بخشی از مقاله

چکیده :

این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش با استفاده از شبیه سازهای تعاملی phet بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در درس فیزیک انجام گرفته است. پژوهش ،نیمه آزمایشی وجامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی شهر رابر بوده است که 14 نفر آنان به عنوان نمونه آماری به شیوه تصادفی انتخاب شدند .یک گروه به عنوان گروه ازمایش وگروه دیگر به عنوان گروه گواه در نظر گرفته شد. گروه ازمایش با نرم افزارهای شبیه ساز تعاملی phet وگروه گواه با روش سنتی آموزش دیدند.

پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از طریق آزمون معلم ساخته - پیش آزمون وپس آزمون - مورد سنجش قرار گرفت.روایی آزمون را متخصصان تایید کردند وپایایی آن به کمک ضریب کودر ریچاردسون0,74اندازه گیری شد. داده ها از طریق آمار استنباطی - آزمون تحلیل کواریانس - تجزیه وتحلیل شدنشان داد که که آموزش با نرم افزارهای شبیه سازی تعاملی phetسبب پیشرفت تحصیلی دانش آموزان گروه کنترل شده است.

.1مقدمه:

در ورودبه عرصه مدیریت نوین شاهد این واقعیت هستیم که تکنولوژی همه چیز را تحت تاثیر خود قرار داده است ونظام تعلیم وتربیت نیز از این امر مستثنی نمی باشد. فناوری های اطلاعات نظام آموزشی رادر مقابل موج عظیمی از تحولات قرار داده است روشهای آموزش رابه چالش کشیده است.

در همین راستا در آغاز قرن حاضر شعار کمتر ،بیشتر است مطرح شده به این معنا که دانش ها را کمتر منتقل کن وبیشتر روش مفهوم سازی تولید دانش راافزایش بده چرا که به منظور دانایی به توانایی لازم است دانش آموز نقش فعالی در فرآیند یاد گیری ایفا نماید.

نقش فناوری در آموزش علوم با عث شده تا یادگیری با سرعت زیادی گسترش یابد ورشد نوآوری در علوم ،به ویژه فیزیک با سرعتی بیشتر از سرعت عمر ما طی شود. - سید فدایی ،آزیتا - - 1392 تعدادی از گزارشها نشان می دهدکه ارتباط بین فیزیک وزندگی واقعی پدیده مورد علاقه دانش آموزان رامی تواند پرورش دهد.اگر چه فیزیک که در مدارس آموزش داده می شود از نظر درک دشوار،به شدت پر محتوا یا خسته کننده است. - وولناف - 1994دانش آموزان متوسطه بر این باورندکه تمرینات عملی ونشان دادن ارتباط آن با زندگی ممکن است موضوع راجالب تر کند.

نقش فناوری در آموزش علوم باعث شده تا یاد گیری با سرعت زیادی گسترش یابدورشد ونو آوری در آموزش علوم،به ویژه فیزیک،با سرعت عمر ما طی شودبنابر این استفاده از شیوه هایی که به یادگیری وکاربردی شدن علوم تجربی و یافتن مصداق آن د ر زندگی بینجامدوباعث می شود که فرد با استفاده ازفناوری بتوانددر صورت نیاز به کسب دانش واطلاعات بپردازد به طراحی وبرنامه ریزی نیاز دارد

ریچارد وهمکاران - 1992 - نشان دادند که مدلهای کامپیوتری به دانش آموزان اجازه می دهندکه نظریه و زندگی واقعی را به هم وصل کنندبه خصوص هنگامی که با دستهایشان در فعالیتند. . استف وولنسکی - - 2003 نشان دادند که شبیه سازی ها به دانش آموزان این فرصت را می دهند که برای کشف پدیده های علمی،که در غیر این صورت به تجسم مشکل وغیر ممکن است در نهایت می تواند منجربه درک بهتر فراگیران شود شبیه سازی مفهومی می توانددرک عمیق تر مفاهیم علم را پشتیبانی کندکه مزایای آن عبارتند از:دانش آموزان مولد،افزایش مشارکت،درک بیشتر مفاهیم،لذت بردن دانش آموزان از شبیه سازیها،یادگیری دانش آموزان با سرعت خود.

- فینکلشتاین وهمکارانphet - 2006 در سال2002توسط برنده جایزه نوبل کارل ویمن مطرح گردید

شبیه سازی تعاملی phet پیشنهادات در جه بالایی از تعامل شرایط کاربر،باز خورد پویا،استفاده از بازنمایی های پویا دارد. - وندر مگ وجانگ - 2006 لازمه تحقق اهداف آموزشی یادگیری مطلوب است . - احدیان - 1381 سخنرانی هنگامی که توسط سخنرانان خوب ارایه می شوددر یادگیری مطالب فیزیک موفقیت محدودی دارد

 کمک گرفتن از فناوری برای پشتیبانی فعالیت تدریس ویادگیری باتوجه به کاستی های موجود می تواند تاثیر گذار باشد.

ضمنا فن آوری های نوین نه تنها موجب غنی سازی

محیط یادگیریند بلکه باعث می شوند تا در نظام های آموزشی سنتی معلم - محور نیز تغییرات قابل ملاحظه ای به وجود آید. بنابراین در این عصر، انتقال دانش هدف اصلی تعلیم و تربیت نیست و کلاس های درس فیزیک نباید به صورت سنتی باشد .

شبیری - 1382 - در پایان نامه کارشناسی ارشد خود نشان داد که استفاده ازکامپیوتر موجب افزایش یادگیری دانش آموزان فیز یک می شود و تاثیر قابل ملاحظه ای بر افزایش تعامل آنان با یکدیگر دارد. موسی پور نعمت اله,بهزادپور فرزانه - 1384 - در مقاله ای پاسخ گویی به این پرسش را مورد توجه قرار داده است که آزمایش های درس فیزیک با چه کیفیتی در مدارس متوسطه اجرا می شود؟

از طریق مراجعه مستقیم به مدارس و مشاهده وضعیت آزمایشگاه ها، مصاحبه با مسوولان آزمایشگاه ها و برگزاری آزمون عملی برای دانش آموزان، داده های لازم جمع آوری کردند. برای تحلیل داده ها و قضاوت درباره چگونگی اجرای آزمایش ها، وضع موجود با وضع مطلوب مقایسه نمودند. پس از جمع آوری داده ها و تحلیل کمی آن ها، مشخص شد که وضعیت موجود با وضعیت مطلوب، فاصله قابل توجهی دارد.

هدف از پژوهش بررسی تاثیر شبیه سازی تعاملی phetبرپیشرفت تحصیلی دانش آموزان پیش دانشگاهی است . به منظور دستیابی به این هدف،فرضیه تحقیق مبنی بر میزان پیشرفت تحصیلی در درس فیزیک دانش آموزان پیش دانشگاهی که با روش تدریس براساس شبیه سازی تعاملیphet آموزش دیده بودند .با دانش آموزان پیش دانشگاهی که با روش سخنرانی - سنتی - آموزش دیده بودند متفاوت است،بررسی شد اهمیت این تحقیق در آن است که نشان می دهد،استفاده از شبیه سازی تعاملی phetدر آموزش فیزیک به یادگیری بهتر دانش آموزان بینجامدوآموزش فیزیک را ارتقا بخشد.
 
.2روش پژوهش

نوع تحقیق بر اساس اهداف از نوع تحقیقات کاربردی است.باتوجه به موضوع وطرح تحقیق این تحقیق در قلمرو پژوهش های تجربی می باشدکه چون انتخاب نمونه ها کاملا تصادفی نبوده وبررسی همه متغیرها در انتخاب پژوهشگر نیست ،روش نیمه تجربی بوده است.جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی شهرستان رابر در سال تحصیلی1394-95تشکیل می داد.

نمونه گیری به شیوه کاملا تصادفی وشامل 14دانش آموز در دوگروه آزمایش وگواه بود.در گروه گواه تدریس به روش سنتی انجام شده است.در گروه آزمایش متغیر مستقل یعنی روش استفاده ازشبیه سازی تعاملی phetاعمال شدوتاثیر آن برمتغیر وابسته پیشرفت تحصیلی بود بررسی گردیدپزوهشگر که معلم کلاس نیز بود تدریس را در دو گروه انجام داد.طرح این پژوهش ست.طرح آزمایشی پیش ازمون ،پس آزمون با گروه گواه بوده است.

ابزاراندازه گیری شامل پرسشهای آزمون فیزیک از مبحث فیزیک هسته ای بودتعداد پرسشهای این آزمون29سوال دارد که حداکثر نمره29وحداقل ان صفر بود.باتوجه به اینکه ازمونهای مورد استفاده در این پژوهش از نوع پیشرفت تحصیلی بود،روایی این ابزاراز نظر صوری ومحتوایی بررسی شد.

به منظور بررسی روایی آزمون ،پرسشهای آزمون در اختیار کارشناسان ومتخصصان قرار گرفت وآنان روایی آزمون را تایید کردند برای تعیین پایایی ضریب کودر ریچاردسون0,74محاسبه گردید.داده های پژوهش با آزمون تحلیل کواریانس برای بررسی تفاوت گروهها در پس آزمون ،مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.در این تحقیق برای دانش آموزان از شبیه سازیهای تعاملی phetاستفاده شد.

6تا شبیه ساز تعاملی در فیزیک کوانتومی که طی 12جلسه 15دقیقه ای به دانش آموزان آموزش داده شد.

-3یافته های پژوهش:

در این مطالعه، مداخلات شبیه سازی آموزشی به عنوان متغیرهای مستقل و سطح پیشرفت تحصیلی و انگیزه ی پیشرفت دانش آموزان دختر پیش دانشگاهی شهرستان رابر، به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شدند. جنسیت، سطح اقتصادی و میزان تحصیلات والدین و منطقه زندگی خانواده و تعداد فرزندان خانواده در میان دانش آموزان مورد مطالعه، متغیرهای کنترل می باشند. جامعه ی پژوهش دربرگیرنده کلیه دختران پیش دانشگاهی شهرستان رابر بود

-1-3آمار توصیفی:

به منظور تحلیل داده های مورد بررسی در این تحقیق در ابتدا به بررسی وضعیت نرمال بودن توزیع متغیرهای تحقیق پرداخته شده است که با استفاده از آزمون اسمیرنف-کلومگروف به بررسی نتایج حاصل پرداخته شده است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید