بخشی از مقاله
چکیده
نوع شکل گیری قالب مدیریت سازمانی سپاه پاسداران و حرکت آن درچارچوب مدل مدیریتی الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت ، در مأموریت های محوله بنا به نوع وظایف مطروحه آن در قانون اساسی، نقش این الگوی منحصربه فرد بومی و غیرعاریتی را به عنوان کاتالیزوری شتاب دهنده ، حرکت مدیریتی دو طرفه ی این نهاد انقلابی را در تعیین دقیق مسیریابی ها و رسیدن به اهداف نهائی خود در شناخت دشمنان و کشف و خنثی سازی تهدیدات مختلف داخلی و خارجی ، متعادل و متوازن ساخته است تا در مواجهه با بحران ها و بی ثباتی های امنیتی نقش بی بدیلی از خود بر جای گذارد . ویژگی هایی مانند مردمی بودن ، بومی بودن و برخاسته شدن از متن توده های عظیم مردمی ، نوع مأموریت های آن را در عرصه های مختلف دفاعی ، نظامی ، اقتصادی ، عمرانی، سازندگی، فرهنگی و اجرای عملی آنها تسهیل و برجسته نموده است .
زیرا حمایت و پشتیبانی مردمی را به عنوان یکی از قویترین مؤلفه های پایداری امنیتی ، در عقبه ساختار سازمانی خود از بدو تشکیل تا کنون به دنبال دارد و این موضوع می تواند تکمیل کننده دیگر مؤلفه هایی مانند اقتصادی و محیطی را در تئوری امنیت و چرخه پایداری امنیتی ، توسعه اقتصادی و ... را در چارچوب الگوی اسلامی و پیشرفت و اتکاء به دانش بومی را برای این سازمان نظامی رقم بزند و به لحاظ برخورداری از داشتن جایگاه اجتماعی قوی و روحیه خودباوری متکی بر بهره گیری از ظرفیت های بالقوه و بالفعل درونی و بومی است که نوع کارکردهای آن را با دیگر سازمان های نظامی و حتی غیر نظامی متمایز کرده است .
سبقت گرفتن این سازمان در کشف و بهره گیری از ظرفیت های بومی و حرکت در رسیدن به تحقق اهداف نهایی سازمانی خود و از همه مهمتر ارتقاء بخشی به نوع توانمندی ها و توسعه طلبی در صنایع نظامی و غیر نظامی و نقش بی بدیل آن در ثبات امنیتی با بهره مندی لازم از فرآیند الگوی اسلامی - ایرانی و غیر عاریتی بودن نوع جهش های علمی و ساختاری آن در اعتلای اهداف متعالی نظام اسلامی و صیانت از آرمانها و دستاوردهای انقلاب اسلامی است که جبهه استکبار و معاندین در مسیر رشد و بالندگی و حرکت های رو به رشد علمی آن سنگ اندازی و ایجاد پارازیت می نمایند و به طرق مختلف اسباب تزلزل و ناکارآمدی آن را با تحریم های چند جانبه و برچسب های اتهامی مانند تروریستی بودن و ... در سازمانهای و مؤسسات بین المللی و رسانه های وابسته به خود دنبال می نمایند و از نوع نگاه آنها در موارد مطرح شده در مبانی نظری این مقاله ، می توان پی برد .
شاید یکی از مهمترین دشمنی های استکبار جهانی ، در مواجهه با این سازمان نظامی ، همین متکی بودن به داشته های درون زای بومی و بهره گیری از ظرفیت های بالقوه و بالفعل الگوهای اسلامی - ایرانی پیشرفت باشد که عملکرد سازمانی و نائل شدن به اهداف مترقی آن را در چارچوب این چشم انداز الگوی اسلامی - پیشرفت متعادل و متوازن ساخته است . دشمنان به فارغ از ماهیت سازمانی و ساختاری سپاه پاسداران ، این چشم انداز الگوی اسلامی - پیشرفت را نشانه گرفته اند و از این طریق بدنبال تضعیف ، اضمحلال ، انحلال و فرو پاشی نهادها و سازمان هایی هستند که با این شاخص الگوی اسلامی و پیشرفت کار می کنند ، خواه سازمان سپاه پاسداران باشد و یا هر سازمان و نهاد و مراکز علمی و آکادمیک دیگری که با اتکاء و بهره گیری از این الگوی اسلامی و بومی ، به تدوین عدم وابستگی ها و تحقق خودباوری ها برای رسیدن به اهداف متعالی غیر وابسته و عاریتی می پردازند .
واژه های کلیدی : سپاه پاسداران ، دشمن شناسی، غرب و راهبردهای مقابله ای . الگوی اسلامی پیشرفت .
