بخشی از مقاله
چکیده:
هدف از انجام این پژوهش رسیدن به میزان سطح خوانائی کتاب فارسی - بخوانیم - جدید پایه چهارم ابتدائی از نظر تناسب با سطح سنی و درک و فهم دانشآموزان و مقایسه آنها با سطح توانائی دانشآموزان از نظر میزان تناسب متون است. انتخاب روش پژوهش براساس تحلیل محتوا و با استفاده از فرمول تعیین شاخصهای سطح خوانائی گانینگ است.
جامعه ی آماری، کل محتوای کتاب فارسی چهارم ابتدائی است که سه نمونه صد کلمهای به صورت تصادفی از ابتدا، وسط و پایان کتاب فارسی انتخاب شده برای تجزیه و تحلیل دادهها هم از روشهای آماری میانگین و جدول فراوانی و مقدار سطح خوانایی گانینگ بهره گرفته شده است. یافتههای تحقیق نشان داد که سطح خوانایی در بین بخشهای اول 3/4 است که بیانگر آن است دشواری کتاب نیز برابر با سطح توانایی فراگیران پایه سوم است. و در بخش میانی سطح خوانایی 4/2 به دست آمد. که نشانهی آن استکه دشواری این بخش از کتاب فارسی چهارم ابتدائی تقریباً مناسب و کمی بالاتر از سطح توانائی فراگیران پایه چهارم ابتدائی است و سطح خوانائی بخش پایانی 3/92 است و بیانگر آن است که سطح دشوار این بخش از کتاب نیز متناسب با سطح توانائی فراگیران پایه چهارم ابتدائی است.
میانگین سطوح مختلف کتاب فارسی جدید پایه چهارم نیز 3/81 به دست آمده است که بیانگر آن است کتاب تا حدودی نزدیک و متناسب با سن و درک و فهم دانشآموزان پایه چهارم ابتدائی است.
مقدمه:
از آنجا که یکی از مهمترین مسائل بشر در تمام ادوار تاریخی مقوله تعلیم و تربیت و پرورش نسل جوان برای ورود به اجتماع و جامعه پذیری آنان بوده و تعلیم و تربیت از بارزترین دل مشغولی های جوامع بوده و حتی در اشکال سنتی و تصادفی مستلزم محتوا و تجارب خاصی میباشد. قدمت برنامه درسی به اندازه ی حوزه ی تعلیم و تربیت است
کتاب درسی منبع بسیار خوبی برای انتقال مفاهیم برنامه درسی و اصلیترین و مهمترین منبع یادگیری در نظامهای آموزشی محسوب میشوند
از آنجا که دانش به سرعت رو به افزایش است، موضوع درسی مورد استفاده در مدرسه به تندی می تواند متروک شود، بنابراین باید در انتخاب محتوا دقت شود و الزام است محتوا متناسب با تغییرات علم، تغییر کند، همچنین محتواهای مهم و با اهمیت در کتابهای درسی لحاظ شوند - نیکلس2، ترجمه دهقان، - 1955 با آگاهی از نقش و اهمیت کتاب درسی و پیشرفت امر آموزشی و با توجه به تغییر نظام آموزشی در سالهای اخیر ضرورت دارد تا به بررسی کتاب های درسی و تحلیل آنها پرداخته شود و در این میان بررسی کتابهای جدیدالتألیف از اهمیت بسزایی برخوردار است.
نوریان - 1388 - به نقل از پرورش - 1392 - بیان میکند کتابهای درسی منعکس کنند، تغییرات برنامه درسی و ارزشهای جامعه هستند.
بیان مسئله:
آیا کتاب فارسی جدید پایه چهارم ابتدائی از نظر سطح خوانائی مناسب سن دانشآموزان این پایه میباشد؟
روش پژوهش:
تحلیل انجام شده به صورت مطالعه کتابخانهای و براساس روش گانینگ در تعیین سطح خوانائی متن استفاده شده است.
سؤالهای پژوهش
- 1 آیا سطح خوانائی بخش اول کتاب فارسی جدید پایه چهارم ابتدائی با سطح سنی و درک و فهم دانش آموزان تناسب دارد؟
- 2 آیا سطح خوانائی بخش دوم کتاب فارسی جدید پایه چهارم ابتدائی با سطح سنی و درک و فهم دانشآموزان تناسب دارد؟
- 3 آیا سطح خوانائی بخش سوم کتاب فارسی جدید پایه چهارم ابتدائی با سطح سنی و درک و فهم دانشآموزان تناسب دارد؟
- 4 آیا سطح خوانائی کتاب فارسی جدید پایه چهارم ابتدائی با سطح سنی و درک و فهم دانشآموزان تناسب دارد؟
مفهوم تحلیل محتوا و تعاریف آن
· تحلیل محتوا: روش »غیر واکنشی« و »غیرمداخلهای« است. زیر اسناد مورد مطالعه و متون مورد تحلیل قبل از آن ثبت شدهاند و تحلیلگران و محققان در کار تألیف و تدوین و ایجاد اسناد و مدارک مداخلهای ندارد.
· تحلیل محتوا عبارت از عینیت بخشیدن، کمی کردن و سنجش پذیری پیامها از طریق نمادهای مشخص است. تحلیل محتوا غالباً به منظور شناسایی، تحلیل، ضبط محتوایی منابع چاپی و غیرچاپی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش، می توان مجموعه ای از اسناد یا متون را استخراج، شمارش و طبقه بندی کرد.
· تحلیل محتوا: فن پژوهش عینی و اصلی و احتمالاً تحلیل کمّی1 در محتوا به منظور تفسیر ان را تحلیل محتوا میگویند.
· تحلیل محتوا از نظر بارکوز. وی معتقد است که تحلیل محتوا عبارتست از تحلیل علمی، جامع و دقیق و منظم پیامهای ارتباطی
· هولستی - 1969 - 2 تحلیل محتوا را تکنیکی عینی و نظام مند برای استنباط پیامهای موجود در یک متن تعریف میکند. و مطابق تعریف هولستی تحلیل محتوا، منحصر به حوزه تحلیل متون نمیشود، بلکه می توان آن را در حوزه های یادگیری، از تحلیل نقاشیهای دانش آموزان تا تحلیل فعالیتهای مشاهده شده در یک نوار ویدئی به کار برد.
· آری و همکاران - 1996 - تحلیل محتوا را نوعی روش تحقیق میدانند، که برای آشکارسازی یا تعیین ویژگیهای موارد مکتوب یا دیداری، به کار میرود. موارد مورد تحلیل می تواند، شامل کتابهای درسی، روزنامهها، سخنرانیها، برنامههای تلویزیونی و اسناد و مدارک دیگر باشد.
· وبر - 1991 - 3 نیز در رابطه با تحلیل محتوا میگوید: »روش تحقیقی است که برای گرفتن نتایج معتبر و قابل تکرار
· کریپندورف4 تحلیل محتوا را تکنیکی پژوهشی معرفی میکند که به منظور استنباط تکرار پذیر و معتبر از دادهها در مورد متن آنها به کار میرود. او اهدف این تحلیل را همانند سایر تکنیکهای پژوهشی فراهم آوردن شناخت، بینشی نو، تصویر واقعیت و راهنمای عمل میداند.
· اسکی بک: عقیده دارد برنامه درسی در حقیقت نوعی نقشه یا چارت تجارب است که از طریق آن از فراگیر انتظار میرود به طور کارآمد آن را بیاموزد و در موقعیتهای واقعی زندگی آن را به کار گیرد