بخشی از مقاله

چکیده:

توسعه محصول جدید مدرن ترکیبی از این دو گرایش در یک رویکرد" محرک دوگانه "نسبت به نوآوری است .شرکت می دانند که نوآوری یک فرآیند پیچیده است که نیاز به سرمایه گذاری دقیق و عمیق در تحقیق و توسعه، و نیز تخصص برجسته بازاریابی متمرکز بر جلب رضایت مصرف کنندگان و در تأمین خواسته ها و نیازهایشان دارد. توسعه محصول جدید نام کلی فعالیت هایی با هدف بهبود و یا اختراع یک محصول یا خدمت جدید می باشد. هدف نهایی توسعه محصول جدید، خلق ارزش از طریق خدمات یا محصولات است. تاریخ نوآوری محصول را می توان به سه مرحله تقسیم کرد که با مرحله محصول گرا و یا فشار فن آوری آغاز می گردد.

تدوین یک استراتژی موفق برای مجازی سازی و یکپارچه سازی فناوری اطلاعات مثل اکثر پروژه ها، موفقیت در یکپارچه سازی فناوری اطلاعات نیاز به زمان، برنامه ریزی، خرید و اجرای روشمند دارد. اما دسته ای از چالش ها به این حقیقت مربوط می شوند که شما با یکپارچه سازی پایگاه داده ها جایگاه معماری فناوری اطلاعات خود را به صورت بنیادین تغییر می دهید. از طرف دیگر مزیت رقابتی مجموعهای از تواناییهای منحصر به فرد یک واحد اقتصادی است که اجازهی نفوذ به بازارهای دلخواه و برتری بر رقبا را برای آن واحد فراهم میآورد. برای تعریف مزیت رقابتی یک واحد اقتصادی، مدیریت بایستی یک ارزیابی کامل از محیط داخلی و خارجی واحدش به عمل آورد.

کلید واژه: معماری محصول، توسعه محصول جدید، و مزیت رقابتی.

مقدمه:

سیل روزافزون توسعه و تولید محصولات جدید و عرضه تجاری و موفقیت آمیز آنها به بازار باعث کوتاهتر شدن منحنی عمر محصولات و حرکت از تولید انبوه به سفارشی خواهد شد - یان و بارکلی، . - 1385 از این رو، شناخت مدلهای استراتژی توسعه محصول، سیاستگذاران و برنامه ریزان شرکتها را کمک خواهد کرد تا با دیدی بازتر به تدوین استراتژیهای رقابتی بپردازند - سرمد سعیدی، . - 1386 طی بررسی که در سال 1891 در مورد چندین شرکت آمریکایی صورت پذیرفته است، نتایج حاکی از آن است که حدود یک سوم از سود این سازمانهابه واسطه محصولات جدیدی بوده است که عرضه کرده اند و این آمار در حالی است که این بررسی در سال 1807 ، مقدار یک پنجم را نشان داده بود. متغیر بودن قوانین رقابتی در دنیا کسب و کار، فرآیند ارائه محصول جدید به بازار را با اهمیت خاصی جلوه داده است .

اکثر سازمانها امروزه بیش از هر زمان دیگری دریافته اند که صرفاً تکیه و اعتماد به اهرمهای رقابتی سنتی مثل افزایش کیفیت، کاهش هزینه و تمایز در ارائه محصولات و خدمات کافی نیست و در عوض مفاهیمی مثل سرعت و انعطاف پذیری در رقابت نمود قابل توجهی پیدا کرده اند و گرایش به سمت ارائه محصولات و خدمات جدید به بازار خود دلیل موجه این تغییر نگرش است.بنابراین، شرکتها با تکیه بر مدلهایی معتبر، باید ریسک حاصل از انتخاب و اجرای استراتژیهای توسعه را کاهش دهند. به طور کلی توسعه محصول جدید، مجموعه فعالیتها و راهکارهای ایجاد رشد است که یکپارچه سازی فناوری اطلاعات به عنوان گامی مهم برای بستر سازی توسعه محصولات جدید و دستیابی به کسب مزیت رقابتی سازمانی محسوب می شود.

