بخشی از مقاله
چکیده
هدف این پژوهش تعیین رابطه بین هوش اخلاقی مدیران با سلامت سازمانی اداره کل امور مالیاتی شرق تهران در سال 1396 انجام گرفت. روش پژوهش از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی ، از نوع همبستگی واز نظر هدف کاربردی است . جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران اداره کل امور مالیاتی شرق تهران در حدود 250 نفر بوده ا ند که از این میان که از این میان بااستفاده از جدول جسی و مورگان 132نفر بااستفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 81 نفر مدیران مرد و51نفر مدیران زن به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شده است .
ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی مدیران و سلامت سازمانی اداره مالیاتی می باشد که توسط لینک وکیل در سال - 2011 - و کوردن تهیه شده است و این پرسشنامه با مقیاس لیکرت برای سنجش ویژگی هوش اخلاقی مدیران استفاده شده است .این پرسشنامه در کل 44 سوال تشکیل شده است و پرسشنامه استاندارد هوی و فیلدمن با مقیاس سه درجه ای برای سنجش مدیران استفاده شده است . این پرسشنامه در کل 40 سوال تشکیل شده است .
با توجه به نظرمتخصصان و پژوهشهایی که انجام گرفته و از روایی صوری ومحتوایی برخورداربوده اند و در جهت محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرانباخ استفاده شده است که پایایی پرسشنامه هوش اخلاقی ./92و پایایی سلامت سازمانی ./55 محاسبه شده است . داده های گردآوری شده بااستفاده از روش آمار توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است .
آمار توصیفی شامل فراوانی ودر صد فراوانی و میانگین وانحراف معیار ونموداراست . وآماری استنباطی از ضریب همبستگی اسپیرمن ورگرسیون چند متغیرهها استفاده شده است .میان هوش اخلاقی مدیران با مسؤلیت پذیری، درستکاری ، دلسوزی ، بخشش وگذشت ، رابطه مثبت وجود داشته وبیشترین سهم با استفاده از فرمول رگرسیون چند متغیره مسؤلیت پذیری در تبیین مدیران نقش داشته است .
مقدمه
سلامت سازمانی تنها شامل توانایی سازمان برای انجام وظایف به طور مؤثر نیست ،بلکه شامل توانایی سازمان برای رشد وبهبود مداوم است . ناظران در سازمانهای سالم کارکنانی متعهد و وظیفه شناس با روحیه عملکرد بالا و کانال ارتباطی باز با موفقیت بالا می یابند و یک سازمان سالم جایی که افراد می خواهند در آنجا بمانند و کار کنند و به آن افتخار کنند وخود افرادی سودمند و مؤثر هستند . اداره کل امور مالیاتی شرق تهران سالم اداره کل امور مالیاتی شرق تهران ای است که دو دسته نیازهای عمده ابزاری - انطباق و تحقق هدف - وبیانی - یگانگی اجتماعی ویکپارچگی هنجاری - را بر آورده نماید و سطوح فنی ، واداری ونهادی آن هماهنگ و همخوان عمل نماید.
از نظر لایدن و کلینگل سلامت سازمانی یک مفهوم تقریبا تازه است و شامل توانایی سازمان برای انجام وظایف خود وبه طور و کار مؤثر دررشدو بهبود سازمان می گردد . یک سازمان سالم جایی است که افراد می خواهند در آنجا بمانند وخود افرادی سودمند و مؤثر باشند سلامت سازمانی اداره کل امور مالیاتی شرق تهران چارچوبی برای مقاله سازی جو اداره کل امور مالیاتی شرق تهران می باشد مفهوم سلامتی مثت در ک سازمان توجه را به شرایطی جلب می کند که رشد و توسعه سازمان را تسهیل کرده و موجب پویایی سازمان را فراهم کند . - میر حسینی، - 1380
هوی ومکسل - 2005 - یک سازمان سالم را سازمانی می دانند که در آن نه تنها در محیط خود دوام می آورد بلکه بقإ و سازش با محیط را افزایش دهد .صاحب نظران در یک دسته بندی سازمان ها را به دو دسته -1 سازمانهای سالم -2 سازمانهای ناسالم تقسیم نموده وبرای هر کدام ویژگیهای خاصی بر شمرده اند . سلامت سازمانی با تعهد کار کنان به سیازمانها ارتباط دارد . در سازمانهای آموزشی سلامت سازمانی با بسیاری از متغیرهای اداره کل امور مالیاتی شرق تهران نظیر جو سازمانی آن ،مشکلات معلمان در تصمیم گیری ،فرهنگ اداره کل امور مالیاتی شرق تهران ای قوی و مقیاس اثر بخشی اداره کل امور مالیاتی شرق تهران همبستگی مثبت دارد - علاقبند ، . - 1385
سلامت سازمانی را مایلز - 1969 - تعریف کرده است و ضمن پیشنهاد طرحی برای سنجش سلامت سازمانی اشاره می کند وبه دوام سازمان در محیط خود وسازگاری با آن و ارتقإو گسترش توانایی خود برای سازش بیشتر - جاهد 1384 - چیزی که در این تعریف واضح است این است که سازمان سالم با نیروهای مانع بیرونی بطور موفقیت آمیزی برخود کرده ،نیروی آن را بطو اثر بخشی در جهت اهداف و مقاصد اصلی سازمان هدایت می کند.
