بخشی از مقاله

چکیده

یکی از مهمترین مراحل برنامه ریزی استراتژیک در یک سازمان، یافتن عوامل اصلی موفقیت در صنعت می باشد. در این تحقیق سعی شده است از بین عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش، عوامل تعیین گردند که با اجرای آنها در سازمان و یادگیری سازمانی بصورت توامان افزایش یابد.

روش انجام تحقیق بدین صورت بوده است که ابتدا هشت عامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش را به عنوان متغیرهای مستقل - شامل-1فناوری اطلاعات -2 منابع انسانی -3حمایت مدیران ارشد -4آموزش کارکنان -5 ایجاد انگیزه -6 اشتراک و تسهیم -7فرهنگ سازمانی -8کار تیمی - و یادگیری سازمانی را به عنوان متغیر وابسته تحقیق در نظر گرفته و سپس رایطه بین متغیرهای مستقل و وابسته بررسی شده است.

موضوع مدیریت دانش در شرکت برق منطقه ای استان یک موضوع جدید است و بررسی عوامل موفقیت آن میتواند در یادگیری سازمانی کارکنان نقش بسزایی داشته باشد. جامعه آماری این پژوهش کارکنان شرکت برق منطقه ای استان سیستان و بلوچستان می باشد که تعدادحجم آماری کل آن 400 نفر وحجم نمونه آماری براساس جدول مورگان 190نفرمی باشد

.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای استاندارد است با الفای کرونباخ 0,920 ، به منظورتحلیل داده های گرداوری شده از آزمون تی و نرم افزار SPSS استفاده گردیده است. نتایج نشان می دهد یعنی عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش بر یادگیری سازمانی کارکنان تاثیر دارد و در انتهای پژوهش نیز پیشنهاداتی جهت ارتقای سطح یادگیری سازمانی و اجرای موفق سیستمهای مدیریت دانش به مدیران شرکت برق منطقه ای استان سیستان و بلوچستان ارائه شده است.

-1 مقدمه

امروزه دیگر داراییهای فیزیکی و ملموس سازمانها از قبیل پول،ساختمان و تجهیزات به عنوان مزیت رقابتی تلقی نمی گردند، بلکه دانش نیروی انسانی و سرمایه فکری نقش تعیین کنندهای در افزایش توان رقابتی آنها بازی میکنند. همین امر موجب بروز تحولات چشمگیر در قلمرو علم مدیریت به نحوی شده است که از آن به عنوان مدیریت دانش نام میبرند. برای موفقیت سازمان ،دانش به عنوان یک سرمایه باید بین انسانها قابل مبادله بوده و توانایی رشد داشته باشد.

مهمترین هدف بکارگیری مدیریت دانش در سازمانها ،انطباق سریع با تغییرات محیط پیرامون به منظور نوآوری،بهرهوری و سودآوری بیشتر است از این رو مدیریت دانش به فرآیند چگونگی،خلق،انتشار و بکارگیری دانش در سازمان اشاره دارد.

مدیریت دانش تعامل زیادی با مقوله یادگیری سازمانی دارد.به عبارت دیگر یادگیری سازمانی نهفته در ذات مدیریت دانش است و نقش موثری در عملکرد دراز مدت سازمان بر جای می-گذارد.

سازمانهای آگاه میدانند که دانش،سرمایهای فکری است که با گذشت زمان تغییر میکند و اگر به طور موثری بکار گرفته شود،میتواند وضعیت رقابتی سازمان را حفظ نماید.استفاده از کل منابع فکری سازمان میتواند مزایای مالی قابل توجه در پی داشته باشد.در ارتباط با شناسائی عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش تحقیقات بسیاری انجام شده است که با مطالعه و بررسی کتب مختلف و پژوهش های پیشین پیرامون موضوع مطروحه هشت عامل به عنوان عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش مطرح گردید که عبارتند از -1:فناوری اطلاعات -2 منابع انسانی -3حمایت مدیران ارشد -4آموزش کارکنان -5 ایجاد انگیزه -6 اشتراک و تسهیم 7 -فرهنگ سازمانی - 8کار تیمی

با کثرت تعداد عوامل تاثیر گذار در این تحقیق فقط عواملی انتخاب شده اند که مرتبط با ساختار و فعالیتهای سازمانی بوده است.سازمانهای مدرن امروزی از دانش و یادگیری به عنوان معیار اولیه برای ارزیابی عملکرد خود استفاده می کنند.یادگیری سازمانی افراد را برای شرکت کردن در پایگاه دانش سازمانی آماده می کند.از طریق یادگیری سازمانی،کارکنان احتمال تعامل بیشتری با دیگران دارند. مدیران و کارگزاران در عصر دانشی شدن سازمانها در تمای سطوح سازمان با یکدیگر رابطه تعاملی برقرار می کنند که حاصل آن تولید دانش و ایجاد ارزش افزوده دانشی است.

