بخشی از مقاله
چکیده:
هدف از انجام این تحقیق، تعیین متغیرهای تبیین کننده امنیت شغلی در فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران بود. روش تحقیق این پژوهش توصیفی و از نظر هدف کاربردی میباشد که به صورت میدانی اجرا شده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان فدراسیون کشتی ایران به تعداد 95 نفر بود که نمونه آماری آن نیز به صورت کل شمار انتخاب شدند که پس از توزیع پرسشنامهها در نهایت 86 پرسشنامه عودت گردید. برای جمعآوری دادههای تحقیق از پرسشنامه استاندارد مهرانی - - 1390 استفاده شد. روایی پرسش نامه به تایید متخصصان رسید و پایایی آن 83 صدم بدست آمد.
برای تجزیه و تحلیل دادهها از دو روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافتههای تحقیق نشان داد که وضعیت امنیت شغلی در فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران در حد متوسط است. و متغیر» اطمینان از عادلانه بودن عزل و نصب« با بار عاملی 1 دارای بیشترین اهمیت و متغیر » احساس آرامش فرد در شغل« با بار عاملی 46 صدم دارای کمترین اهمیت تبیین کننده های امنیت شغلی قرار گرفتند.
مقدمه:
امنیت شغلی عبارتست از احساس داشتن یک شغل مناسب و اطمینان از تداوم آن در آینده و فقدان عوامل تهدیدکننده شرایط مناسب کاری در آن شغل عدم امنیت شغلی را تحت عنوان ابهام آینده شغلی که مرتبط با الهام نقش است تعریف کرده و معتقد است که ابهام آینده شغلی یکی از چندین عامل استرس نهایی است که در کنار نارضایتی شغلی و خستگی، منجر به شکایت های جسمانی و روان شناسی می شود و امنیت شغلی افراد را از بین می برد.
احساس امنیت شغلی به حالتی گفته می شود که برآیند ارزیابی فرد از شرایط فردی، سازمانی و محیطی، او را به این نتیجه هدایت می کند که عامل خاصی امنیت شغلی وی را تهدید نمی کند و او می تواند در حال حاضر و در آینده به تداوم اشتغال خود اطمینان داشته باشد
امنیت شغلی می تواند درون سازمانی یا برون سازمانی باشد. امنیت شغلی درون سازمانی یعنی این که سازمان به تعهد کاری، نظام کاری، کار کیفی و جسارت و تخصص کارکنان وابسته باشد نه این که افراد وکارکنان سازمان از طریق استخدام رسمی وابسته به سازمان باشند. زمانی که کارکنان یک سازمان خوب پرورش یافتند حتی اگر افراد به طور موقت هم استخدام شده باشند. به لحاظ نیاز سازمان به آنها، امنیت شغلی تضمین شده است. و امنیت شغلی برون سازمانی یعنی این که یک سازمان علاوه بر انجام دادن کارهای جاری خود توسط کارکنان باید نقش یک دانشگاه علمی کاربردی را در پژوهش کارکنان ایفاء کند و افراد را در تفکر، وجدان کار، مهارت های ارتباطی و مهارت های مختلف تقویت سازد. زمانی که کارکنان یک سازمان در این ابعاد رشد کردند. بازار کار بیرون سازمان به تخصص، مهارت، دلسوزی و کار کیفی کارکنان وابسته شده و افراد می توانند اندوخته های کمی وکیفی خود را به کار گیرند. بنابراین از این طریق نیز امنیت شغلی افراد تضمین می شود
با افزایش امنیت شغلی کارکنان که از سوی مدیریت ارشد سازمان تضمین می شود. اعتماد کارکنان نیز به مدیریت افزایش می یابد و به تبع آن منجر به کاهش قصد ترک در افراد می شود. زیرا امنیت شغلی، شرط اساسی کارکنان برای متعهد ماندن و ادامه حضور در سازمان است
عدم امنیت شغلی بیشتر از ابهام در شغل و عدم اطمینان کارکنان از وضعیت استخدامی، تنزل و یا از دست دادن شغل مشتق می گردد، در چنین شرایطی واکنش عمومی کارکنان می تواند، انزوا طلبی و دوری کردن از دیگران در محیط کاری باشد، بنابراین در چنین وضعیتی گسترش و ایجاد کانال های ارتباطی بین کارکنان و کارفرمایان یکی از راه های مفید تلقی می گردد
ارزیابی فرد از عامل تهدید کننده و احساس ضعف و درماندگی در مقابل عامل تهدید، دو عامل تعیین کننده در عدم امنیت شغلی می باشد. یعنی هر اندازه فرد عامل تهدید کننده و ماهیت تهدید را شدیدتر ارزیابی نماید و توان مقابله با آن را نداشته باشد و این توانایی را در خود احساس نکند، دچار درجات شدیدتری از احساس عدم امنیت شغلی خواهد شد
مطالعه بر روی عدم امنیت شغلی نشانگر ارتباط گسترده ای با تنش و اضطراب کارکنان می باشد، متصدیان شغل های ناامن دچار اضطراب های گوناگون می باشند که این فشارها بیشتر از احتمال تنزل و منفک شدن از شغل ناشی می شود.. به همین خاطر و با توجه به نتایج ذکر شده می توان گفت که میزانی از امنیت شغلی برای کارکنان و سازمان حیاتی به نظر می رسد. از این رو این تحقیق بر آن است که با تعیین متغیرهای تبیین کننده امنیت شغلی در فدراسیون کشتی که فدراسیون های ارزشمند و مدال آور ورزش کشور است وضعیت و میزان اهمیت مولفه های امنیت شغلی در آن را بررسی و پیشنهادات لازم را ارائه نماید.
