بخشی از مقاله
چکیده
خانواده جایگاه امن و آرامی برای افراد و نیز محلی برای رشد وتربیت نسل های آینده است.گاه این محیط بنا به دلایلی چون خشونت و رفتار های نا بهنجار به یک محیط نا امن تبدیل می گردد. خشونت خانوادگی در واقع رفتاری است که فرد برای کنترل رفتار فرد دیگر از خود نشان می هد وبا هدف آسیب رساندن به طرف مقابل اقدام به این کار می کند. خشونت در بین زوجین آسیب مهم وجدی اجتماعی است که دربین افراد خانواده به خصوص زوجین وجود داشته وامروزه حتی با پیشرفت های فرهنگی وسطح های فکری نیز مشاهده می شود. در جامعه امروزی بیشتر زنان در معرض خشونت های مردان هستند وترس ازاین خشونت درتمام وابعاد زندگی آنان اثرات نامطلبوب می گذارد.
همچنین زنان کم سواد وکم درآمد بیشتر از زنان دیگر در معرض این گونه خشونت های خانوادگی هستند. خشونت از عدم تفاهم ودرک زوجین نشات می گیرد.اسقلال اقتصادی زوجین ,منع تقاضای طلاق از طرف زن ,آسیب رساندن جسمی زن توسط همسر ازعوامل تشدید خشونت در زوجین است.تساوی حقوق زوجین و افزایش قوه ادراک باعث کاهش خشونت زوجین می شود.برای پیشگیری از خشونت زوجین در روابط خانوادگی مشاوره های قبل از ازدواج بسیار سودمند بوده است.همچنین رسانه ها نیز میتوانند افردا را در انتخاب یک همسر ایده آل کمک کنند.توصیه می گردد زوجین درصورت مواجهه با این مشکلات می بایست با مراجعه مشاورین خانواده در جهت برآیند.
مقدمه:
خانواده کوچکترین واحد اجتماعی ومهم ترین واحد تربیتی میباشدو همچنین خانواده بهترین سازمان برای رفاه جسمی،روانی و اجتماعی است و آرایی و عملکرد خانواده بیش تر به ویژگی های نظام خانواده بستگی دارد وبه ویژگی های روانی هر کدام از اعضای خانواده بسگی ندارد.نیاز افراد به آرامش ضروری می سازد که در خانواده رابطه ای براساس عاطفه و عقل شکل بگیرد به گونه ای که زوجین و سایر اعضای خانواده در آن احساس امنیت،اطمینان،سلامت و حمایت را داشته باشند.
وضعیت خانوادگی نشان دهنده وضعیت کلی جامه می باشد و خانواده از جامعه تاثیر گرفته و روی آن هم تاثیر می گذارد.بنابراین اگر بی عدالتی در جامعه دیده شد نشان دهنده این است خانواده دراین زمینه دخیل بوده است.برخلاف ارتباط متقابل بین خانواده و جامعه،میزان و نوع خشونت در خانواده ها متفاوت است و براساس روابط بین اعضای خانواده،امکانات در دسترس زوجین و...قابل تغییر می باشد.
وجودثبات،استکام و برقراری آرامش در خانواده نیاز به روابط گرم اعضای خانواده دارد ولی کشش و درگیری بین اعضای خانواده باعث ازبین رفتی این میحط می شوود و باعث می شود که امنیت در خانواده از بین برود .خشونت خانوادگی شامل مجموعه ای از رفتار هاست که فرد برای کنترل رفتارهای فرد دیگر بدان متوسل می شود.خشونت زوجین باعث از بین رفتن آرامش و امنیت خانواده و ارزش انسانی می شود و در ارتباطات اجتماعی اختلال ایجاد میکند. - - 1
خشونت در خانواده یکی از نشانه های آشکار نقض حقوقی انسان است که در واقع حق انسان در آن ضایع می شود.خشونت زوجین مخصوص جامعه و طبقه خاصی نیست.محیط خانوادگی و ارتباطات بی ن اعضای خانواده یکی از زمینه های خشونت است.خشونت زوجین آثار مخربی بر روی روابط روانی و عاطفی زوجین و اعضای خانواده دارد.خشونت های خانوادگی از عوامل بسیاری منشا می گیرند که از عمده ترین ای عوامل میتوان آسیب های روان شناختی زوجین و زمینه های اجتماعی و فرهنگی را نام برد.قربانیان خشونت زوجین اکثرا زنان هستندو اغلب مورد تهدید جانی،تجاوز جنسی و محرومیت اقتصادی قرار میگیرند وبه سایر اعضای خانواده آسیب های زیانباری وارد می شود - . - 2بیشترین نوع خشونت زوجین مربوط به خشونت اقتصادی و کمترین نوع خشونت مربوط به خشونت مذهبی میباشد.
چون بیشترین میزان خشونت مربوط به خشونت اقتصادی می باشد می توان گفت که یکی از عوامل عمده آن شرایط اقتصادی جامعه و نظام توزیع ثروت می باشد که از یک طرف محدودیت در درآمدبسیاری از افراد را باعث می شود و از طرف دیگر گرانی در کنار افزایش ارزش های اشرافی و اسراف ثرونمدان ،که در بین افراد طبقه پایین و متوسط جامعه احساس نیاز های کاذب رامنجر می شود،فشار اقتصادی و مضاعفی را در بین افراد به وجود می آورد وباعث درگیری بین افراد خانواده می شود.از آنجایی که کمترین خشونت زوجین خشونت خانوادگی مربوط به خشونت مذهبی می باشدمی توان گفت که افراد از اعتقادات مذهبی بالاتر از حد متوسط برخوردا هستند.
همچنین بین طول مدت ازدواج و بروز خشونت رابطه وجود دارد درای باره می توان گفت که به نظر می رسدبا افزایش زندگی طول زندگی مشترک باید به دلیل افزایش سازگاری بین زوجین خشونت دربین این زوجین کمتر می شود ولی به خاطر عدم تحمل برخی از مشکلات بین زوجین خشونت احساسی با افزایش زمان زندگی مشترک آن ها افزایش می یابد بنابرای در این خانواده ها هرچند که مشکلات زیادی از نظر رفتار خشونت آمیز دیده نمی شودولی روابط مناسبی بین آن ها هم وجود نداردو از نظر روحی و روانی هم در شرایط خوبی نیستند.بین خشونت زوجین و ازدواج اجباری رابطه وجود دارد که میزان خشونت زوجینی که ازدواج اجباری داشتند نسبت به زوجینی که ازدواج اجباری نداشتند بیشتر است.
دراینجا می توان گفت که در ازدواج های اجباری علایق عاطفی و روحی فرد توجهی نمی شود و تنا به خاطر برخی آداب و رسوم غلط این ازدواج ها انجام می گیرد بنابراین از آغاز زندگی مشترک زوجین،یکی از آن ها دچار نارضایتی می شود که خود به خود در روابط خانوادگی آن ها تاثیر بدی خواهد گذاشت.همچنین بین طبقه اجتماعی فرد بروز خشونت رابطه وجود دارد به این صورت که افرادی که در طبقه اجتماعی پایین تری قرار داردبین آن ها خشونت زوجین بیشتر استچون این افراد به دلیل محرومیت های زیادی که در طبقه پایین اجتماعی دارند نمی توانند با امکانات کم خود به موقعیت های دلخواه خود دست یابند بنابرای این افراد دچار آسیب می شوندو چون در خانواده ابراز خشونت هزینه پایین تری داردبنابراین خشونت زوجین و خانوادگی در طبقات پایین دیده می شود.
- - 5 ازدواج ناموفق عدم رضایت از زندگی باعث اختلالات عاطفی،هیجانی و روانی می شود اما ازدواج رضایت بخش باعث بهبودی سلامت زوجین می شود. - - 3از پیامد های ازدواج نا موفق میتوان به خشونت خانوادگی،افسردگی و عدم لذت بردن از زندگی را نام برد.اگر زوجین نسبت به یکدیگر ذهنیت مثبتی داشته باشند نشان دهنده این است که از سلامت و سازگاری بیشتری برخوردار هستند.خشونت های زوجین باعث کاهش رضایت زناشوئی می شود که این خود باعث کاهش کارکرد خانوادگی میشود.اشتغال باعث رشد منابع اقتصادی در زنان می شود که باعث افزایش خشونت زوجین می گردد.زنان خانه دار و کم درآمد بیش تر در معرض خشونت خانوادگی قرار دارندو بیش تر هم قربانی می شوندودر عین حال مردان بیش تر از زنان دچار خشونت می شوند.
زمان خشونت که با میانگین دفعات بروز خشونت اندازه گیری می شود،در مردان بیشتر است.همان طور که گفته شد خشونت زوجین مخصوص گروه خاصی نیست بنابراین همه انسان ها دچار خشونت خانوادگی می شوند.رفتار های اشفته در بین اعضای خانواده فباعث رفتارهای نادرستی مثل رفتار های خشونت آمیز می شوندکه این رفتار های خشونت آمیز نه تنها باعث ایجاد مشکلات جسمس و روانی برای فرد می شوند بلکه باعث میشوند که فرد ر روابط اجتماعی رفتا مناسبی نداشته باشد. - - 4 درباره ی پیامد های خشونت خانوادگی می توان گفت که:به عملکرد خانواده آسیب وارد می کندو درآمد خانواده را کاهش می دهدآسایش و راحتی و امنیت را از زوجین و اعضای خانواده می گیرد و نیز نیروی انسانی زوجین را از بین می برد که از این طریق بر روی اجتماع و اقتصاد تاثیر مخربی می گذارد. - - 2