مقدمه
در ابتدا باید نوعی نگاه ظریف و ژرف گونه حضرت امام - ره - ، را نسبت به تشکیل سپاه ، در بحبوحه بحران های اوایل انقلاب مورد کنکاش قرار داد که هدف از طراحی اینگونه تصمیم ایده آل و با ارزش در ایجاد سازمانی مردمی و خود جوش برخاسته از بطن توده های عظیم مردمی چه بوده است ؟! به نظر می رسد که رهبر کبیر انقلاب اسلامی با نوع نگاه کلان و چشم انداز آینده نگر خود در طراحی و ایجاد این تصمیم منطقی ، بدنبال تحقق و ایجاد مدل ها و الگوهای اسلامی مایه دار و پر مغزی بوده است که بتوانند در عرصه های مختلف پیش روی جامعه اسلامی و ایران اسلامی ، کارآیی و کارآمدی دامنه داری و پیوسته ای داشته باشند تا در درازمدت و در مقابله با چالش ها ، تنش ها و تهدیدات پیش روی انقلاب اسلامی ، نقش ایفا نمایند و از آرمانها و دستاوردهای وزین نظام اسلامی صیانت و پاسداری نمایند .
چون مدل انقلاب اسلامی ، هم نوعی مدل برگرفته از تعالیم و الگوهای اسلامی بوده است که توسط حضرت امام - ره - طراحی و ایجاد گردیده است و نوع نگاه ایشان نیز در حراست و کیاست از این انقلاب اسلامی و دستاوردهای بزرگ آن نیاز به وجود سازمانهای نظامی و غیر نظامی در پیش برندگی حرکت انقلاب اسلامی متناسب با الگوهای اسلامی و پیشرفت بوده است و به تأسی از این فرآیند شکل گیری مدل انقلاب اسلامی و طراحی بی نظیر آن در چارچوب تعالیم متعالی و مترقی احکام دینی و قرآن کریم ، بایستی حافظان این مدل انقلابی نیز دارای شاخص های اسلامی - ایرانی بوده تا بتوانند کشتی مدل انقلاب را با قطب نمای الگوی اسلامی و پیشرفت به سرمنزل مقصود برسانند .
با طراحی مدل انقلاب اسلامی بایستی قالب ماهیتی تمامی فرآیندها و زیرساخت های تحقق انقلاب اسلامی با الگوهای اسلامی و پیشرفت شکل بگیرد و در این چارچوب تعریف شده ، همه ی جوانب مدل انقلاب اسلامی و مسئولیت پذیری آن ، دارای حرکتی متعادل و متوازن باشند و از نفوذ و رسوخ الگوهای عاریتی و غیر بومی که در مسیر حرکت مدل انقلاب وقفه و اختلال ایجاد می نمایند به جد جلوگیری گردد و ویروس های عاریتی و نفوذی که در واقع در حرکت رو به رشد و پیشرفت مدل های اسلامی بازدارندگی و کندی ایجاد می نماید به راحتی شناخته ، کشف و خنثی گردند .
نوع نگاه کلان حضرت امام - ره - به مدل انقلاب اسلامی و سکانداری و هدایت آن را بایستی با چشم انداز رو به رشد و پیشرفت و مهمتر از همه پایداری در سازمانها و تشکیلاتی نظامی و غیر نظامی است که حفاظت و حراست از مدل انقلاب اسلامی را به عهده دارند . یکی از تشکیلاتی که با تدبیر حضرت امام - ره - در آن فضای غبارآلود اوایل انقلاب اسلامی شکل گرفت ، تعیین چارچوب سازمانی و ساختاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قانون اساسی بوده است که متکی بر اجرای صیانت و مسئولیت پذیری از مدل انقلاب اسلامی و غنای بافت ماهوی آن بر گرفته از الگوهای اسلامی و پیشرفت می باشد .
حضرت امام - ره - ، علاج مقاومت را صف آرایی دشمنان در مواجه با مدل انقلاب اسلامی متکی بر ظرفیت های الگوهای اسلامی و پیشرفت را در حرکت های خیزشی و انقلابی توده های وفادار به انقلاب می داند و با چینش و گزینش نیروهای انقلابی از بطن توده های همگرای به انقلاب ، توانسته است که انقلاب اسلامی را از خطرات پیش رو نجات دهد و با حرکت های انقلابی و ممانعتی ، نوع نگاه حریصانه استکبار جهانی را خنثی و بی اثر نماید.
