بخشی از مقاله
چکیده
در سالهای اخیر، جهانیسازی، رشد سریع فناوری ارتباطات و تکنولوژی اطلاعات - IT - ، نحوه نگرش به نگهداری و تعمیرات را دستخوش تغییرات اساسی نموده است. از جمله، نگهداری و تعمیرات الکترونیکی به عنوان شیوه ای نوین، بتدریج جایگزین وضعیت سنتی خود شده است. در این مقاله سیستم پویاو نوینی برای نگهداری و تعمیرات الکترونیکی - نتا - پیشنهاد شده که اجزای آن با اینترنت و فناوری ارتباطات بدون سیم با هم در ارتباط می باشند.
این سیستم الکترونیکی توانایی رسیدن به زمان توقف نزدیک به صفر را به فرآیند تولید میدهد. تفاوت اساسی این سیستم و سیستم موجود نگهداری و تعمیرات، ساختار آن است که شامل دو زیرمجموعه مرکزی و موضعی است.ارتباط این دو زیرمجموعه مانند ارتباط تأمین کننده و مشتری است. این تقسیم بندی میتواند هزینه نگهداری و تعمیرات را به گونه چشمگیری کاهش دهد و مشکل کمبود متخصصین مربوطه را تا حدودی برطرف سازد.
از دیگر مزایای این سیستم افزایش کارآمدی و دسترس پذیری خط تولید و کاهش میزان خطای انسانی است. سیستم پیشنهادی با وجود پایش وضعیت و شاخصهای تشخیصدهنده خرابی تحت شبکه قابل اجرا میباشد.
واژگان کلیدی
نگهداری و تعمیرات الکترونیکی - e-Maintenance - ، پایش وضعیت - Condition Monitoring - ، تشخیص خرابی از راه دور
.1 مقدمه
یکی از مهمترین تصمیم گیری های راهبردی مدیریت نگهداری و تعمیرات، انتخاب یک سیاست مناسب برای نگهداری و تعمیرات است. این سیاست مناسب نه تنها کنترل هزینه های نگهداری و تعمیرات را تضمین میکند بلکه بخش تولید را در بالا بردن امنیت نیروی انسانی، میزان دسترسی فرآیند تولید و کیفیت محصولات نیز یاری میکند.به طور کلی سه راهبرد متفاوت برای نگهداری و تعمیرات وجود دارد:
• نگهداری و تعمیرات اصلاحکننده : - Corrective - از نگهداری و تعمیرات به عنوان یک پاسخ به مشکلی که در حین استفاده از ماشینآلات به وجود آمده استفاده میشود.
• نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه - : - Preventive نگهداری و تعمیرات در بازههای زمانی تعیین شده بدون در نظر گرفتن سایر عوامل به کار برده میشود.
• نگهداری و تعمیرات پیشگویانه - : - Predictive در این دسته وضعیت تجهیزات به صورت مداوم مورد بررسی و پایش قرار میگیرد - به طور مثال آنالیز ارتعاشات دستگاه - .
در شرایط کنونی، کیفیت یک هدف محسوب نمیشود، بلکه یک پیش شرط برای رقابت در بازارهای جهانی است، به علاوه پیچیدگی محصولات کنونی توجه مشتریها را به صورت چشمگیری به هزینه سرویس دهی و عمر مفید محصولات افزایش داده است.ایدهای جدید که بر سیستم هوشمند-الکترونیکی یکپارچه در بخش طراحی، ساخت و سرویس دهی محصولات پایبند است، شیوه ای نوین برای رقابت در قرن بیست و یکم است. انعطاف پذیری بالای مدیریت و منابع انسانی نیاز وافر سیستم ها برای پیشرفت بوده تا بتوانند محصولات بی عیب با سرویس دهی مناسب را در اختیار متقاضیان قرار دهند. سیستم نگهداری و تعمیرات الکترونیکی برای محصولات نسل آتی یک نیاز محسوب میشود.
نگهداری و تعمیرات الکترونیکی یک سازمان راهحلهایی را برای ارتباط مشتری با تأمین کننده، ابداع میکند که در آن مشتری نه تنها کیفیت بالای محصولات را از سازنده انتظار دارد بلکه یک سرویسدهی مناسب در حین استفاده از محصول را نیز طلب میکند. این خواسته به تشکیل یک نظام یکپارچه اطلاعاتی نیازمند است.در سرویسدهی الکترونیکی نگهداری و تعمیرات، این انسجام به وسیله مبادله اطلاعات عملکردی بین واحدها و سایتهای متفاوت تحقق می پذیرد تا سرویس از راه دور نگهداری و تعمیرات و تشخیص مناسب شاخصهای خرابی را قادر سازد.
مزایای تشخیص از راه دور نگهداری و تعمیرات الکترونیکی، به قرار زیر است :
• افزایش میزان دسترسی به ماشینآلات با برنامهریزی عملیات نگهداری و تعمیرات در زمانهای از قبل پیشبینی شده و یا زمان ایست تولید و کاهش مداخله در پروسه تولید
• افزایش قابلیت نگهداری و تعمیرات با تشخیص فرسودگی بدست آمده در حین پایش وضعیت
• کاهش هزینهها به وسیله انجام نگهداری و تعمیرات به موقع و به جا در این مقاله، ابتدا مفهوم سیستم نگهداری و تعمیرات الکترونیکی و ساختار آن مورد بررسی قرار گرفته و سپس الگوی یک سیستم نگهداری و تعمیرات الکترونیکی پویا به مثابه راهبردی برای ارتقاء کیفیت نگهداری و تعمیرات، پیشنهاد شده است.
.2 مفهوم سیستم نگهداری و تعمیرات الکترونیکی
مرکز نت الکترونیک نمایان گر این بخش است که میتواند در خارج از سایت تولید قرار بگیرد که در آنجا اقدامات نگهداری و تعمیرات مدیریتی و اجرایی انجام میشود. اقدامات تکنیکی مربوطه به هر ماشین به وسیله تکنسینهای نگهداری و تعمیرات در بخش تولید انجام میشود.
در این فرآیند مرکز نت الکترونیک دادهها را تحت شبکه به صورت مستقیم براساس سنسورهای نصب شده بر روی تجهیزات و اندازهگیریهایی که انجام میگیرد، از واحد تولید دریافت کرده و با آنالیز دادهها و تبدیل آنها به اطلاعات مفید، مدیریت را نسبت به تغییرات آگاه میسازد. همچنین وظیفه ارسال دستورالعمل های مورد نیاز به تیم تعمیرات را برعهده دارد. تبادل اطلاعات و ارتباط بین بخش تولید، ایستگاه کاری تیم تعمیرات و مدیریت نگهداری و تعمیرات تحت شبکه انجام می پذیرد.