البته عملکرد سازمان در یک روز مشخص ،ممکن است اثر بخش یا غیر اثر بخش باشد اماعلائم اثر بخش باشد اما علائم درازمدت در سازمانای سالم مساعدت اثربخشی باشد . اگر تخصصها وفنون از سلامت کامل برخودار باشند افزایش مسؤلیت پذیری کارکنان و بهبود کیفیت محصولات و خدمات سازمانها تأمین بنابراین تلاش برای بهبود سلامتی و رفاه نیروی باید از طریق سالم سازی خود سازمان آغاز شود وادمه یابد .اصلاح،رشد و پیشرفت سلامت سازمانی بیان میکند که محدود محل کار سالم باید ارتقإ یابد. - دیجوی وویلسون ، - 2007
به نظر کلارت یک سازمان سالم هم نوآوراست وهم سازگارا ست ، ظرفیت بالایی برای برای تحمل بحرانهای درونی وبیرونی دارد و قادر به پیشروی به سطوح جدید فعالیت می باشد . سلامت سازمانی از عوامل بسیاری تأثیر می پذیرد . که می تواند در دستیابی به اهداف سازمان مؤثرواقع شود ، منجر به اثر بخشی سازمان شودودر نهایت و بازدهی سازمان کارایی داشته باشد . نبود کارایی واثر بخشی خدمات نه تنها کیفیت وسطح زندگی را کاهش می دهد ،بلکه مانع بهبود بهره وری در سایر بخشهای اقتصادی،افزایش بی عدالتی و نابرابرایهای اجتماعی ودر نتیجه بروز مشکل می شود .
در نهایت سلامتی سازمان از لحاظ فیزکی ، روانی ،امنیت ،تعلق ، شایسته سالاری وارزش گذاری به دانایی تخصص و شخصیت ذی نفعان و رشد دادن به قابلیت های آنان و انجام وظایف محول شده از سوی فرا سیستمها نقش مهمی در سازمان دارد . - جاهد : - 1384 بوربا هوش اخلاقی راظرفیت درک دانایی درست از خلاف ،داشتن اعتقادات اخلاقی قوی وعمل به آنها ورفتار در جهت صحیح و درست تعریف می کند - بوربا - پژوهش نشان میدهد که رشد اخلاقی افراد با رفتارهایی که از خود نشان می دهد ، ابطه مستقیم دارد به این معنا که رفتار افراد با سطوح مختلف رشد اخلاقی ارتباط دارد .
یکی از نتایج برخوداری از هوش اخلاقی و رعایت اخلاق کار در سازمان ، تنظیم بهتر روابط در سازمان است . که این به نوبه خود باعث افزایش جو تفاهم درسازمان وکاهش تعار ضات بین افراد و گروهها شده ، عملکرد تیمی رابهبود می بخشد . - سیادت و مختاری پور، - 1388 لینک وکیل - 2005 - هوش اخلاقی را تواناییتشخیص درست از اشتباه وکاربرد اصول جهانی در اخلاقیات ، اهداف و مراودت یک فرد از روی قاعده می دانند . به نظر وی چهار هوش اخلاقی عبارتند از درستکاری ، مسؤلیت پذیری، دلسوزی و بخشش - سیادت ومختاری پور - هوش اخلاقی اعتقاد عمیق فرد و ارزشهای اوست که تمامی افکار و فعالیتها را هدایت می کند و فرایند اخلاقی و تصمیم اخلاقی مشروط و به عوامل دمو گرافیکی چون جنسیت ، نژاد و ملیت یا فعالیتهای مذهبی نیست . - مارتین ،راوواسلون ،
هوش اخلاقی آموختنی است و می توان از دوران نوازدی کودکان آموزش آن را آغاز کرد < اگر چه کودکان در آن سن به توانا ییهای شناختی که لازمه درک و استدلال پیچیده اخلاقی است ، دست نیافته اند ،اما در همان دوران برای اولین بار مقدمات عادات اخلاقی مانند خویشتنداری ،عدالت ،انصاف1، نشان دادن احترام ،همدلی2 را کسب می کنند در حقیقت آخرین تحقیقات در رشد اخلاقی نشان می دهد که کودکان شش ماهه به ناراحتی دیگران واکنش نشان می دهند و اصول ابتدایی همدلی را کسب می کنند. اشتباهی که از والدین مرتکب می شود این است که برای پرورش تواناییهای کودکانشان ،تا سن شش یا هفت سالگی تعلل می کنند - سنی که سن استقرار نامیده می شود - تأخیر والدین در این باره ، تنها موجب افزایش بالقوه کودکان در یادگیری عادات منفی مخرب می شود که خود به رشد اخلاقی صدمه می زند و تغییر دادن آن برای کودکان دشوار تر می شود.