بخشی از مقاله

چکیده

در گذشته حکومت ها قائم به یک فرد بود و افراد نمی توانستند در مقابل قوانین حکومتی و نحوه اعمال آنها ایراد چندانی کنند. پس از دوران رنسانس و ورود مقوله دموکراسی، بحث حق مردم بر نحوه حکومتداری نیز مطرح شد. خود این بحث فی حد نفسه تا زمانی که به منصه قانونگذاری - قوه مقننه - و اجرایی - قوه مجریه - و نظارت برآن - قوه قضاییه - نرسد، فائده ی چندانی ندارد و صرفا یک سری مباحث تئوریک است.

حقوق شهروندی که در لاتین civium iura و در انگلیسی Citizenship rights و درفرانسه Les droits de citoyenneté به آن اطلاق می شود، از سری همین مقوله است. حد اعلای آن این است که افراد بتوانند آنها را مطالبه کنند و در صورت عدم انجام آن، محکومیت دولت را به اجرای آن بخواهند. حقوق شهروندی از جهت اینکه حقوق بشر ضمانت اجراهای بین المللی دارد در مرتبه پایین تری است ولی این نقطه قوت را دارد که حقوق شهروندی در بعضی موارد قابلیت اقامه دعوا در دادگاه های داخلی را دارد. ولی آنچه مهم تر است این است که با توجه به ضرب المثل حق گرفتنی است نه دادنی، مردم را باید به این حقوق متوجه کرد تا خود آنها را مطالبه کنند. بنابراین ما در این تحقیق به تبیین و بررسی حقوق شهروندی می پردازیم.

مقدمه

صیانت از حقوق شهروندی از مهمترین اموری است که درنظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به آن توجه لازم شده واین امر در اصل3 بندهای 3،7،8و14 واصول 15،19 ،20 ،21،...الی41 و46،47 قانون اساسی منعکس میباشد.

مصوبات متعدد شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی از جمله مصوبات جلسات 566 و 589 شورای عالی انقلاب فرهنگی و مصوبه 427 شورای فرهنگ عمومی نیز گویای همین امر است. ریاست محترم جمهوری طی ابلاغیه شماره169493مورخ 87/9/21 به وزیر وقت کشوردستور دادند که موضوع حقوق شهروندی بطور جدی دنبال گردد که متعاقب آن ستاد صیانت از حقوق شهروندی وحمایت از حریم امنیت عمومی در وزارت کشورشکل گرفت.

بدیهی است بدلیل ماهیت عمدتا فرهنگی صیانت از حقوق شهروندی.ارتقاءشناخت وآگاهی نسبت به حقوق وتکالیف متقابل دولت ومردم پایه و اساس کار است ، ولذا مجریان قانون باید کسانی باشند که خود عامل قانون بوده و بعنوان خدمتگزاران به مردم خادم واقعی آنها باشند. بنابراین حفظ و حراست از حقوق و کرامت شهروندان از وظایف اصلی حکومت ودستگاههای تابعه است. احترام و کرامت آحاد جامعه در حد کامل و اجرای دقیق ظرفیتهای قانونی از اصول اساسی ومهمی میباشدکه باید مورد توجه لازم قرار گیرد در عصر حاضر" رعایت حریم حقوق مردم در عرصه های مختلف بعنوان یک پدیده اجتماعی ، یکی از ضروریات زندگی محسوب می شود.شهروندان عموماً با سلایق و انگیزه های مختلف در جامعه به فعالیت می پردازند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید