بخشی از مقاله

چکیده

تقویت باور هاي دینی، فرهنگی و اجتماعی باعث می شود که فرد از خود تعریف مشخصی داشته باشد. آموزش و پرورش باید هویت دینی و ملی انسان هاي جامعه را ارتقا بخشد این در حالی است که تاحدي دستگاه هاي مختلف آموزشی و فرهنگی اعم از دولتی، نمونه مردمی و غیرانتفاعی هر کدام راه خود را می روند و فاقد یک برنامه ریزي منسجم هستند. لذا ایجاد هسته هایی که بتوانند تحول در نظام آموزشی را با تجارب کشورهاي موفق ارزشیابی کنند، مورد نیاز است.

امروزه شاهد برخی از مشکلات و تعارضات اخلاقی و ارزشی در جامعه هستیم که دشمنان خارجی و معاندان داخلی سعی بر افزایش گستره آن حتی به مفاهیم اساسی دین دارند.آموزش و پرورش باید امري فراگیر و تعهدي مادام العمرتلقی شود. نگارنده قصد دارد در این مقاله به آسیب شناسی تعلیم و تربیت دینی، چالش ها و ارائه روش هاي صحیح آن در جامعه امروز بپردازد.

-1 مقدمه

در عصر حاضر تأکید نظام آموزش و پرورش به طور صرف بر انتقال دانش نیست و نقش مدرسه با گذشته تفاوت بسیار دارد.آموزش و پرورش به جاي پرداختن به مواد درسی به انسان می پردازد و به تمام ابعاد زندگی او توجه می کند. آموزش و پرورش وظیفه دارد دانش آموزان را براي شهروندي جامعه جهانی آماده کند. تنها درك و فراگیري تاریخ، فرهنگ و زبان و ادبیات فارسی کشور بومی کافی نیست، بلکه مطالعه و بررسی تاریخ، فرهنگ و زبان جهان و کسب اطلاع از بازار هاي جهانی، دانش آموزان را در مسیر شهروندگرایی جهانی سوق می دهد.

بررسی معنا و تصریح مفهوم تعلیم و بویژه تربیت در همه مطالعات از اهمیت خاصی برخوردار است. این اهمیت ناشی از آثار نامطلوبی است که خواه ناخواه بر عدم ادراك صحیح معناي تربیت از طرف مسئولان آن مترتب می شود. عدم ادراك معناي تربیت واقعی ممکن است سبب شود که در فعالیت هاي تربیتی آنچه در واقع وسیله اي بیش نیست، هدف انگاشته شود.

هدف تعلیم و تربیت این است که زمینه رشد و شکوفایی انسان را در جهت رسیدن به مراتب کمال فراهم کند. عمل تربیت واجد خصوصیات اخلاقی از قیبل عدالت، انصاف، همکاري، احترام، ایثار است.آنچه که در نظام آموزشی به طور آگا هانه انجام می گیرد - جهت تربیت اخلاقی و ارزشی - به یادگیري هاي برنامه ریزي شده و هدفمند و عاملانه در برنامه هاي درسی اشاره دارد.

این فعالیت آگاهانه به برنامه درسی - موضوع، محتوا، مهارت هاي خاص و نگرش ها - مربوط است. اما آنچه را که در مدارس و دانشگاه ها به طور ناخود آگاه و پیش بینی نشده رخ می دهد، نباید از نظر دور داشت. چیزي که از آنها می توان به برنامه درسی پنهان یاد کرد زیرا بر فهم و درك دانش آموزان در اینکه چه چیزي درست و چه چیزي نادرست است به شدت تاثیر گذار است.

-2 اخلاق و تربیت دینی

اخلاق جزء مهمی از تربیت دینی است. هدف اخلاق ساخت انسان کامل است زیرا از صیانت انسان و جهت دادن انسان بحث می کند تا روح او را متصف به قدس و طهارت کند و او را از گل و لاي طبیعت خارج کرده و به ملکوت برساند. تعلیم و تربیت اخلاقی، ارزشی و دینی با آنچه که مدارس و دیگر نهاد هاي آموزشی مانند دانشگاه ها براي کمک به افراد جهت تفکر پیرامون مسائل مربوط به درست و نادرست و در پی آن تمایل به سمت خوب بودن اجتماعی اطلاق می شود که به آنها کمک می کند تا به روش و منش اخلاقی و ارزشی رفتار کنند.اخلاق را به گونه هاي مختلف تعریف کرده اند از جمله در پاره اي از متون اخلاق را » خلق و خوي راسخ در نفس« می دانند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید