بخشی از مقاله

چکیده

هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه بین فناوریهایاطلاعات و ارتباطات و عملکرد سازمانی در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب براساس الگوی کارت امتیازی متوازن BSC میباشد. روش پژوهش مورد استفاده توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نیروی رسمی شاغل در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب میباشند. به روش نمونهگیری تصادفی ساده با استفاده از جدول مورگان 330 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان میدهد که فناوری اطلاعات با تمامی وجه کارت امتیازی متوازن رابطه معناداری دارد و موجب اثربخشی ارزیابی عملکرد سازمان شده است.

.1 مقدمه و هدف

دوائر دولتی و خصوصی به عنوان یک سیستم، در تحولات جامعه خود نقشی مؤثری به عهده دارند که در ارتباط با حضور پویا و سازنده هر سازمان، موضوع آموزش جایگاهی شامخ و منیع دارد. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با تشخیص مقتضیات صنعت عظیم نفت و با توجه به رسالت خطیری که بر عهده دارد بر آن است که چون همیشه، در تمامی عرصههای حیات و حرکت اداری و سازمانی، با بهرهگیری از آخرین، صائبترین و کاربردیترین دستاوردهای دانش مدیریتی و فنی، خود را مستعد و مهیای خدمت به صنعت حیاتی نفت بنماید .مدل امتیازدهی متوازن از جمله روشهایی است که نارساییها و نواقص روشهای سنتی ارزیابی عملکرد را برطرف میکند .

صرافیزاده به عنوان متخصص سیستمهای اطلاعاتی مدیریت و فناوری اطلاعات چنین تعریف شده است: »هر ویژگی که بتواند بخشی از یک پدیده را مشخص کند، داده نامیده میشود و وقتی این دادهها طبقه بندی شوند به اطلاعات تبدیل میشوند.

« هیکس - 2000 - 1 فناوریهای مربوط به کامپیوتر و ارتباطات از راه دور2 را که ابزار خودکار کار با اطلاعات را فراهم مینمایند، به عنوان فناوری اطلاعات تعریف می کند. تعریف او هم سختافزار و هم نرمافزار را شامل میشود . بدین ترتیب فناوری اطلاعات علاوه بر سختافزار و نرم افزار کامپیوتر، فناوریهای یکپارچه کامپیوتری و ارتباطی را نیز در بر میگیرد.

.2 تئوری و پیشینهی پژوهش

داداش زاده - 1390 - ، پژوهشی جهت بررسی رابطه استقرار سیستمهای اطلاعاتی با عملکرد سازمان در شرکت نرمافزاری نماد ایران انجام داد .[4] بر اساس نتایج حاصل بین استقرار سیستمهای اطلاعاتی و عملکرد شرکتهای مورد بررسی در دو حوزه مشتریان و فرآیندهای داخلی رابطه قوی و معناداری وجود دارد، اما بین استقرار سیستمهای اطلاعاتی در این سازمانها و عملکرد آنها از ابعاد مالی و رشد و یادگیری رابطه معنیداری یافت نشد.

بهارستان و همکاران - 1391 - ، پژوهشی جهت بررسی تحلیل تأثیر فنآوری اطلاعات بر عملکرد سازمان انجام دادند. بر اساس نتایج حاصل فنآوری اطلاعات بر عملکرد سازمانی تأثیر گذار میباشد .[1] سلمانی و گرجی - 1392 - ، پژوهشی جهت بررسی رابطه فناوری اطلاعات و عملکرد سازمانی انجام دادند. بر اساس نتایج حاصل فناوری اطلاعات با تمامی وجه کارت امتیازی متوازن رابطه معناداری دارد و موجب اثر بخشی ارزیابی عملکرد سازمان شده است

پرویزی - 1393 - ، پژوهشی جهت بررسی تأثیر فناوری اطلاعات بر رضایت مشتری و عملکرد سازمان خدمات تأمین درمانی استان گیلان انجام داد .[2] بر اساس نتایج حاصل رابطه بین متغیرهای پژوهش معنادار است و کلیه فرضیات پژوهش پذیرفته میشود قرار میگیرند. یانگ1 و همکاران - 2009 - ، با انجام مطالعهای تجربی، به بررسی پیشبینیکنندههای کیفیت عملکرد پرداخته، دریافتند فناوری اطلاعات، ارتباطات اثربخش با عرضه کنندگان و مدیریت دانش مهمترین عوامل تعیین کننده کیفیت عملکرد شرکتها به شمار میروند

هیم و پنگ - 2010 - 2، مطالعه 238 شرکت تولیدی به این نتیجه رسیدند، استفاده از فناوری اطلاعات نه تنها بر ساختار شرکت بلکه بر فعالیتها و در نتیجه بر عملکرد شرکت نیز تأثیر قابل ملاحظهای دارد . [11] سانچز و مارتینز - 2011 - 3، در پژوهشی نشان دادند، فناوری اطلاعات میتواند از طریق قابلیتهای مدیریت کیفیت به طور غیرمستقیم بر عملکرد شرکت تأثیرگذار باشد . 

.3 فرضیههای پژوهش

بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و رضایت مشتری در سازمان رابطه وجود دارد. بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و وضعیت مالی در سازمان رابطه وجود دارد.

.4 مواد و روش بررسی

روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری دادهها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نیروی رسمی شاغل در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به تعداد 75000 که در سال 1394 مشغول به کار هستند. روش نمونهگیری تصادفی ساده از بین افراد جامعه مورد مطالعه طبق جدول مورگان 330 نفر را به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه، پرسشنامه استاندارد کارت امتیازی متوازن کاپلان - 1992 - و دیگری پرسشنامه میزان استفاده از فناوری اطلاعات و سایر فناوریهای وابسته توسط کارکنان در سازمان بود]

.1-4 روایی و پایایی پرسشنامه کارت امتیازی متوازن

این پرسشنامه ترجمهی یک پرسشنامه استاندارد خارجی از کاپلان - 1992 - است که به زبان فارسی برگردانده شده است. لذا روایی و پایایی این پرسشنامه در ایران مورد بررسی قرار نگرفته و در صورت لزوم، محققان باید نسبت به بررسی روایی و پایایی این پرسشنامه اقدام نمایند. در این راستا سلمانی و گرجی - 1392 - در تحقیق خود ضریب پایایی وجوه این پرسشنامه را در یک نمونه 20 نفری ./79 بدست آوردند .

.2-4 امتیازدهی و تفسیر نتایج

:20 - 30- وجود یک نظم قوی در سنجش عملکرد، برنامه در کل سازمان پخش شده است و اطمینان میدهد که تمام کارکنان در موفقیت سازمان مشارکت دارند، این برنامه با فرآیندهای کلیدی مدیریت مرتبط میشود.

:31 - 60- شما ممکن است یک سیستم سنجش عملکرد داشته باشید، اما مزایایی که پیش بینی کرده بودید و یا مزایایی که برای موفق شدن مورد نیاز است، تجربه نکرده باشید. استفاده از کارت امتیازی متوازن به عنوان یک سیستم مدیریت استراتژیک به شما سود می رساند.

:61 - 100- وجود دشواری در اجرای موفقیت آمیز استراتژی و تامین نیازهای مشتریان و سایر ذینفعان. یک سیستم کارت امتیازی متوازن قویاً توصیه میشود تا به تمرکز شما بر اجرای استراتژی و همسو کردن سازمان شما با اهداف کلی کمک کند. به منظور تحلیل دادهها در این تحقیق از روشهای آماری زیر با استفاده از نرم افزار spss استفاده شده است.

.5 نتایج

یافتههای توصیفی این پژوهش شامل شاخصهای آماری مانند میانگین، انحراف معیار و تعداد آزمودنیهای نمونه و همچنین جدول فراوانی و درصد میباشد که برای کلیه متغیرهای مورد مطالعه در این پژوهش در جدول - 2 - ارائه شده است.

جدول : 2 توزیع فراوانی و درصد جنسیت آزمودنیها                

همان طوری که در جدول - 2 - ملاحظه میشود، کارمندان مرد بیشترین فراوانی - 200 نفر - حدود 60/6 درصد، کارمندان زن کمترین فراوانی - 13082 نفر - حدود 39/4 درصد نمونه را به خود اختصاص داده است.

 نمودار : 1 توزیع فراوانی جنسیت آزمودنیها            

جدول :3 توزیع فراوانی و درصد میزان تحصیلات آزمودنی ها

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید