بخشی از مقاله
چکیده:
موضوع این مقاله تاثیر محیط های آموزشی نا مساعد بر تربیت اخلاقی می باشد. مطالعات کارشناسان نشان می دهد که علت اصلی بیماری روانی را میتوان در ضعف رفتار های اخلاقی یافت و لازم است پزشکان برای درمان این بیماری ها با مسائل اخلاقی آشنا شوند مسائلی که عدم پایبندی به آن ریشه ی این مشکلات روانی است. بزرگی میگوید آن چه که اکثریت وسیعی از مردم عصر ما از آن به عنوان ترقی تجلیل می کنند درست همان چیزی است که ما برعکس آن را انحطاط عمیقی می بینیم. زیرا این وضع به روشنی نتیجه حرکت نزولی یا سقوط است که پیوسته شتاب می گیرد و بشریت را یه سوی سیاه چال سوق می دهد. برای رهایی و گریز از این چالش ها و آسیب ها آن چه که در آغاز ضروری به نظر می رسد ، شناسایی علل و عوامل است. بررسی و ریشه یابی عللی که به عنوان مجموعه ای از پدیده های پیچیده اولا بر شکل گیری شخصیت و منش افراد و ثانیا به جهت دهی و ساختار اجتماع انسانی تاثیر می گذارد که یکی از بزرگ ترین و مهم ترین وظایف بزرگان تعلیم و تربیت و جامعه شناسان تربیتی است. این مقاله در طی دو فصل گردآوری شده است که که در فصل اول به عوامل آسیب زا در تربیت اخلاقی در فصل دوم به تاثیر محیط های نا مساعد بر تربیت اخلاقی می پردازد. نتیجه ای که ضمن این مقاله حاصل می شود این است که در واقع خشونت و سخت گیری در تربیت اخلاقی می تواند عاملی منفی محسوب شود و دیگر این که خانواده هم می تواند هم به عنوان یک عامل مثبت و هم منفی در تربیت اخلاقی ظاهر شود.
کلمات کلیدی:تربیت، اخلاق، آسیب، خانواده، فرد.
مقدمه:
اگر ما بخواهیم مباحثی را راجع به بحث تربیت اخلاقی افراد ارائه دهیم در واقع می توانیم به مطالب در خور توجهی اشاره کنیم از جمله اینکه نهادهای اساسی در زندگی هر فرد وجود دارد که می تواند عواملی باشد در جهت شکل گیری شخصیت افراد از جمله: اجتماع، خانواده،فرد،همسالان،مدرسه و... که در تربیت فرد به دلیل درگیر کردن سه بعد وجود آدمی یعنی شناختی، عاطفی و رفتاری با تحول در فرد برای رسیدن به هدف نهایی خلقت و تامین سعادت و کمال او از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و شناخت عوامل مختل کننده ی این پرورش هماهنگ و همه جانبه ضروری است. آسیب شناسی تربیت اخلاقی عبارت است از: شناسایی مجموعه پدیده هایی که بر روند رشد اخلاقی و تربیتی فرد تاثیر منفی بر جای می نهد و در دراز مدت می تواند سرنوشت اجتماع انسانی را به مخاطره بیاندازدو همچنین این خانواده و اجتماع هم از جوانبی می تواند آسیب زا و خطر ناک باشد. این مقاله از طریق مطالعات کتاب خانه ای گردآوری شده
است و تصمیم بر این دارد که ابهامات موجود را برطرف کند .
در رابطه با این موضوع مقالات متعددی چاپ و منتشر شده است که می تواند منابعی باشد در جهت تهیه و تنظیم مطالب پیش رو.این مقاله در طی دو فصل گردآوری شده است که در فصل اول آسیب ها را مطرح می کند و در فصل دوم تاثیر محیط های نا مساعد را در تربیت اخلاقی بیان می کند. سوالات و فرضیاتی ضمن این مقاله مطرح است : سوال اول: آیا خشونت و سخت گیری می تواند عاملی باشد در جهت تربیت اخلاقی غلط؟ و سوال دوم اینکه : آیا خانواده می تواند نقش منفی در تربیت اخلاقی فرد داشته باشد؟ فرضیه اول ضمن سوال اول اینکه بله امکان دارد و فرضیه دوم ضمن سوال دوم اینکه خیر امکان پذیر نیست. در ضمن مقاله به بررسی مباحث مطرح شده می پردازیم .
فصل اول : عوامل آسیب زا در تربیت اخلاقی
»آموزش محض نمی تواند نیل به مقاصد تربیتی را تضمین کند و انسان های وارسته و پاینده به ارزش ها را به جامعه تحویل دهد چه سازندگی انسان ها بدون بهره مندی از دانش و معلومات اخلاقی تا حدودی بهتر و موثر تر پیش می رود و دانش و سواد اخلاقی به تنهایی کارساز نیست و نه تنها انسان را به مراتب عالی کمال و زندگی ارزشی نمی رساند بلکه حتی دشواری ها و مشکلات زندگی وی را نیز درمان نمی کند. به عبارت دیگر آموزش به تنهایی در تکامل بخشی سلامت افزایی و درمان مشکلات و آسیب ها نمی تواند راهگشا یاشد. واقعیت این است که %59 از جوانان نارضایتی خویش را از آموزش های مدارس به شکل های مختلف بیان می کنند .
یادگیری های دانش آموزان در مدارس از نوع حفظیاتی است که پس از مدت کوتاهی فراموش می شود . این امر نشان می دهد که مهم ترین هدف آموزش و پرورش و مدرسه، تربیت و یادگیری معنی دار و آموختن برای زندگی است در مدارس ما هدف کم تر مورد توجه قرار گرفته است و بالاتر از اینکه در مقوله هایی چون تربیت دینی و بستر سازی رشد اخلاقی نارضایتی جوانان از مدارس به میزان %65 است که حاکی از عملکرد ضعیف مدارس در این مورد است. - «مجموعه مقالات همایش ملی، - 5:1385 نا کارآمدی مدرسه در زمینه ی تربیت اخلاقی تنها معلول بی توجهی و غفلت نیست و در بسیاری از موارد امور تربیتی و غعالیت های مربوط به پرورش اخلاقی دانش آموزان به دلیل تغییر خط مشی ها و گرایش مجریان و مربیان به دیدگاه های مختلف در آغاز کار متوقف شده و یا به تغییرات جدید منتهی شده است.