشایستگی های معلمبرای حضور در کلاس، انگیزه برای تدریس نیز ریشه فعل است.
اهمیت انگیزه در فرایند یاددهی معلمان و یادگیری دانش آموزان
گرچه از انگیزه تعاریف متعددی شده است، با این حال همه روان شناسان توافق دارند که انگیزه عاملی است درونی که رفتار فرد را در جهت معینی هدایت می نماید و راهنمای او برای گزینش کوششی از میان کوشش های ارادی وی می شود.
انگیزه موضوعی نیست که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته باشداین مغهوم از دیرباز عنایت فلاسفه، اندیشمندان و بویژه مربیان بزرگ تعلیم و تربیت را به خود جلب کرده است که بیشتر این نگرش ها - به استثنای مطالعات علمی و تجربی که از انگیزش آمده است - بعد فلسفی دارند.
انگیزش اگر در افراد ایجاد شود، آنها را وامیدارد تا حداکثر کوشش خود را در نیل به اهداف به عمل آورند. استفاده از تکنولوژی با تأثیرگذاری بر موارد رقابت پذیری، میزان انگیزش کارکنان، میزان خلاقیت و نوآوری کارکنان، کاهش هزینه ها، بهبود کیفیت فعالیت ها، کاهش زمان، افزایش رضایت از کار و روحیه کارکنان