·ادبیات تحقیق:

متغیر بودن قوانین رقابتی در دنیای کسب و کار، فرایند ارائه محصول جدید به بازار را با اهمیت خاصی جلوه داده است. اکثر سازمانها امروزه بیش از هر زمان دیگری دریافته اند که صرفاً تکیه و اعتماد به اهرمهای رقابتی سنتی مثلِ افزایش کیفیت، کاهش هزینه و تمایز در ارائه محصولات و خدمات کافی نیست و درعوض مفاهیمی مثل سرعت و انعطاف پذیری در رقابت نمود قابل توجهی پیدا کرده اند و گرایش به سمت ارائه محصولات و خدمات جدید به بازار خود دلیل موجه این تغییر نگرش است. طی بررسی که در سال 1981 در مورد 700 شرکت امریکایی صورت پذیرفته است، نتایج حاکی از آن است که حدود یک سوم از سود این سازمانها به واسطه محصولات جدیدی بوده است که عرضه کرده اند و این آمار در حالی است که این بررسی در سال 1970، مقدار یک پنجم را نشان داده بود.

با توجه به موارد فوق، مدیریت فرایند توسعه محصول جدید نیز نیازمند به کارگیری رویکردهای جدید مدیریتی است. رویکرد مسابقه راگبی که در آن سخت کوشی، جلو و عقب بردن مداوم توپ بازی همزمان با سرعت رمز پیروزی است، از جمله رویکردهایی است که نتایج بهتری را در پی خواهد داشت. هوندا - - Honda و کنون - - Canon، از جمله شرکتهایی هستند که چنین الگویی را به عنوان الگوی مرجع فرایندی توسعه محصولات جدید خود به کار گرفته اند. معماری محصول به عنوان یکی از مولفه های استراتژی محصول، دارای نقش اساسی و تعیین کننده در تدوین و پیشبرد یکپارچه استراتژی های تکنولوژی های محصول، عملیات و همچنین زنجیره تامین یک بنگاه در حین توسعه محصول جدید می باشد.

ساختار پیکره بندی و نوع معماری محصولات دارای نقش بسزایی در موفقیت استراتژی های ساخت، تولید و تامین می باشد، بطوریکه در اکثر مواقع و در نقاط مختلف دنیا و همچنین در اکثر صنایع، این نوع پیکره بندی و معماری محصولات می باشند که شکل دهنده خطوط تولیدی و شعبه های شرکت ها در کنار بستری از تامین کنندگان و قطب های صنعتی و تکنولوژیک هستند - ویتنی، . - 2004 در تحقیقات زیادی از معماری و توسعه محصول به عنوان عاملی جهت کسب مزیت رقابتی نام برده می شود - یونگ و همکاران، . - 2012 فرآیند توسعه محصول، فرآیندی است که یک فرصت بازار و یک مجموعه ای از مفروضات درباره تکنولوژی محصول را به یک کالای قابل ارائه به بازار تبدیل می کند.

این فرآیند علاوه بر توسعه موقعیت رقابتی بنگاه در بازار و ارتقاء عملکرد آن، موجب ایجاد صنایع جدید، تعریف استانداردهای جدید و همچنین توسعه بازار را در پی خواهد داشت - ولرایت، . - 1992 در یک نگاه کلی در توسعه محصول، شش مرحله وجود دارد: طرحریزی محصول، توسعه مفهومی، معماری محصول، طراحی جزئیات، تست، راه اندازی و توسعه تولید - اولریچ،. - 2012 توسعه محصول حاصل تلفیق و یکپارچه شدن دو نوع همکاری در بین ذی نفعان در یک بنگاه مادر می باشد - اسوینک و مورگان، . - 1999مفهوم معماری محصول برای اولین بار در سال 1975 توسط آقایان ابرنیسی و آتربک ارائه شد. این مفهوم در سال های بعد مورد توجه محققین زیادی قرار گرفته و در سیستم های محصول توسعه داده شد . - 3 -

