بخشی از مقاله
چکیده :
هدف پژوهش ، تحلیل سطح خوانایی کتاب بخوانیم ششم ابتدایی از نظرمیزان تناسب متون با سطح کلاس و سطح سن دانش آموزان است. روش تحقیق بر اساس تحلیل محتوا و با استفاده از فرمول خوانایی مک لافلین انتخاب شد . جامعه آماری ، محتوا کتاب بخوانیم ششم ابتدایی بود که سه نمونه ده جمله ای از اتدا، وسط و آخر کتاب فارسی ششم ابتدایی انتخاب شدبرای تجزیه و تحلیل داده ها هم از روش های آمری میانگین و جدول فراوانی و مقدار سطح خوانایی مک لافلین بهره گیری شد.
یافته های تحقیق نشان می دهد که متن کتاب فارسی ششم اتدایی از نظر سطح خوانایی متناسب با سطح کلاس و سطح سنی دانش آموزان پایه ششم نمی باشد و برای کسانی مناسب است که کلاس 9 و دارای سن 15 سال می باشند و هم چنین متن کتاب از دشوار به ساده نوشته شده است .
مقدمه
تحلیل و محتوا یک روش پژوهش منظم برای توصیف عینی و کمی محتوای کتاب ها و متون برنامه درسی و یا مقایسه پیام ها و ساختار محتوا با اهداف برنامه درسی است
تحلیل و محتوای یک متن به دو صورت کمی و کیفی انجام می شود و اطلاعات مربوط به رقم به کارگیری واژه های معین در یک متن ، نمونه ای از جنبه های کمی و تحلیل موضوعی نمونه ای از جنبه کیفی می باشد .
کتاب فارسی از جمله کتاب های درسی مهم دوره ی ابتدایی محسوب میشودو برای ما جایگاه و اهمیت بسیار ارجمندی دارد . چون ازسویی هویت فرهنگی ما را سامان می دهد و سوی دیگر در گاه رفتن به دنیای آموزش و یادگیری علوم و فضایل است.. به همین منظور در این تحقیق کتاب فارسی ششم ابتدایی مورد تحلیل قرار گرفت تا مشخص شود که محتوا و متن این کتاب متناسب با شرایط سنی و کلاسی دانش آموزان می باشد .
تحلیل کتاب فارسی ششم ابتدایی به روش کمی صورت گرفته است و یکی از تکنیک های معروف روش کمی - - فرمول خوانایی - - یا به عبارت دیگر - - درجه خوانایی متن - - می باشد. فرمول های خوانایی به تجزیه و تحلیل محتوای یک نوشته یا متن ، برای اندازه گیری درجه خوانایی آنان می پردازد. این تجزیه و تحلیل به خصوص بر کلمه ها ،عبارت ها و پارگراف یک نوشته تاکید دارد و با شمارش کلمه ها و جمله ها و با استفاده از فرمولی خاص ، میزان و درجه سختی یا دشواری متن را تعیین می کند و همچنین درجه تناسب نوشته با سن کلاسی یا سطح توانایی خواندن متن را مشخص می سازد.
تحلیل کتاب فارسی ششم ابتدایی به روش شاخص سطح خوانایی مک لافلین، که جزء روش های کمی - روش های تعیین سطح خوانایی - می باشد، صورت گرفت.
این روش در سال 1968 توسط اچ مک لافین به منظور تعیین سطح کلاسی و سطح سنی مطالب کتابای درسی طراحی و معرفی گردید. این شاخص درصدد است تعین کند مطالب تنظیم شده در قالب کتاب درسی برای چه سطح سنی و کلاسی مناسب است؟
مراحل و فرایند ارزیابی سطح خوانایی در این شاخص به ترتیب زیر است:
-1 انتخاب تعداد ده جمله متوالی از ابتدا، ده جمله از وسط و ده جمله متوالی از انتهای کتاببصورت تصادفی مطابق سه ممیزه نقطه - . - ، علامت سؤال - ؟ - ، علامت تعجب - ! - .
-2 شمارش تعداد کلمات دشوار - 3 هجایی و بیشتر - متون انتخاب شده.
-3 جمع کردن تعداد کلمات دشوار متون ده جمله ای انتخاب شده.
-4 محاسبه جذر مجموع کلمات دشوار - اگراین عدد جذرکاملی بدست ندهد باید نزدیکترینعدد که دارای جذرکامل است انتخاب شود - .
-5 اضافه کردن عدد ثابت 3 به جذر بدست آمده برای تعین سطح کلاسی مطالب.
-6 اضافه کردن عدد ثابت 9 به جذر بدست آمده برای تعین سطح سنی مطالب
+ 9 مجموع دشوارکلمات = سطح سنی + 3مجموع دشوارکلمات= سطح کلاسی
پیشینه و مبانی نظری تحقیق
در اینجا سعی شده چند نمونه از تحقیقاتی که بر اساس شاخص سطح خوانایی مک لافلین صورت گرفت بیان شود:
-1تحلیل کتاب علوم پنجم ابتدایی براساس تکنیک مک لافلین ، نتایج حاصل از این تحلیل : بیانگر آن است که کتاب علوم پنجم اتدایی از نظر سطح کلاسی و سنی متناسب با دانش آموزان این پایه نیست بلکه برای دانش آموزانی می باشد که کلاس هشتم می باشند و دارای سن 14 سال هستند. - جواد فضیلت ، لیسانس آموزش ابتدایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سراوان -
-2ارزشیابی و تحلیل محتوای کتاب تعلیمات اجتماعی سوم ابتدایی براساس فرمول خوانایی مک لافلین ، نتایج حاصل از این تحلیل : بیانگر آن است که کتاب تعلیمات اجتماعی ابتدایی از نظر سطح کلاسی و سنی متناسب با دانش آموزان این پایه نیست بلکه برای دانش آموزانی می باشد که کلاساول دبیرستان می باشند و دارای سن 15 سال هستند.