این چیزی جزء اتصال حضرت امام - ره - به ذات اقدس الهی ، قرآن و اهل بیت - ع - نبوده است و با برخورداری از دانش الهی و با بکارگیری الزامات علم لایزال الهی ، توانسته است که طومار نقشه های خائنانه ی مادی گرای وابسته به غرب را که به صورت شبانه روزی برای انقلاب و نظام اسلامی نقشه طراحی می کردند را خنثی و بی اثر نمایند و این انقلاب را بیمه و راههای صدور و نفوذ آن را به دل انسانهای آزادیخواه جهان اسلام، هموار نماید. حضرت امام - ره - توانسته است که در طول عمر پر برکت انقلاب اسلامی هم خیزش و حرکت انقلابی ایجاد نماید و هم وحدت ملی ایجاد نماید که تئوریسین نظامی چینی در حدود 500 سال قبل از میلاد در بحث مربوط به جنگ بردو نکته تاکید داشت :
اول آنکه جنگ به دلیل جدی بودنش یکی از مسائل با اهمیت دولت است و تنها دولت قادر است نیروهای نظامی و سیاسی و منابع اقتصادی و اجتماعی را هماهنگ وسازماندهی کند . دوم آنکه: وحدت ملی همانند وجود دولت یکی از شرایط اساسی یک جنگ پیروزمندانه است . ضمن اینکه وحدت زیر چتر حکومتی تحقق می یابد که برای تأمین رفاه وآسایش مردم جامعه ی خود تلاشی جدی ولازم انجام دهد. - کتاب هنر جنگ اثر سان تزو - تأکید داشت .
بنابراین ، برای اینکه به اهمیت ماهیت وجودی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پی ببریم و آن را بهتر بشناسیم و نیز بهتر بتوانیم نوع تفکر حضرت امام - ره - را در خلق این ایده جدید و نوظهور برخاسته از متن مردم وفادار به انقلاب و نظام مقدس ایران اسلامی را مورد ارزیابی قرار دهیم ، درابتدا مواضع حکیمانه حضرت امام - ره - و مقام معظم رهبری را در این راستا ، مورد بررسی قرار می دهیم و سپس مواضع اتاق های فکر استکبار جهانی و تئوریسین های نظامی و سیاسی آنها را در این باره به صورت اجمالی بررسی می نمایم و آنگاه با مقایسه و برآیندگیری این مواضع خیرخواهانه دوستان و اظهار نظرهای معاندانه ی دشمنان ، بهتر می توان شاخص ها را به قضاوت گذاشت که ماهیت وجودی و ذاتی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، دفاع از انقلاب اسلامی ، آرمانها و اصول بنیادین آن می باشد؟! یا موارد دیگر ؟!.
حضرت امام - ره - می فرمایند : » مادامی که ما پاسدار واقعی باشیم کشورهای بزرگ نمی توانند کاری انجام دهند؛ و علت فشار دنیا هم این است که می بینند در این مملکت نه کودتا معنی دارد و نه هم هجوم نظامی ، و ایران از نظر منطقه و اسلام قدرت خاصی پیدا کرده است ، لذا ما را آرام نمی گذارند . و ما باید به همه سفارش کنیم که برای اسلام خدمت کنند و همه در صف واحدی قرار بگیریم که انحرافی پیش نیاید ، و ما باید همیشه احساس کنیم تنها خودمان هستیم در برابر همه دشمنان . باید این بار بزرگ را به منزل برسانیم و در این راه متحد باشیم «1 1362/02/26. »باید با همت ، با عزم راسخ ، با اراده ، باید این حال بعد از انقلاب را هم کنترل کنید ....
من از شما تشکر می کنم که در این برهه از زمان که احتیاج به وجود غیرتمندانی مثل شماها بود ، شما قیام کردید و هم نهضت را پیش بردید و هم پاسداری کردید « 2. » امروز انقلاب ما صادر شده است . در همه جا اسم اسلام است و مستضعفین به اسلام چشم دوخته اند . باید با تبلیغات صحیح ، اسلام راآن گونه که هست ، به دنیا معرفی نمایید. وقتی ملت ها اسلام را شناختند ، قهرا" به آن روی می آورند و ما چیزی جزء پیاده شدن احکام اسلام در جهان نمی خواهیم «3. »شما آقایان که سپاه پاسداران هستید ، و خداوند تأییدتان کند انشاء اله و تمام سپاه پاسداران و تمام دادگاه ها و تمام کمیته ها و تمام قشرهایی که می خواهند خدمت کنند به این کشور، توجه داشته باشند که همه این ها خدمتگزار اسلامند.
الآن جمهوری اسلامی است و شماها از جنود اسلامی هستید. لشکر اسلام هستید . شما کارمند اسلام و کارمند امام زمان ]عج[هستید و توجه کنید که مبادا یک وقتی یک خطایی بکنید بر خلاف مسیر اسلام . بر خلاف مسیر جمهوری اسلامی قدمی بردارید.«1358/09/25 4 »ای پاسداران عزیز ! که از متن ملت مسلمان متعهد بپا خاسته اید و از انقلاب اسلامی و از نهضت مقدس پاسداری کردید و با فداکاری وخون پاک برادران جانباز مجاهد خود ، انقلاب را به ثمر رساندید و با همت بزرگ خود و ملت غیور و قوای نظامی و انتظامی متعهد ، ایران عزیز را از لوث رژیم منحط شاهنشاهی پاک و دست جنایت کار اجانب را از کشور اسلامی قطع کردید ، به هوش باشید که دشمن در کمین است و طرفداران شیطان بزرگ و رژیم غاصب ، دست اندرکار توطئه«1359 /03/26 .5