الریچ معماری محصول را طرحی برای تخصیص دادن وظائف عملکردی محصول به مولفه های فیزیکی آن می داند، به طوریکه در آن عناصر وظیفه ای محصول در قالب عناصر فیزیکی ترسیم می گردد. این مولفه ها از طریق سطوح مشترک استاندارد با همدیگر در تعامل دو جانبه عمل می نمایند . - 6 - معماری محصول شامل اطلاعاتی در خصوص تعداد عناصر یک محصول، چگونگی عملکرد این عناصر در ارتباط با همدیگر، چگونگی مونتاژ آن ها با یکدیگر، نحوه استفاده از محصول و در نهایت نحوه مونتاژ شدن محصول می باشد - اولریچ، . - 2012 به طور خلاصه معماری محصول، توصیف جامعی از دسته بندی مشخصه های محصول، شامل تعداد و نوع مولفه ها، تعداد و نوع سطوح مشترک موجود در بین این مولفه ها و همچنین ارائه کننده ساختار بنیادی محصول می باشد - فیکسون، . - 2005

نوآوری های مداوم و تغییرات وسیع و سریع تکنولوژیک که موجب کوتاه تر شدن عمر محصولات گردیده است، بنگاه ها را مجبور به استفاده از تکنولوژی های خارج از مرزهای خویش نموده است. کسب تکنولوژی از منابعخارجی نیازمند ایجاد ارتباط مناسب و یکپارچه بنگاه با منابع خارجی از جمله زنجیره تامین شدگان می باشد - نوری، 1990 و مارکوس، . - 198 فیکسون - 2005 - یکی از اولین محققینی است که به طور جدی در حوزه معماری محصول به تحقیق پرداخته است. وی با استفاده از مهندسی همزمان سه بعدی، معماری محصول را ابزاری برای یکپارچه سازی تصمیمات سه حوزه توسعه محصول، توسعه فرآیندها و زنجیره تامین قرارداده و یک مدل سه بعدی تحت عنوان تاثیر طراحی معماری محصول بر تصمیمات مربوط به محصول، فرآیند و زنجیره تامین ارائه نمود - فیکسون، . - 2005

مقایسه الگوهای توسعه محصول

-با نگاهی دقیقتر بر انواع الگوهای مطرح و رشد یافته در حوزه توسعه محصول جدید می توان این الگوها را با توجه به میزان یادگیری در طی فرایند در دو نوع کلی طبقه بندی کرد:

- 1 الگوهایی که بر شاخصه هایی همچون قابلیت اطمینان و کارآیی تمرکز دارند. الگوهای پی در پی و تراکمی نمونه هایی از این الگوها هستند.

- 2 الگوهایی که بر شاخصه هایی همچون چابکی و جهندگی تکیه کرده اند که از آن جمله می توان به الگوهای توسعه محصول انعطاف پذیر، یکپارچه شونده و بهبود دهنده اشاره کرد.

الگوی پی در پی:

-این الگوکه به رویکرد مرحله ای یا قدم به قدم نیز در فرایند توسعه محصول شناخته شده است، در سال 1993 توسط کوپر ارائه شد و یک روش کار مطمئن و اثربخش برای پروژه های توسعه محصول به حساب می آید. آنچه که بیش از پیش در مورد این الگو جلب توجه می کند، این است که در این الگو عدم قطعیت که از به کارگیری نوآوری و خلاقیت ناشی می شود کاهش خواهد یافت. در بین مراحل مختلف توسعه نقاط تصمیم گیری یا دروازه هایی وجود دارد که در این نقاط مشخص خواهد شد که آیا فرایند ادامه خواهد یافت یا خیر؟ تعداد این مراحل در ادبیات توسعه محصول، متفاوت ذکر شده است؛ به طوری که برخی آن را در دو مرحله - مونارت، - 1994، برخی در شش مرحله - کوپر، - 1998 و برخی دیگر در هفت تا نه مرحله - هاردینگام، - 1980 خلاصه کرده اند. تفاوت در تعداد مراحل بستگی به نوع خدمت یا کالایی است که توسعه جدید آن مد نظر است.

-برنامه ریزی، پیش بینی و کنترل دقیق و شدید بر انواع وظایف و فرایندهای کاری در این الگو مشاهده می شود. اکثر سازمانها علاقه زیادی به استفاده از این روش در فرایندهای توسعه محصول خود دارند و اصرار آنها بر استفاده از این الگو از آنجا سرچشمه می گیرد که شیوه مدیریت، کنترل و هدایت این روش را نسبت به سایر الگوها آسانتر می دانند. همچنین به دلیل وجود رویه های مشخص و عادی در این الگو، یادگیری و خلاقیت چندانی در آنها محسوس نیست.

الگوی تراکمی:

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید