بخشی از مقاله
چکیده
دراین تحقیق سعی می شود که به بررسی میزان یادگیری تطبیقی دانش آموزان ابتدایی در آموزش الکترونیکی پرداخته شود ، آموزش الکترونیکی یکی از ابزارهایی است که اخیرا به عنوان ابزاری نو به جامعه و سیستم آموزشی کشور ما وارد شده است که نسبت به آموزش و یادگیری سنتی یکسری مزایای خاصی را دارد و دامنه آموزشی فراگیرتری را می تواند پوشش دهی نماید ، در آموزش و یادگیری الکترونیکی این امکان برای یادگیرنده فراهم شده است که با هزینه کمتر و اتلاف وقت کمتر و همچنین بامیزان یادگیری بالاتری به ادامه تحصیل ویا هر آموزش دیگری بپردازد
لذا ماحصل تحقیق را می توان اینگونه بیان نمود که در این تحقیق به کنکاش ادبیات آموزش و یادگیری الکترونیکی و همچنین ساختار آن و تاثیر آن برروی میزان یادگیری دانش آموزان پرداخته شده است . نتایج نشان داد که آموزش الکترونیکی باعث افزایش یادگیری تطبیقی می شود و با متغیرهای اعتماد به نفس - - F= 3/913 ,Sig= 0/43 ، یادگیری مستقل - P=0/003 - و مهارت حل مساله 0/033 - F= 3/945 ,Sig= رابطه معنی داری دارد.
-1 مقدمه
یادگیری1را به جرات میتوان فرایندی دانست که در نتیجه آن موجودی درمانده و ناتوان در طی زمان و در تعامل و رشد جسمی به فرد تحول یافتهای تبدیل میشود که تواناییهای شناختی و قدرت اندیشه وی حد و مرز نمیشناسد
نیاز به یادگیری به طور طبیعی در نهاد بشر وجود دارد. انسان از اوایل دوران کودکی این نیاز را در خود احساس میکند و میخواهد به اسرار دنیای اطراف خود پی ببرد تا در این روند از کیفیت وجود خود آگاه شود. او یاد میگیرد که باید حرکت کند، راه برود، گوش بدهد، بیندیشد، سخن بگوید، بخواند و بنویسد
در واقع، یادگیری تنها آموختن مهارتی خاص با مطالب درسی نیست، بلکه در رشد هیجانی، رشد شخصیتی، و تعامل اجتماعی انسان دخالت دارد. انسان یاد میگیرد که از چه چیزی بترسد، چه چیزی را دوست بدارد و کجا چگونه رفتار کند. در واقع نوزاد از همان لحظه تولد درگیر فرایند یادگیری میشود و این توانایی است که باعث پیشرفت و تفاوت روزانه او با انسانهای یک نسل از انسانهای قبل از خودشان میشود. هیلگارد روانشناس آمریکایی در یک تعریف جامع یادگیری را این گونه تعریف میکند: یادگیری یعنی تغییر نسبتا پایدار در رفتار که بر اثر تجربه در تواناییهای بالقوه فرد به وجود میآید
در گستره حیات فردی و اجتماعی انسان، چیزهای زیادی برای یادگیری وجود دارد و یادگیری طیف بسیار وسیعی را در بر میگیرد. اما با توجه به پیچیدگی نظامهای اجتماعی امروز و اهمیت و سیطره فرهنگ مکتوب در جوامع کنونی و گسترش پیگیر و روز افزون دانش و اطلاعات، سواد به مفهوم یادگیری خواندن، نوشتن و حساب از بنیادیترین و ضروریترین نیاز بشر امروز به عنوان پایهای برای یادگیریهای دیگر وی محسوب میگردد، اما به رغم اهمیت یادگیری در زندگی اجتماعی انسان، کم نیستند کودکانی که ظاهری طبیعی دارند، رشد جسمی و قد و وزنشان حاکی از بهنجار بودن آنهاست، هوشی کم و بیش عادی دارند اما هنگامی که به مدرسه میروند و میخواهند خواندن، نوشتن و حساب کردن را یاد بگیرند دچار مشکلات جدیدی میشوند و خود را متفاوت از دیگران میبینند و گاهی توسط معلمان مورد شماتت قرار میگیرند . این وضعیت که باعث حیرانی والدین میشود، توسط متخصصان با عنوان اختلالات یادگیری شناخته شده است
اصطلاح اختلالات یادگیری از نیاز به تشخیص و خدمت به دانش آموزانی برخاسته است که به طور مداوم در کارهای درسی خود با شکست مواجه میشوند و در عین حال در چارچوب سنتی کودکان استثنایی نمیگنجند. با وجود این که هنوز تعریفی قطعی برای اختلالات یادگیری مشخص نشده است، مدارس، درمانگاهها، و سازمانهای مختلفی در سراسر دنیا برنامههای ترمیمی گوناگونی برای غلبه بر این اختلالات طراحی کرده و اجرا میکنند در مجموع، اختلالات یادگیری و مشکلات ناشی از آن مبحثی مهم در علم روانشناسی امروز به شمار میرود که توجه به پیدایش و درمان آن ضرورتی انکارناپذیر است.
با پیدایش اینترنت و گسترش و افزایش سرعت دسترسی به آن، استفاده از این ابزار برای یادگیری نیز بطور گسترده ای در سراسر دنیا توسعه یافته است. امروزه بکارگیری مزایای شبکه های اطلاعاتی برای یادگیری در سازمان های دولتی، خصوصی، دانشگاه ها وآموزشگاه ها بسیار گسترش یافته و از مرحله پیدایش عبور کرده است.
در ایران نیز روند توسعه ای از سالهای گذشته آغاز شده و اکنون دانشگاه های مجازی،خدمات آموزشی خود را در بستر اینترنت ارائه میکنند؛ همچنین از سوی دیگر سازمان های متعددی برای اهداف مختلفی از قبیل کاهش هزینه ها، ارتقای اثر بخشی آموزشی، کاهش زمان دور بودن کارکنان از محیط کار و غیره به استفاده از یادگیری الکترونیکی روی آورده اند.
همچنین بارشد فن آوری در زمینه های گوناگون، آموزش و یادگیری تحت تاثیر فن آوری های جدید قرار می گیرند و روز به روز به کمک آنها متحول می شوند. در عصر حاضر، آموزش به عنوان حقوق اولیه انسان ها عامل تغییر و پیشرفت اجتماعی شناخته شده است. بسیاری از روانشناسان تربیتی معتقدند که شرایط یادگیری باید چنان سازماندهی شود که هر یادگیرنده بر اساس توانای های خود به فعالیت و یادگیری بپردازد . در یادگیری الکترونیکی می توان، از ترکیب نمودن شیوه های مختلف یادگیری، از قبیل: متن، صوت و تصویر به حداکثر بازده در ادگیری دست یافت .
بطور کلی می توان گفت یادگیری الکترونیکی ترکیبی از سه حوزه دانشی آموزش، فناوری اطلاعات و مدیریت است. در حوزه آموزش مسائلی از قبیل روش تربیت، طراحی آموزشی، نیاز سنجی، سبکهای یادگیری و غیره مطرح می شوند که بدون توجه به آنها نمی توان به موفقیت پروژه یادگیری امیدوار بود. با توجه به اینکه بستر ارائه آموزش ها در این شیوه آموزشی فناوری اطلاعات است، مواردی مانند طراحی واسط کاربری، نرم افزارهاری تولید و ارائه محتوای الکترونیکی، پهنای باند، سخت افزارهای مورد نیاز و غیره نیز توجه ویژه ای را می طلبند. در مورد حوزه سوم نیز می توان گفت مانند هر پروژه دیگری، یادگیری الکترونیکی نیز نیازمند افرادی است که دارای علم و هنر مدیریت بوده و بر فرایندهای آن تسلط داشته باشند.
اهداف پژوهش
پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش یادگیری تطبیقی در آموزش الکترونیکی در دانش آموزان ابتدایی شهر کرمانشاه می باشد.
پیشینه پژوهش
زارعی زوارکی - - 1385 دریافت که تواناییهای حرکتی - مهارتهای حرکتی درشت و ظریف، هماهنگی حرکتی، سرعت حرکتی، و تعادل ایستا - در این دانش آموزان ضعیفتر از دانش آموزان عادی است.
بررسی نظری و همکاران - 1392 - نیز نشان داد که توانایی ادراکی- دیداری کودکان دارای ناتوانی یادگیری از کودکان عادی ضعیفتر است. همچنین، حقیقتزاده - 2012 - در پژوهشی با عنوان »تاثیر آموزش ترکیبی ادراک حسی- حرکتی بر عملکرد خواندن در کودکان دبستانی دچار دیسلکسی در اصفهان30 « دانشآموز دچار اختلال یادگیری را در دو گروه 150 نفری آزمایش و کنترل مورد بررسی قرار داد. نتایج پس آزمون نشان داد که بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش تلفیقی ادراک حسی- حرکتی بر عملکرد خواندن کودکان دچار دیسلکسی به طور موثری تاثیرگذار است.