بخشی از مقاله

چکیده

هرساله تعداد 150 نفر در کنکور کارشناسی ارشد رشته زبانشناسی با علاقه و تلاش بسیار پذیرفته میشوند. در اینجا نگارنده به بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان رشته زبانشناسی در ایران میپردازد. هدف بیان مشکلات موجود و عرضه راه حل است. شناخت زبان و ماهیت آن از موضوعاتی است که بسیار مورد اهمیت است و پیشینهاي بسیار قدیمی دارد. با توجه به کاربردي بودن رشته زبانشناسی در پژوهش، ایجاد زمینهاي مناسب براي دانش آموختگان این رشته براي انجام تحقیق میتواند در زمینههاي زیر مؤثر واقع شود:آنجا که زبانشناسان غربی ارزش قابل توجهی براي تحقیقات و مطالعات دانشمندان قدیم ایرانی ازجمله سیبویه و ابن سینا در این زمینه قائل نیستند، با بررسی و مطالعه آثار محققان گذشته شاید بتوان تاریخ علم زبانشناسی را بازنگري کرد.

زبان فارسی آنطور که شایسته است بررسی نشده است. با توجه به نحوه آموزش این زبان در مدارس و همچنین به خارجی زبان ها، کاربرد آن در اجتماع، ساختن واژگان مناسب در موارد مختلف، تحولات موجود در به کارگیري زبان و لهجهها و گویشهاي این زبان که بسیاري از آنها رو به نابودي می باشند، بررسی علمی زبان فارسی بسیار با اهمیت است.مطالعات اخیر نشان می دهد که وضعیت ایرانیان در به کارگیري زبان انگلیسی، به عنوان زبان دوم، چندان مطلوب نیست. بررسی چگونگی یادگیري زبان دوم و عرضه روشهاي آموزشی جدید، همگام با کشورهاي پیشرفته، میتواند در بهبود وضعیت موجود بسیار مؤثر باشد.

در حال حاضر نه تنها دربسیاري از دانشگاه هاي کشور مراکزي براي انجام تحقیقات زبانشناسی براي دانش آموختگان این رشته وجود ندارد، بلکه این افراد اغلب در دانشگاه مشغول به تدریس دروسی هستند که چندان متناسب با رشته تحصیلی آنها نیست. در ضمن این افراد حق درخواست عضویت به عنوان هئیت علمی دانشگاه را ندارند. چراکه رشته زبانشناسی در برخی از دانشگاه هاي کشور به زبان انگلیسی و در برخی دیگر به زبان فارسی تدریس می شود و این موضوع خود بهانه اي است براي اینکه این افراد تا ابد محکوم به تدریس به صورت حق التدریس باشند.با ایجاد مراکز تحقیق در دانشگاه ها، تحت نظر انجمن زبانشناسی و اساتید برجسته این رشته، نه تنها خدمات فراوانی به زبان فارسی و فارسی زبانان در این زمینه عرضه خواهد شد، بلکه جایگاه دانش آموختگان رشته زبانشناسی نیز مشخص شده و به کاري می پردازند که باید. در این صورت پایان نامه هاي خاك گرفته این افراد از بایگانی دانشگاه ها بیرون آورده شده و استفاده کاربردي خواهند شد.

واژگان کلیدي: زبانشناسی، زبان شناس، زبان فارسی، زبان انگلیسی، علومانسانی، نظام آموزشی

مقدمه

زبان به عنوان یک پدیدة ذاتاً فطري در فرهنگهاي مختلف بررسی شده است.شناخت زبان و ماهیت آن از موضوعاتی است که پیشینه اي بسیار قدیمی دارد.تمدنهاي مهمی نظیر تمدن ایران، یونان، روم، هند، اسلام و چین خود آگاهانه به این پدیدة ارتباطی توجه کرده و آن را به دقت مطالعه کردهاند. از عصر طلایی یونان تا عصر حاضر همواره محققان و پژوهشگران جهان به مطالعه زبان از جهات مختلف مشغول بودهاند و این فصل ممیز انسان از حیوان را در زمینههاي گوناگونی چون دستور زبان، فلسفه و منطق، ادبیات، چگونگی تولید اصوات، فقهاللغه و غیره بررسی کردهاند. در نتیجه همین تحقیقات مستمر و ممتد بود که در حدود یک قرن پیش علمی مستقل به نام زبان شناسی جاي خود را در میان دانشهاي نوین باز کرد.زبانشناسی نوین در سالهاي اخیر به سرعت رشد کرده است. با این همه جز زبانشناسان اهل فن، مردم عادي با این علم آشنایی ندارند.

در اذهان عموم زبانشناسی یعنی مطالعه ریشه لغات و زبانشناس کسی است که لااقل بتواند به چندین زبان سخن بگوید. در نتیجه پیشرفت سریع این علم اکثر زبانشناسان فرصت نداشته اند که براي مردم عادي و غیرحرفه اي کتاب یا مقاله بنویسند.بنابراین، اصول علم زبانشناسی به زبان ساده تدوین نشده است و منابع موجود در این رشته همه تخصصی هستند. - باطنی، - 1373زبانشناسی مطالعه علمی زبان است و به طورکلی توجیه میکند که زبان چگونه کار میکند. بشر هرکاري بخواهد با خود زبان انجام دهد، ناچار است از ساختمان و نحوه کار آن آگاهی پیدا کند و این زبان شناسی است که میتواند چنین اطلاعاتی را در اختیار وي بگذارد. زبان شناسی در چهارچوب مسائل نظري محض محدود نشده است، بلکه جنبه هاي عملی بسیار دارد. امروزه در برخی از کشورها از جمله ایالات متحده، انگلستان و فرانسه که به جنبه عملی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید