بخشی از مقاله
چکیده
سلامت از نیازهای اساسی انسان است که در توسعه پایدار نقش حیاطی دارد .مفهوم سلامت روان شامل احساس درونی خوب بودن و اطمینان از کارآمدی خود، اتکا به خود، ظرفیت رقابت و خودشکوفایی تواناییهای بالقوه فکری و بدنی میباشد. فرضیه تحقیق این است که آیا 16جلسه تمرین اینتروال با شدت بالا بر سطوح هورمون استرسی کورتیزول تأثیر دارد که بعد از مطالعه بر 24 زن ساکن تهران در 4 هفته با انجام آزمایشات خون مشخص شد که سلامت روانی آنها بهبود یافته است.
-1 مقدمه
سلامتی بزرگترین سرمایه بشر است و به همین دلیل برای کسب سلامتی به پی ریزی یک سازمان منسجم نیاز است و سلامتی مطلوب برای توسعه و بهروری انسان ضروری است . - 1 - سلامتی به عنوان یک موضوع شایع در بسیاری از فرهنگ ها بوده و در طی چند دهه گذشته سلامت به عنوان یک حق بشری و یک هدف اجتماعی در جهان شناخته شده است.
سی امین گردهمایی جهانی بهداشت در سال 1977 تصمیم گرفت که هدف اصلی دولت ها و در دهه های آینده باید رساندن همه مردم جهان به سطحی از سلامتی که بتوانند یک زندگی اجتماعی و اقتصادی بارآور داشته باشند، باشد که به اختصار بهداشت برای همه تا سال 2000 نامیده شد - . - 2 سلامت مفهوم وسیعی دارد و تعریف آن تحت تاثیر میزان آگاهی و طرز تلقی جوامع با شرایط گوناگون جغرافیایی و فرهنگی قرار میگیرد - - 3، ضمن اینکه سلامتی یک روند پویا است و با گذشت زمان نیز مفهوم آن تغییر خواهد کر د - - 4 قدیمی ترین تعریفی که از سلامتی شده است عبارتست از بیمار نبودن . - - 5 اما امروزه سلامتی به عنوان یک مفهوم چند بعدی مورد توجه قرار گرفته که مفهوم آن مستقل از صرف بیمار نبودن است
امروزه دیدگاه عمومی در مورد سلامتی از مدل زیستی پزشکی غالب که سلامت و بیماری را به عنوان دو قطب مختلف در نظر می گرفت به سمت یک دیدگاه کل نگرتر به طور مثال دیدگاههای رفتاری-روانی-اجتماعی حرکت کرده است. البته با در نظر گرفتن تفاوت های بین فرهنگ ها، ارائه تعریف جامع از سلامت روان غیرممکن می نماید. با وجود این، بر سر این امر اتفاق نظر وجود دارد که سلامت روان چیزی فراتر از نبود اختلالات روانی است . .
از دیدگاه دیگر سلامتی طیفی است شامل دو قطب مخالف هم به عنوان سلامت و بیماری که موقعیت یک فرد در این طیف با توجه به تعامل وی با استرسورهای روزمره ،راهکارهای وی برای تطابق و سازگاری و درک او از این ارتباط تعیین می شود . لذا سلامتی و بیماری هر دو می توانند در یک زمان حضور داشته باشند .در این دیدگاه سلامتی چیزی نیست که فرد دارد بلکه محصول فرآیند مداوم می باشد . - 6 - سلامت از نیازهای اساسی انسان است که در توسعه پایدار نقش حیاتی دارد .
که چه به صورت فردی و چه به صورت جمعی، بی تردید مهم ترین مسأله زندگی است . در طی چندین دهه گذشته، سلامت به عنوان یک حق بشری و هدف اجتماعی در جهان شناخته شده است، یعنی؛ سلامت برای ارضای نیازهای اساسی انسان لازم است و باید برای همه انسان ها تامین شود. سلامت انسان تحت تاثیر عوامل بسیاری، مانند؛ وراثت، فعالیت بدنی، محیط زندگی، الگوها و عاد تهای فردی، مراقب تهای پزشکی و به طور کلی شیوه زندگی و سایر زمین ههای خانوادگی، فرهنگ، اقتصاد و اجتماع است . که طبق گزارشات افرادی که روزانه دستکم به مدت 30 دقیقه به فعالیت بدنی ورزش می پرداختند، نسبت به افراد غیر فعال از سلامت مطلوب تری برخوردار بودند .
-2 مشخصه های سلامت
ابتدا جنبه های نظری و اطلاعات موجود در خصوص سلامت روان و عوامل تاثیر گذار بر آن ارائه میگردد. سپس با مروری بر دستاوردهای علمی و بررسی اثرات تمرینات تاوبی شدید بر سلامت روان میپردازیم.
-1-2 مشخصه های سلامت روان
روان شناسان مشخصه های ذیل را برای شناختن فرد سالم از نظر روانی ذکر کرده اند:
فرد سالم از نظر روانی هیچ گونه درگیری درونی ندارد؛ و با خود در حال ستیز نیست. سازگار است، یعنی میتواند با محیط اطراف خود کنار آید. او انتقادپذیر بوده و به آسانی رنجیده نمیشود.به دنبال هویت است .عزت نفس بالایی دارد.خود را یعنی نیازها، مشکلات و اهدافش را میشناسد. - خود واقع بینی دارد - .به خوبی قادر است خود را کنترل کند- توازن منطقی و عاطفی برقرار کند.
با مشکلات روبرو شده و سعی میکند به طور معقولی آنها را حل کند، یعنی با تنش ها و هیجان دست و پنجه نرم کند. ارزیابی سطح سلامت روانی یک جامعه را ممکن است بتوان با پر کردن پرسش نامه های تعیین سطح سلامت روانی، توسط مصاحبه گران آموزش دیده، انجام داد. مقیاسهایی که زیربنای پرسشنامه سلامت عمومی است عبارتند از:الف - نشانه های جسمانی، ب - نشانه های اضطرابی، ج - کارکرد اجتماعی، د - نشانه های افسردگی .
-2-2 سلامت روان در زنان
سلامت روان دانشی است برای بهتر زیستن . همچنین هنر و فنی است که به افراد کمک میکند تا با اتخاذ روشهای صحیح روانی و عاطفی بتوانند با محیط خود سازگاری نموده و راه حل های مطلوب تری را برای حل مشکلاتشان بیابند - . - 2 زنان یکی از گروه-های حساس بهداشتی بوده که نسبت به مردان در خطر بالاتری برای اکثر اختلالات روانی هستند . سلامت روان زنان ، سلامت خانواده و متعاقبا جامعه را تضمین میکند . با بررسی دقیق عوامل دخیل درسلامت روان می توان جهت پیشگیری و تشخیص و درمان به موقع این اختلالات اقدام کرد .
بهبود سلامت روان زنان جوان ، بهبود سلامت روان کودکان را در پی خواهد داشت. لذا جهت داشتن نسل سالم ، پربار و خلاق توجه به سلامت زنان از اهمیت اساسی برخوردار است . در دو دهه گذشته اهمیت به سلامت زنان افزایش یافته است . زنان به طور مکرر در هر سنی مبتلا به اختلالات اضطرابی می شوند . اگر چه به طور کلی در سنین بالا میزان بروز کاهش می یابد .
مطالعاتی که در سالهای اخیر از طرف متخصصان سازمان بهداشت جهانی در کشورهای در حال توسعه انجام گرفته ، از افزایش دامنهی شیوع افسردگی ، اضطراب ونشانه های بدنی در میان ملل درحال رشد حکایت میکند . زنان دارای مشکلات روانی در معرض بروز بیماری های ناگهانی مرتبط با نداشتن فعالیت بدنی همچون دیابت و بیماری های قلبی و عروقی هستند . به هر حال آنچه که بیش از هر نکته ای جلب توجه می کند رفاه جسمانی ، روانی و اجتماعی است که چیزی جز تعریف سلامت نیست. سلامتی چه به صورت فردی و چه به صورت جمعی، بی تردید مهمترین مسئله حیات است
-3-2 ورزش و سلامت روان
علم روان شناسی ورزش در ابتدا بیش تر برای ارتقای عملکرد ورزش کاران رقابتی پا به عرصه ورزش نهاد ، ولی امروزه برخی از روان شناسان ورزش با آگاهی از اثرات فعالیت بدنی و ورزش به سالم سازی جسمانی، سئوالاتی را در خصوص اثرات روان شناختی ورزش و فعالیت بدنی در تحقیقات خود مطرح کرده اند . جهان امروز با سرعت فزایندی به سوی زندگی ماشینی و کم تحرکی پیش می رود و تمامی کارهای صنعتی و روزمره انسان ها با دستگاه ها و سیستم های اتوماتیک که نیاز به عدم حضور و یا حضور کم رنگ انسان و آن هم فقط در حد نظارت در حال کار می باشند .
انسان ها نیز روز به روز کم تحرک تر و تنبل تر می شوند همچنین به جهت کم شدن روابط انسانی و دور شدن از محیط های طبیعی و زندگی های تشریفاتی ، اغلب انسان ها به خصوص در شهرهای بزرگ از مشکلات ناشی از فشارها و بیماری های روانی از جمله اضطراب و استرس و همچنین درد ها و آسیب های جسمانی شاکی می باشند ، لذا انجام ورزش و ایجاد تحرک برنامه ریزی شده تأثیر شگرفی بر مشکلات موجود داردورزش نه تنها سبب تغییرات مثبت فیزیولوژیکی و جسمانی شده بلکه تاثیرات بسیار مفید روحی و روانی را به همراه دارد .
بر اساس برخی دید گاه ها ، ورزش به عنوان واسطه و عامل ارتباط بین فرد با خودش و یا دیگران است ، این شناخت چندجنبه ای می تواند در سازگاری های اجتماعی و شخصیت دخیل باشد . رفاه و آسایش زنان بر حسب سطح توسعه اجتماعی- اقتصادی، سلامت جسمانی و عاطفی ، شرایط زندگی است . فعالیت های ورزشی ، دارای آثار روانی قابل ملاحظه ای هستند که از جمله آنها می توان به کاهش اضطراب ، کاهش افسردگی ، ایجاد محافظت و مقابله با فشار روانی ، افزایش عزت نفس ، بهبود خلق و خو و توسعه سلامت روانی اشاره کرد .
ضمنا یکی از راه های کاهش مشکلات روانی و افزایش سلامتی و تندرستی روی آوردن به ورزش است . زنان دارای مشکلات روانی در معرض بروز بیماری های ناگهانی مرتبط با نداشتن فعالیت بدنی همچون دیابت و بیماری های قلبی و عروقی هستند . به هر حال آنچه که بیش از هر نکته ای جلب توجه می کند رفاه جسمانی ، روانی و اجتماعی است که چیزی جز تعریف سلامت نیست .