روش تحقیق:
روش پژوهش از لحاظ ماهیت توصیفی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه تحقیق شامل تمامی کارکنان - رسمی، پیمانی و قراردادی - فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران بود. و نمونه آماری نیز به صورت کل شمار و برابر با جامعه آماری انتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد مهرانی - - 1390 استفاده شده است.
تعداد 93 پرسش نامه بین کارکنان تقسیم شد که 89 عدد آنها عودت داده شد و تجزیه و تحلیل بر اساس 86 پرسش نامه سالم انجام شد. روایی5 صوری و محتوایی پرسش نامه توسط تعدادی از کارشناسان و صاحب نظران مربوطه تعدیل و تایید شد. و برای تعیین پایایی6 آن از آزمون آلفای کرونباخ7 استفاده شده است. که عدد 83صدم بدست آمده در این آزمون نشان داد که این پرسش نامه از پایایی لازم برخوردار است.
از روش های آماری توصیفی شامل جداول فراوانی، نمودارهای آماری و شاخص های تمایل مرکزی استفاده شد. و برای تحلیل داده ها و تعمیم آنها به جامعه ابتدا به منظور تعیین نرمال بودن داده های جمع آوری شده از آزمون k-s - کلموگروف - اسمیرنوف - 8 و جهت بررسی وضعیت متغیرهای تحقیق از آزمون t تک متغیره استفاده شده است. سپس از آزمون تحلیل عاملی تاییدی نیز برای تعیین روابط بین متغیرها و ضرایب اهمیت آنها استفاده شده است.
نتایج:
نتایج بررسی ها نشان داد که %17 کارکنان بین 20 تا 30 سال سن، %42 بین 30 تا 40 سال، %33 بین 40 تا 50 سال و مابقی بالای 50 سال سن داشتند. و غالب آنها نیز - - %63 لیسانس و به بالا بودند. میانگین همکاری آنها نیز با فدراسیون کشتی 11 سال بود. همچنین وضعیت امنیت شغلی نیز مورد بررسی قرار گرفت که نتایج آن در جدول شماره 1 ارائه شده است.
جدول شماره:1 نتیجه آزمون -t تک نمونه
در بررسی وضعیت امنیت شغلی مشخص شد که این عامل با میانگین نمره 3/11 از وضعیتی متوسط در فدراسیون کشتی برخوردار است. همچنین پس از انجام تحلیل عاملی تاییدی، بار عاملی هر یک از متغیرهای تبیین کننده امنیت شغلی مشخص شد که در جدول شماره 2 ارائه شده است.
جدول شماره -2وضعیت متغیرهای تبیین کننده امنیت شغلی
نتایج حاصل از تحلیل عاملی نشان داد که میزان اهمیت متغیرهای تبیین کننده امنیت شغلی با توجه به مقدار بار عاملی آنها به ترتیب عبارتند از : اطمینان یافتن از عادلانه بودن نظام عزل و نصب، مشخص بودن وظایف، اطمینان یافتن از تأمین نیازهای مالی از طریق شغل، اطمینان یافتن از حاکمیت قانون و مقررات، احساس آرامش فرد در شغل
بحث و نتیجه گیری:
در بررسی ها مشخص گردید که امنیت شغلی در حال حاضر از وضعیتی متوسط و معمولی در فدراسیون کشتی برخوردار است. لذا به جهت بهبود آن می بایست توجه ویژه تری به متغیرهای امنیت شغلی کارکنان داشته باشد و بهتر است ابتدا به متغیرهایی توجه نماید که دارای اهمیت بیشتری هستند. لذا با توجه به یافته های این تحقیق می توان گفت که می بایست » عادلانه بودن عزل و نصب« در اولویت توجه فدراسیون کشتی قرار بگیرد و کارمندان بدانند هر تغییر و تحولی در پست ها و جایگاهها حتما بر اساس شایستگی و لیاقت می باشد و عدالت کاملا رعایت می شود. مشخص بودن وظایف در جایگاه دوم اهمیت قرار گرفت. لذا فدراسیون می بایست شرح وظایفی دقیق در اختیار کارکنان قرار دهد تا از تداخل در امور جلوگیری گردد.