بخشی از مقاله
چکیده
عنوان تحقیق" تحلیل محتوای دروس و بخوان و بیندیش" کتاب جدید التألیف فارسی ششم و تأثیر آن بر پیشرفت مهارت خواندن از طریق فرمول خوانایی فلش" می باشد وتحقیقی که پیشروی خوانندگان قرار دارد، سعی خواهد نمود که کتاب فارسی - بخوانیم - پایه ششم را مورد بررسی قرار دهد تا میزان آسانی و دشواری و به عبارتی میزان تناسب یا عدم تناسب این کتاب را - تحلیل محتوا - با توانمندیهای دانش آموزان این پایه در حد امکان مشخص نماید.
روشن شدن وضعیت طراحی و برنامهریزی بخش هایی ازاین کتاب به آموزگار کمک خواهد نمود تا اولاً کتاب را به خوبی مورد بررسی قرار دهد و با شناخت بهتر این کتاب، خود را مجهز به ابزار بکار گیری این کتاب نماید و در واقع با بینش واقعی تری آن را تدریس نماید، ثانیاً در صورت داشتن این احساس که کتاب تا حدودی آسان و یا مشکلتر از حد معمول برای تدریس شاگردانش است با خلاقیت و درایت و ابتکار خویش، تا حدودی مطالب را بر حسب مورد از آن کاسته و یا بیفزاید تا بر میزان یادگیری آن در کلاس خویش بیفزاید و در واقع معلم می تواند بر اساس برنامه ریزی از نوع تجربی در کتاب تغییر مناسب هماهنگ با وضع دانش آموزانش ایجاد نماید.
در این مقاله تحقیقی سعی خواهد شد تا با مراجعه به کتاب فارسی ششم و بررسی ٌَ درس و بخوان و بیندیش که منجر به افزایش مهارت خواندن در دانش آموز می گردد تا حدودی اطلاعات مفید و واقع گرایانهای به دست آورده شود سپس با استفاده از فرمولهای خوانایی فلش به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته و نتایج را محضر معلمان گرامی جهت اطلاع و بکارگیری در امر تدریس ارائه نماید. با استفاده از فرمول خوانایی فلش اثبات گردید که این کتاب از سن تقویمی مخاطبان بالاتر بوده و نیاز مبرم به بازنگری دارد.
مقدمه :
تحقیقی که پیشروی خوانندگان قرار دارد، سعی خواهد نمود که کتاب فارسی - بخوانیم - پایه ششم را مورد بررسی قرار دهد تا میزان آسانی و دشواری و به عبارتی میزان تناسب یا عدم تناسب این کتاب را - تحلیل محتوا - با توانمندیهای دانش آموزان این پایه در حد امکان مشخص نمایدروشن. شدن وضعیت طراحی و برنامهریزی بخش هایی ازاین کتاب به آموزگار کمک خواهد نمود
تا اولاً کتاب را به خوبی مورد بررسی قرار دهد و با شناخت بهتر این کتاب، خود را مجهز به ابزار بکار گیری این کتاب نماید و در واقع با بینش واقعی تری آن را تدریس نماید،
ثانیاً در صورت داشتن این احساس که کتاب تا حدودی آسان و یا مشکلتر از حد معمول برای تدریس شاگردانش است با خلاقیت و درایت و ابتکار خویش، تا حدودی مطالب را بر حسب مورد از آن کاسته و یا بیفزاید تا بر میزان یادگیری آن در کلاس خویش بیفزاید و در واقع معلم می تواند بر اساس برنامه ریزی از نوع تجربی در کتاب تغییر مناسب هماهنگ با وضع دانش آموزانش ایجاد نماید
در این مقاله تحقیقی سعی خواهد شد تا با مراجعه به کتاب فارسی ششم و بررسی درس و بخوان و بیندیش که منجر به افزایش مهارت خواندن در دانش آموز می گردد تا حدودی اطلاعات مفید و واقع گرایانهای به دست آورده شود سپس با استفاده از فرمولهای خوانایی فلش به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته و نتایج را محضر معلمان گرامی جهت اطلاع و بکارگیری در امر تدریس ارائه نماید.
به هر حال باید برای ارتقاء مقام معلم که خود ارتقاء علم و یادگیری است نیز اهمیت قائل بود چنانچه محققی در مقاله تحقیقی خود گفته است برای ارتقاء معلم باید چند نکته را در نظر داشت از قبیل:الف:استفاده از تفکر خلاق در موقعیتهای تربیتی ب :دارا بودن طراحی آموزش در فرآیند یاددهی و یادگیریج :فراهم آوردن زمینههای لازم جهت شکوفایی مخاطباند :توانایی و تسلط بر محتوای درسی و.....
طرح مسئله و توصیف وضع موجود:
امروزه قریب به اتفاق برنامه ریزان درسی بر این نظرند که یک کتاب درسی مناسب جهت تدریس باید دارای ویژگیهای علمی و عملی مناسب باشد تا جوابگوی نیازهای امروز و فردای شاگردان گردد موضوع مقاله تحقیقی که تحلیل محتوای دروس و بخوان و بیندیش کتاب جدید التألیف فارسی ششم وتأثیر آن بر پیشرفت مهارت خواندن در دانش آموزان می باشدسعی خواهد کرد که بخوان و بیندیش و دروس را تجزیه و تحلیل نماید.