در سازمان های آینده باید دانش فردی و جمعی را تلفیق و با ارتباط بین سطوح مختلف سازمانی؛ دانش تولید شود. در فرایند دانش سازی ابتدا اطلاعات خام یا داده ها را افراد در هر سطح دریافت میکنند؛به آنها الگو و ساختار می دهند و آنها را معنی دار مینمایند. افراد سپس اطلاعات پرورده را تحلیل و از آنها استنتاج میکنند و مفاهیم تازه-ای از آنها می سازند که به معنای ایجاد دانش است؛ و در نهایت؛ اعضای سازمان ابزار و شیوه های به کارگیری دانش حاصل را ابداع می کنند که تکنولوژی نام دارد.

این فرایند که از دریافت اطلاعات آغاز می شود و تا طراحی تکنولوژی ادامه می یابد نوعی یادگیری خلاق به وجود می آورد که حاصل آن ایجاد دانش است از این رو مرکزیت پارادایم جدید، یادگیری است بنابراین سازمانهائی موفقتر هستند که زودتر سریعتر و بهتر از رقبا یاد بگیرند.درست به همین دلیل است که مفهوم سازمان یادگیرنده و یادگیری سازمانی در سالهای اخیر مطرح شده و رشد فزایندهایی داشته است.

سازمانها به جای رفتارها و حرکاتهای سنتی خود که در بهترین شکل آن در برگیرنده آموزش نیز می بود تبدیل به سازمانی شوند که همواره یاد میگیرند یعنی کوشش خود را در جهت یادگیری بعنوان یک امتیاز رقابتی به کار می برند.موضوع مدیریت دانش در شرکت برق استان یک موضوع جدید است و بررسی عوامل موفقیت آن میتواند در یادگیری سازمانی کارکنان نقش بسزایی داشته باشد. با توجه به موارد فوق درصدد پاسخگویی به این سوال می باشیم که بین عوامل کلیدی مدیریت دانش بر یادگیری سازمانی در شرکت برق منطقه ای استان س و ب که تعدادحجم آماری کل آن 400 نفر وحجم نمونه آماری براساس جدول مورگان 190نفرمی باشد . چه رابطه ایی وجود دارد؟

-2 ادبیات نظری پژوهش

.1-2 مدیریت دانش

به اعتقاد فراپائولو - 2000 - 1 مدیریت دانش با بهکارگیری و رشد سرمایههای دانش یک نهاد و با در نظر داشتن اهداف آن نهاد سروکار دارد آرمسترانگ - 1999 - 2 میگوید: مدیریت دانش عبارتست از استفاده از اطلاعات برای دستیابی به واقعیات کسب و کار و هنر ایجاد ارزش با استفاده از دارایی های نامشهود برای نیل به این مقصود، به بیان دیگر مدیریت دانش، استراتژی ایجاد دانش به موقع توسط افراد در زمان واقعی است و به افراد کمک میکند تا اطلاعات را به اشتراک بگذارند و عملکرد سازمانی را بهبود بخشند. این مهم، مستلزم تبدیل دانش فردی به دانش سازمانی است. در این صورت یک ارتباط کارا بین »آنها که میدانند« و »آنها که نیاز دارند بدانند« شکل میگیرد.

.1-1-2 عوامل کلیدی موفقیت مدیریت دانش

یکی از مهمترین مراحل برنامه ریزی استراتژیک در یک سازمان، یافتن عوامل اصلی موفقیت در صنعت می باشد. در این مطلب، یک الگوریتم پیشنهادی برای نحوه تعیین این عوامل وجودداردکه بااستفاده ازآن میتوان به نتایج دلخواه درسازمان رسید .

در جدول زیر مهم ترین عوامل موفقیت مدیریت دانش آمده است:

جدول .1 عوامل موفقیت مدیریت دانش

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید