بخشی از مقاله

چکیده

قوانین و مقررات برای حفظ ضعیفان و محدود کردن قدرت زورمندان است. در چنین شرایطی، دادگاه و تشکیلات آن یک مرجع قضایی برای دادخواهی و اجرای عدالت است. که در آن به جای زد و بند و بده و بستان، کارها بر مبنای حق و عدالت پیش می روند.

برهمین اساس عدالت کیفری که از شاخص های مهم توسعه عمومی هر جامعه ای - چه در دین یهود و چه اسلام - است؛ به این معنا که اگر نظام قضایی هرجامعه ای، اصول دادرسی منصفانه، را که یکی از تضمین های مهم حقوق دفاعی متهم به شمار می رود و سلامت دستگاه قضا و مصلحت جامعه را تضمین و تأمین می کند را فراهم سازد. می توان در کنار تضمین حق متهم و مصلحت جامعه، حقوق شهروندان و حق فردی متهم و مصلحت عمومی جامعه را به صورت توأم به عنوان مبانی و موجهات نظری دادرسی های کیفری تبیین کرد.

مقدمه

یکی از مهمترین واساسی ترین قوانین کشور ، قانون آئین دادرسی کیفری است.آئین دادرسی کیفری در دو مفهوم بکار برده می شود : مفهوم عام و مفهوم خاص. در مفهوم عام کلمه آئین دادرسی کیفری شامل کلیه ترتیبات و قواعدی است که در زمینه کشف جرم، تحقیق وتعقیب آن ودادرسی واجرای حکم کیفری وضع ومقرر شده است . در مفهوم خاص کلیه آئین دادرسی کیفری فقط شامل قواعد وتشریفاتی است که در دادرسیهای جزائی از زمان صدور کیفر خواست تا تاریخ صدور حکم قطعی ، در دادگاهها باید رعایت شود .

رسیدگی به حیثیت عمومی جرم موضوع اصلی ورسیدگی به حیثیت خصوصی آن موضوع تبعی یا فرعی دادرسیها ی کیفری است. نظم عمومی ، امنیت داخلی ، اجرای قوانین ، احترام به آزادی وحقوق افراد ، مصونیت اشخاص از تعرض ، اجرای عدالت ، رعایت حیثیت وآبروی اعضای جامعه ، رونق فعالیتهای فکری ، فرهنگی ، علمی، اقتصادی ، صنعتی ، خدماتی وهمه زمینه هایی که بشر در آن توانا وپویاست تا حد زیادی به آن بستگی دارد .رفاه وآسایش افراد جامعه ، سلامت وجسم وروان آنها ، عناصروعوامل پیشرفت وتکامل جامعه به ضوابط آئین دادرسی کیفری مربوط است .

بزهکاری آفت شناخته شده ای است که در صورت غفلت ، افراد وخانواده ها را به طرف تباهی می کشاند ، دردی است که قرنها متفکرین ومصلحان به طرق مختلف درصدد درمان آن بود ه اند. با وجوداین هیچگاه انتظار نداشته اند که به جامعه ای بدون ارتکاب جرم دسترسی پیدا کنند .مهار کردن جرائم وکاستن از آمار آن یکی از اهداف مهم زمامداران ومسئولین جوامع بوده است.

بنابراین بررسی طرق تحقیق وتعقیب جرم ، نحوه اجرای مجازات یا اقدامات تأمینی و تربیتی، بررسی طرق اعتراض وشکایات از احکام وقرارهای جزائی ومطالعه طرق اثبات دعوی کیفری از مباحث وموضاعات آئین دادرسی به شمار می آید واینکه چگونه وبا چه وسایل وابزار وامکانات وبا مأموریت چه اشخاصی جرایم کشف وتعقیب گردند ودر کنار آن یهودیت ، با بیش از سی سال حضور در تاریخ بشری ، یکی از مهمترین ادیان زنده جهان است گر چه این دین در دنیای معاصر پیروان چندانی ندارد اما برفرهنگ وتمدن بشری تأثیر گذار بوده است .

بنیان گذار شخصیتها وبسیاری از آموزه های این دین مورد احترام وپذیرش کم وبیش نیمی از ساکنان کرهزمین است چرا که یهودیت ، مسیحیت واسلام ادیانی هم خانواده اند که تاریخی مشترک دارند که بنیان گذار بسیاری از آموزه های یهودیت مورد اتفاق وپذیرش هرسه دین می باشد . دین اسلام با اینکه پیشینهیهودیت را تصدیق می کند ، ضرورتاً از همهآموزه ها وکتاب مقدس یهودی در شکل فعلی اش دفاع نمی کند . اما این دو دین از یک جهت به هم شبیه اند وآن ارزشی است که به - - شریعت - - داده اند .

شباهت آنها تا جایی است که در احکام شریعت بیشتر مطالعات تطبیقی واهمیت موضوع را در قرآن، کتاب مقدس مسلمانان ، آیات بسیاری به تاریخ ، آموزه ها ، شریعت ، شخصیت ها ونیز نحوه سلوک بنی اسرائیل اختصاص یافته است .

در حوزه مطالعات حقوقی نیز شباهتهای بسیاری را بین دین اسلام ودین یهود میتوان یافت .جایگاه متون مقدس به عنوان منبع قوانین ، نحوهاستنباط احکام حقوقی ازاین متون ، چگونگی نصب قضات وصفات ایشان ، ادلهدادرسی، جرم انگاری ها ومجازاتها همه وهمه از موضوعات حقوقی مهم اند که نحوهبیانشان در هر دو دین دارای شباهتها ی زیادی است. در حقوق کیفری ، آنچه ضامن اجرای عدالت است ، آئین دادرسی سنجیده وهماهنگی است که در آن نه برای بزهکاران راه گریزی باشد ونه بی گناهان کیفر ببینند .

در این میانه نقش ادله اثبات جرم بسیار برجسته است؛ چرا که اجرای عدالت را ادله اثباتی تضمین می کند که از یک سو بزهکارنتواند از خلأ آن سود جسته، اززیربارکیفر شانه تهی کند واز طرف دیگر چنان ما رابه آگاهی ویقین رهنمون شود که هیچ بیگناهی کیفر گناه نکرده را پذیرا نشود .برای دستیابی به این هدف ، بررسی ادله اثبات کیفری وچگونگی اثبات بزه در نظامهای گوناگون سودمند می باشد . که در میان ادیان زنده جهان دین اسلام ویهودیت به شریعت ارجی وافر نهاده اند . وازآنجا که حقوق کیفری یهود شباهت فراوانی به حقوق کیفری اسلام دارد وچون نظام کیفری ما بر پایه آموزه های دینی استوار است، سنجش این دو نظام سودمند خواهند بود

روش تحقیق:

روند اولیه تحقیق فیش برداری و نکته برداری و خلاصه کردن کتابهای متعدد و انتخاب جامع ترین مطالب و جمع بندی و مرتب نمودن یادداشت ها بوده است. لذا روش تحقیق به صورت کتابخانه ای و مراجعه به کتابهای متعدد و استفاده از منابع فقهی و حقوقی می باشد.

سؤال اصلی:

در آئین دادرسی کیفری دین یهود و اسلام ادله اثبات جرم، در حقوق جزا چه مراحلی را باید طی کند؟

تعریف فقه

فقه در لغت به معنی فهمیدن و خوب فهمیدن است و در اصطلاح فقها ، فقه عبارت است از علم به احکام شرعی، فرعی از روی دلیل های تفصیلی آنها. هر تعریفی باید عکس وطرد داشته باشد یعنی جامع افراد خود و مانع اغیار باشد.

آئین دادرسی کیفری :

»آئین دادرسی کیفری مجموعهاصول ومقرارتی است که برای کشف وتحقیق جرایم ، تعقیب مجرمان ، نحوهرسیدگی وصدور رأی وتجدید نظر واجرای احکام وتعیین وظایف واختیارات مقامات قضایی وضع شده است.1«

اهداف آئین دادرسی کیفری :

-1 حفظ وصیانت از مصالح جامعه : همه اندیشمندان وصاحب نظران برای تکامل جامعه مدنی چهار پایهامنیت ، فرهنگ ، بهداشت وعدالت را لازم دانسته اند . عدالت که عالی ترین هدف زندگانی است، نیازمند ضوابط درست دادرسی می باشد . جرم ، حقوق جامعه را تضییع می کند و ضوابطی که در آئین دادرسی مقرر شده است می تواند هدف یادشده یعنی صیانت از جامعه راتأمین کند.

-2 رعایت حقوق متهم ومتضرر از جرم : کسیکه در معرض اتهام قرار می گیرد باید بتواند آزادانه از خود دفاع کند . هم چنین برای متضرر از جرم هم بایدشرایط رسیدن به حقوق از دست رفته باشد و آئین دادرسی کیفری رسالت تأمین حقوق هر دو دسته را به عهده دارد،

- 1تکفیک اتهامات صحیح از تعقیبات سقیم وناروا.

- 2 پیشگیری از اشتباهات قضایی.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید