بخشی از مقاله
خلاصه
هدف از تحقیق حاضر تدوین برنامه راهبردی تکواندو بر اساس مدل SWOT بود. روش تحقیق توصیفی و باتوجه به موضوع در حیطه مطالعات راهبردی و از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی بود. جامعه آماری تحقیق روسا، مدیران و کارشناسان فدراسیون تکواندو بود. نمونه آماری تحقیق 20 نفر بودند که به علت محدود بودن جامعه آماری به صورت کل شمار انتخاب شدند.
ابزار تحقیق، پرسشنامه های باز و بسته بود. روایی پرسشنامه توسط چند تن از استادان و پایایی پرسشنامه بسته با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و با ضریب 0/726 تأیید شد. برای اولویت بندی قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدها از آزمون فریدمن استفاده شد. پس از تجزیه و تحلیل و تشکیل ماتریس ارزیابی هریک از عوامل خارجی و داخلی، مشخص شد که جایگاه راهبردی ورزش تکواندو در منطقه ST قرار داشت بنابراین برای توسعه ورزش تکواندو باید از استراتژی حفظ و نگهداری استفاده کرد.
مقدمه
در دنیای کنونی که با سرعتی سرسام آور در حال تغییر است، دیگر نمی توان از تصمیم گیری های یکباره و مبتنی بر قضاوت های شهودی و تجربی استفاده کرد .امروزه سازمانهایی موفق خواهند بود که بتوانند از علم و مدیریت راهبردی استفاده کنند دانشمندان بیساری اهمیت برنامه ریزی راهبردی را از جنبه های مختلف بررسی کرده اند و همگی روی همبستگی برنامه ریزی راهبردی با عملکرد مطلوب سازمان توافق نظر دارند
برنامه ریزی راهبردی نگاه به آینده دارد و تمرکز آن بر آینده پیش بینی شده است و به این مسئله توجه دارد که جهان بعد از 5 الی 10 سال چه تفاوتهایی با اکنون خواهد داشت و درصد خلق آینده سازمان بر مبنای آن چیزی است که احتمال می رود در آینده ایجاد شود
برنامه ریزی راهبردی نقش کلیدی در موفقیت سازمانها در میدان رقابت دارد. این نوع برنامه ریزی اگر به درستی تدوین شود، به انتخاب راهبردهایی منجر می شود و در صورت اجرای صحیح و به موقع به تعالی سازمان می انجامد
مدیران، مسئولین و مربیان ورزش تکواندو به عنوان افراد دست اندرکار در امور ورزشی باید از مسائل و چالشهایی که در حرفه خود با آن روبهرو هستند، آگاهی داشته باشند تا بتواند نقش خود را به طور موثر و کارآتر ایفا کنند و از آن جایی که ورزشکاران و مردم آنها را به عنوان افراد مسئول و کارشناس در رشته ورزش تکواندو میشناسند، لذا کسب اطلاعات جدید در مورد نقاط قوت، ضعف، عوامل تهدید کننده و فرصتهای موجود، حتی جهت پاسخگویی به پرسشهای مردم نیز امری ضروری است.
اگر چه بسیاری از مسئولین محترم، مربیان و ورزشکاران عزیز با توجه به همه مسائل و مشکلات موجود، وجود نواقص و کاستیها، با بهرهگیری از نقاط مثبت و فرصتهای ممکن توانستهاند به سطوح بالایی در ورزش جهان نیز دست یابند ، ولی آگاهی بیشتر از چالشهای موجود و مرتفع نمودن برخی از موانع و مشکلات، موجب گرایش اقشار بیشتر مردم به ورزش تکواندو و مشارکت فعالتر در ورزش قهرمانی، ارتقاء و توسعه بازدهی عملکرد ورزشکاران و مربیان خواهد شد.
از طرف دیگر رشد مستمر ابعاد مختلف ورزش تکواندو کشور و ایجاد آیندهای روشنتر جهت موفقیت ورزشکاران و مربیان و درخشش قهرمانان در سطوح ملی و بین المللی نیازمند طرح و برنامه ریزی، سازماندهی و مدیریت هدفمند و تعهد دست اندرکاران ورزش است که این فرآیند نیز مستلزم شناسایی و رویارویی با چالشها و معضلات و تجزیه و تحلیل منابع و امکانات موجود در محیط داخلی، جلوگیری از به هدر رفتن منابع، ارزیابی نقاط قوت و ضعفهای موجود در داخل سازمان، ارگانها و بخشهای دولتی و خصوصی، تجزیه و تحلیل محیط بیرونی به منظور آگاه شدن از عوامل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اقلیمی موثر بر سازمان و اهداف آن و بدنبال آن شناسایی فرصتها و تهدیدات موجود است.
روش شناسی
تحقیق حاضر در دسته پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. که اطلاعات آن به شیوه پیمایشی جمع آوری گردید اما از نظر تجزیه و تحلیل اطلاعات اکتشافی و زمینه یابی می باشد. جامعه آماری شامل روسا، مدیران و کارشناسان فدراسیون تکواندو است که تعداد آنها حدود 20 نفر بود.
برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، با توجه به ادبیات موضوع و پیشینه پژوهش و با توجه به نظر استاد راهنما و همچنین الگو برداری از نمونه های معتبر و استاندارد، محقق به طراحی پرسشنامه بر اساس روش مطالعات اسنادی شد.
ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه استراتژی شامل 45 سوال بسته، با 4 شاخص بود. گویه های مرتبط با هر سوال بر اساس مقیاس 5 گزینه ای به شرح زیر نمره گذاری شد.
جدول شماره :1 کد گذاری پرسشنامه استراتژی SWOT بر اساس مقیاس 5 گزینه ای
قابلیت اعتماد پرسشنامه مورد استفاده در این تحقیق به کمک آلفای کرونباخ ارزیابی شد.
جدول شماره :2 ضرایب آلفای کرونباخ برای متغیرهای پژوهش
با توجه به مناسب بودن ضرایب آلفا اعتبار درونی تائید شد.
نتایج
جدول شماره :3 نتایج نهایی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در بخش قوت ها از دیدگاه خبرگان تکواندو متغیر وزن نسبی رتبه
در جدول شماره 3 متغیر غنیتر کردن اوقات فراغت بازیکنان با وزن نسبی 0/315 بیشترین اهمیت را در بخش قوت ها از دیدگاه خبرگان تکواندو داشت.
جدول شماره :4 نتایج نهایی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در بخش ضعف ها از دیدگاه خبرگان تکواندو
در جدول شماره 4 متغیر نداشتن تخصص و سابقه کار بعضی از مربیان ورزش تکواندو با وزن نسبی 0/375 بیشترین اهمیت را در بخش ضعفها از دیدگاه خبرگان تکواندو داشت.
جدول شماره :5 نتایج نهایی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی در بخش فرصت ها از دیدگاه خبرگان تکواندو