بخشی از مقاله
چکیده
مقدمه : فعالیت جسمانی توانایی افزایش یا کاهش واکنش های ایمنی را دارد که این بستگی به شدت و مدت فعالیت دارد. مشخص شده است که ورزش برای سلامتی مفید می باشد اما بدن درطول ورزش رادیکال های آزاد را تولید می کندکه این مواد در نهایت منجر به ایجاد فشارهای اکسیداتیو می شود. رادیکال های آزاد بوسیله سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی همچون آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز ،گلوتاتیون وکاتالاز خنثی می شوند. هدف تحقیق حاضر این بود که تغییرات mRNA کاتالاز لنفوسیتی را در فوتبالیست ها متعاقب یک وهله تمرین شدید ورزشی تعیین کند تا براساس آن میزان سازگاری کاتالاز در سطوح قبل از رونویسی بررسی شود.
روش ها : 10نفرفوتبالیست بزرگسال نیمه حرفه ای 25-23 - سال - از لیگ بزرگسالان شهر قم به صورت تصادفی انتخاب شدند. نمونه های خونی در سه مرحله قبل ، بلافاصله پس از فعالیت و 3 ساعت بعداز فعالیت وبه مقدار 4 میلی لیتراز سیاهرگ آنتی کوبیتال آزمودنی های گرفته شد. سطوح mRNA کاتالاز با دستگاه Real Time PCR اندازه گیری شد. داده های تحقیق با روش آماری t ساده و همبسته و در سطح معناداری p<0.05 موردبررسی قرار گرفت.
نتایج : بلافاصله پس از فعالیت و 3 ساعت پس از فعالیت ، بیان ژنی کاتالاز لنفوسیتی افزایش معناداری در فوتبالیست ها نداشت . بحث و نتیجه گیری : القای سطوح mRNA آنزیم کاتالازهمزمان با افزایش آسیب اکسیداتیو برپروتئین آن رخ می دهد و با توجه به این که در تحقیق حاضر سطوح mRNA کاتالاز لنفوسیتی در بازیکنان فوتبال متعاقب تمرین شدیدورزشی افزایش قابل توجه ای نداشت می توان احتمال داد که بازیکنان فوتبال دارای یک سطوح مناسبی ازآنزیم کاتالاز لنفوسیتی می باشند که نسبت به تمرینات شدیددارای سازگاری می باشندو احتمالا این سازگاری در فرایند پس از رونویسی رخ می دهد - به علت تغییر نکردن . - mRNA کلید واژه : بازیکنان فوتبال - بیان ژنی کاتالاز- تمرین فزاینده - لنفوسیت ها
مقدمه :
رادیکال های آزاد مولکول های واکنشی می باشندکه دارای یک یا چند جزء الکترون غیرجفت بوده و به همین خاطر الکترون های مولکول های دیگر را می گیرند. این مواد به طور طبیعی در بدن تولیدمی شوند ومی توانند هم اثرات مثبت - به طور مثال برروی سیستم ایمنی - و هم اثرات مخرب - همچون آسیب به لیپیدها ، پروتئین ها یا - DNA داشته باشند - لاکانس و همکاران ، . 2001 گلدن و همکاران ، . 2002 توماس ، . 2000 سن ،. 2001 پریور و همکاران ، . - 1999 برای محدودکردن اثرات مخرب رادیکال های آزاد، ارگان های مختلف بدن نیاز به سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی دارند. این سیستم حاوی آنزیم های آنتی اکسیدانی - کاتالاز ، گلوتاتیون پراکسیداز وسوپراکسید دیسموتاز - وغیر آنزیم هایی همچون - ویتامین E ، A ، C ، گلوتاتیون و اسید اوریک - می باشد - فیناود و همکاران ، . - 2006 افزایش تولید رادیکال های آزاد و خنثی نشدن آنها توسط دفاع آنتی اکسیدانی منجربه ایجاد فشاراکسیداتیومی شودکه این حالت می تواند باعث مسن شدن وحتی بعضی بیماری ها همچون سرطان و بیماری پارکینسون شود - سن ، . 2001 پاورز و همکاران ، .2000 دکرز و همکاران ، . - 1996 ورزش منظم باعث پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ، سرطان ، دیابت نوع 2 و پوکی استخوان و مانند این ها می شود. در طول ورزش تولید رادیکال های آزاد در بدن افزایش می یابد اما انجام تمرینات جسمانی منظم در دراز مدت باعث افزایش مکانیزم های آنتی اکسیدانی در فرد می شود که این می تواند باعث ایجاد یک سازگاری در برابر رادیکال های آزاد تولید شده شود - دکرز و همکاران ، . - 1996 مکانیزم های آنتی اکسیدانی لنفوسیت های ورزشکاران از جمله فوتبالیست ها در دراز مدت در مقابل فشار اکسیداتیو ایجاد شده درطول فعالیت های شدید سازگاری پیدامی کنند - فیشر و همکاران ، . - 2010 تحقیقات نشان می دهدکه کاتالاز ودیگرآنزیم های آنتی اکسیدانی بیشترین سازگاری را از خود نشان می دهند - تولر و همکاران ، . - 2003
کاتالاز یک آنزیم آنتی اکسیدانی است که در بیشتر سلول های هوازی یافت می شود و دارای یک ساختار دمبل مانند با چهار زنجیره پلی پپتیدی است که درهر زنجیره بیش از 500 اسید آمینه وجود دارد و ضمن اینکه این آنزیم 4گروه هِم نیز دارد . عملکرد مهم کاتالاز این است که هیدروژن پراکسید - یک نوع رادیکال آزاد - را به آب و مولکول اکسیژن تبدیل می کند - آنتونس و همکاران ، . - 2002 برای بررسی دقیق تر سازگاری کاتالاز نسبت به تمرین ، بیان ژنی آن مورد اندازه گیری قرار می گیرد. تحقیق لامبرتوکی و همکاران - - 2007 نشان داد که 13هفته تمرین ورزشی باعث افزایش میزان mRNA کاتالاز در موش های جوان شد درحالی که میزان آن در موش های مسن کاهش یافت. درتحقیق وینسنت و همکاران - 2007 - نشان داده شد که تمرین ورزشی بر روی mRNA کاتالاز میوکاردی موش ها تاثیری ندارد.
تحقیقی که بیان ژنی کاتالاز را در فوتبالیست ها مورد بررسی قرار دهد گزارش نشده است لذا هدف محقق در تحقیق حاضر بررسی اثر یک فعالیت بدنی شدید بر بیان ژنی آنزیم کاتالاز لنفوسیتی در مرد فوتبالیست می باشد.
مواد و روش ها :
آزمودنی ها : 10 نفر فوتبالیست نیمه حرفه ای 25 -23 - سال - به صورت تصادفی از بین فوتبالیست های لیگ استان قم انتخاب شدند.
قبل از شروع تحقیق ، آزمودنی ها از ماهیت ، اهداف و خطرات احتمالی تحقیق آگاهی یافتند و پس از اخذ رضایت نامه از آنها بررسی های لازم انجام شد.اطلاعات آنتروپومتریکی و فیزیولوژیکی آزمودنی ها در جدول شماره 1 نشان داده شده است .