همچنانکه اتم را باید شکست تا به درون آن رسید، لذا تلاش بر آن است تا این بخش ها جزبهجز بررسی شوند تا میزان مفید بودن و عدم مفید بودن آنها مشخص گردد. باید در نظر داشت که کتاب جدید فارسی،با آنکه تألیف سازمان تألیف می باشد اما این بدان معنی نیست که معلم نمیتواند هیچ گونه دخالتی در محتوا داشته باشد. به نظر می رسد که معلم خلاق با توجه به تلقیق شرایط موجود و شرایط آرمانی و ایدهال خواهد توانست با طرح دیدگاههای علمی و عملیاتی خویش راه را برای رسیدن به اهداف متعالی زبان آموزی هموار نماید.
آقای دکتر حسن ملکی در کتاب برنامه ریزی درس - راهنمای عمل - میگوید:بر اساس دیدگاه رشد و توسعه فرآیندهای ذهنی عقلی مدارس ٍ نقش عمده را بر عهده دارند:ٌ-کمک به دانش آموزان از این که چگونه درس را بیاموزند. ٍ-فراهم آوردن فرصتهای یادگیری برای دانش آموزان به منظور تقویت انواع مهارتها و تواناییهای ذهن. از آنجایی که ما در دوره انتقال نیز به سر میبریم به نقل از کتاب آموزش و پرورش در دورهی انتقال؛ فعالیتها باید با توجه به سه رویکرد یادگیری مشارکتی، پرورش خلاقیت و تلفیق موضوعات درسی طراحی و تنظیم شوند؛ که این امر خود دلیل دیگری بر دخالت مستقیم معلم در فرآیند تدریس حتی برنامه ریزی درسی دارد.
آقای دکتر محمد حسین یار محمدیان در کتاب اصول برتامه ریزی درس خود مینویسد: مطالعه و کاربرد اصول، قوانین و یافتههای علمی در زمینههای فلسفی،روانی، اجتماعی، برنامه درسی را متکی به مبانی علمی خواهد کردآگاهی. و تسلط معلمین و برنامه ریزان بر این مبانی، ضامن موفقیت کار آنها، بهبود آموزش و یادگیری و نهایتاً افزایش کارایی نظام آموزش و پرورش مطلوب فراگیران خواهد شد. مبنای تئوریک این مقاله تحقیقی، کتب برنامه ریزی درسی و خلاقیت در آموزش و پرورش کتب روش تدریس و غیره می باشد که در کتاب نامه به آنها اشاره خواهد شد.
جمع آوری اطلاعات بر اساس فرمولهای خوانایی:در این مقاله تحقیقی سعی خواهد شد تا با استفاده از تکنیکهای متداول در تحلیل کتابهای درسی، کتاب فارسی ششم تحلیل محتوایی گردد و در اینجا با استفاده از فرمولهای خوانایی این امر محقق خواهد گردید.فرمولهای خوانایی:این فرمولها برای پیچیدگی زبانی متن کتاب به کار میروند. این تجزیه و تحلیل ها بخصوص کلمهها، عبارتها و پاراگرافهای یک متن متمرکز می شوند و با شمارش کلمهها و جملهها و با استفاده از فرمولی خاص میزان و درجه سختی متن را تعیین خواهند نمود
شاخص سطح خوانایی فلش:این شاخص بر اساس دو عامل زبانی یعنی طول جمله و طول کلمه محاسبه می شود و دارای مراحلی میباشد آنه را ذکر و سپس به بررسی درسها و بخوان و بیندیش هابراساس این شاخص خواهیم پرداخت.مراحل تحلیل محتوا براساس شاخص فلش:-انتخاب سه نمونه یکصد کلمه ای از اول و وسط و آخر متن-شمارش هجاهای کل صد کلمه هر نمونه-شمارش تعداد جملات موجود در هرنمونه صدکلمه و سپس بدست آوردن متوسط طول جمله ها-انجام محسبات با استفاده از اعداد ثابت - برای مشحص نمودن وضعیت تحلیل آماری انجام امور ثبت و نوشته خواهد شد. پس از استخراج اطلاعات مورد نظر بر اساس جذول زیر ابتدا به تحلیل کلی کتاب و سپس یک به یک متون خواهیم پرداخت.
جدول دشواری و سادگی متون
براساس داده های بدست آمده این درس می توان اعلام نمود که نتیجه کلی مطابق با شاگردانی است که در پایه ی ششم و درس می خوانند اما یکی از مشکلات پنهان این درس وجود هجاهای فراوان می باشد و برطبق جدول ارزیابی متوان گفت که از حجم بالایی از هجا درس برخوردار است و این خود در روانخوانی و درک فرد از مطلب روند یادگیری را به تعویق می اندازد.
این بخش بخوان بیندیش نیز مشکل درس قبلی را دارد و براساس داده های بدست آمده این درس می توان اعلام نمود که نتیجه کلی مطابق با شاگردانی است که در پایه ی ششم و درس می خوانند اما یکی از مشکلات پنهان این درس وجود هجاهای فراوان می باشد و برطبق جدول ارزیابی متوان گفت که از حجم بالایی از هجا درس برخوردار است و این خود در روانخوانی و درک فرد از مطلب روند یادگیری را به تعویق می اندازد.
این درس نیز گرچه بظاهر مناسب شاگردان پایه ششم می باشد اما تعداد بیش از حد هجا ها خود معظلی بزرگ پیش پای مخاطبین جهت خواندن و پیشرفت این مهارت در آنها خواهد داشت