بخشی از مقاله
رابطه فرا اعتمادی مدیریت با سررسید بدهی های شرکتها
چکیده:
هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فرا اعتمادي مدیریت برتصمیمات ساختار سررسید بدهی هاي شرکتها با تاکید بر تئوري اهرم و ریسک نقدینگی و تئوري تطابق سررسید دارایی در شرکتهاي پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. در راستاي دستیابی به هدف مذکور، تعداد 166 شرکت از بین جامعه آماري که اطلاعات مورد نیاز براي دوره 10 ساله پژوهش((1381-1390 در خصوص آنها قابل دسترسی بوده، انتخاب گردیده است. روش تحقیق مورد استفاده، روش همبستگی می باشد و براي آزمون فرضیه هاي تحقیق از تحلیل رگرسیونچندگانه استفاده شده است. یافته هاي پژوهش حاکی از آن بوده است که بین نسبت بدهیها و سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي در سود خالص و جریانهاي نقدي عملیاتی، رابطه منفی و معنادار وجود دارد. همچنین رابطه بین ساختار داراییها و سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي در سودخالص و جریانهاي نقدي عملیاتی، منفی و معنادار می باشد.
کلیدواﮊه:مالیرفتاری،فرااعتمادی مدیریت، سررسید بدهی، ریسک نقدینگی، تطابق سررسید دارایی.
-1 مقدمه
مالی سنتی سعی بر آن دارد تا مدلی براي درك رفتار متغیرهاي مالی ارائه دهد. یکی از پارادایمهاي اساسی مالی سنتی آن است که فرد، عقلایی عمل می کند. عقلانیت به این معنا است که هدفاصلی تصمیم گیرنده مالی، منافع شخصی است و همچنین تصمیمات اوکاملا عقلایی است و به محض ارائه اطلاعات جدید،خود را تطبیق می دهد تا بیشترین سود عایدش گردد.
بسیاري از محققان و صاحب نظران محدودیت هایی براي فرض انسان عقلایی یافته اند. مخصوصا کار علمی حجیمی در رابطه با عقلانیت محدود، منفعت شخصی و خودکنترلی کامل انجام شده است.
مالی رفتاري در پاسخ به محدودیت هایی که در نتیجه فرض عقلانیت کامل مطرح شده، ایجاد گشته و جایگزینی جدید براي مدل هاي سنتی مالی است. در این رویکرد از علم روانشناسی براي درك رفتارهاي تصمیم گیرنده مالی استفاده می شود و جنبه هاي روانشناسی رفتار فرد در بازار مالیبررسی
می شود(طهرانی، .(1385 در بحث هاي مالیه رفتاري، ویژگیهاي رفتاري که بر تصمیم گیریهاي افراد موثرند، مورد بررسی قرار می گیرند. این ویژگیها، سوگیریهاي رفتاري نامیده می شوند. مطالعات اخیر بیش از پنجاه نوع سوگیریهاي رفتاري شناخته شده را معرفی کرده که یکی از آنها، فرا اعتمادي یا اعتماد بیش از حد است. فرا اعتمادي یا اعتماد بیش از حد به خود، می تواند به عنوان یک اعتقاد بی اساس در مورد تواناییهاي شناختی، قضاوتها و استدلال شهودي فرد خلاصه شود. بررسیهاوآزمایشاتروانشناسانهشناختینشانمیدهدافرادهمدرموردتواناییهایخوددرپیشبینیوهمدرمورد دقت اطلاعاتی که در اختیار آنان قرار می گیرد، برآوردي بیش از اندازه دارند. به طور خلاصه می توان
گفت که اغلب مردم خود را از آنچه واقعا هستند، باهوش تر می پندارند و بر این باورند که اطلاعات بهتري نیز در اختیار دارند(بدري، .(1388
اغلب شرکتها به نوعی از بدهی در ساختار سرمایه خود استفاده می کنند. ساختار بدهییکی از شاخص هاي مهم تعیین کننده موفقیت شرکت است و باعث رشد پایدار شرکت می شود(مادان،.(2007 از
این رو تصمیمات معطوف به ساختار بدهی براي بقاي تجاري شرکت حیاتی هستند(احمد شیخ و ونگ، .(2011 با این حال انتخاب ساختار بدهی ساده نیست و تصمیم گیري اشتباه منجر به هدایت شرکت به بحران و ورشکستگی می گردد. منظور از ساختار بدهی در ادبیات مالی ساختار زمانی سررسید بدهی ها است. بر اساس سررسید، بدهی ها در ساختار مالی شرکت به دو گروه بدهی هاي بلند مدت(با سررسید بیش از یکسال) و بدهی هاي کوتاه مدت (با سررسید کمتر از یکسال) تقسیم
می گردد. میزانی از این دو گروه که شرکت در ساختار مالی خود می گنجاند ساختار سررسید بدهی نامیده می شود(ترا، .(2011
عوامل مختلفی، سررسید بدهی شرکتها را تحت تاثیر قرار می دهد. انتظار می رود که فرا اعتمادي با تاثیر بر نسبت بدهیها و ساختار داراییها که از عوامل تعیین کننده سررسید بدهی شرکتها می باشند، این متغیر را تحت تاثیر قرار دهد. با توجه به مباحث ذکر شده در بالا، در این پژوهش به دلیل احساس نیاز براي غنی تر شدن ادبیات حسابداري در این زمینه، به تبیین رابطه فرا اعتمادي مدیریت و سررسید بدهی شرکتها پرداخته می شود.
-2 مبانینظریپژوهش
در هر شرکت، عوامل متنوعی با ساختار سررسید بدهی رابطه دارد و براي تبیین این عوامل از نظریه هاي مختلفی استفاده می شود.
عوامل تعیین کننده ساختار تامین مالی(از جمله بدهی ها) هر شرکت، ترکیبی از عوامل مرتبط با ویژگی هاي خاص شرکت و همچنین عوامل مرتبط با محیط نهادي آن است.ممکن است مدیران براي
به حداکثر رساندن ارزش شرکت، علاوه بر اهرم، ساختار سررسید بدهی ها را نیز انتخاب و گزینش کنند(حاجیها و اخلاقی، (1390
از زمان تحقیق مودیگیلیانی و میلر روي ساختار سرمایه، مطالعات زیادي سعی در تبیین تصمیمات ساختار سرمایه کرده اند و تئوري هاي مختلفی در رابطه با ساختار بدهی پیشنهاد شده است. پیشینه تحقیقات چندین تئوري پیشرو براي ادبیات مربوط به ساختار سررسید بدهی ارائه می دهد که عبارتند از : تئوري هزینه هاي نمایندگی، اهرم، علامت دهی، تطابق سررسید و مالیات. (کورنر،
.(2007 هریک از این تئوري ها برخی ویژگی هاي شرکتها را عوامل تعیین کننده ساختار سررسید بدهی می دانند.
در این تحقیق، رابطه فرا اعتمادي مدیریت با سررسید بدهی شرکتها با تاکید بر تئوري اهرم و ریسک نقدینگی و تئوري تطابق سررسید، مورد بررسی قرار می گیرد.
الف- تئوري اهرم:تئوري اهرم با تاکید بر ریسک نقدینگی اشاره دارد که هرچه نسبت بدهی شرکت، بیشتر باشد ساختار سررسید بدهیها باید با توجه به ریسک نقدینگی بیشتر، طولانی تر باشد. یعنی ارتباط مثبتی بین نسبت بدهی شرکت و ساختار سررسید بدهی، وجود داشته باشد و از بدهی بلندمدت نسبت به بدهی کوتاه مدت، بیشتر استفاده شود.تافت و للند((1996 نتیجه گرفتند که سطح اهرمی به سررسید بدهی بستگی دارد و شرکتهاي با اهرم پایینتر تمایل دارند که با بدهی کوتاه مدت تامین مالی شوند. سورانو و تروئل((2009 نیز رابطه مثبتی را بین سررسید بدهی و اهرم پیش بینی کردند و در نتیجه تحقیق خود این امر را اثبات کردند. آنها نوشتند همانطور که انتظار می رفت شرکتهاي با سطح اهرم بالاتر براي کنترل ریسک خود بدهی بلند مدت را ترجیح می دهند.در تحقیقی دیگر جن و همکارانش((2003 با لحاظ دیدگاه موازنه اي در مورد ساختار سررسید بدهی دریافتند مطابق انتظارشان رابطه بین اهرم و سررسید بدهی یک رابطه مثبت است. آنها که اهرمی بودن را نماد ریسک نکول تلقی کرده بودند اعلام کردند در شرایطی که شرکت با ریسک بیشتري مواجه است، ترجیحا باید بهره ها را با فشردگی زمانی کمتري بپردازد. لذا چنین رابطه اي منطقی است. گفتنی است موریس((1992 با بیان اینکه شرکتهاي اهرمی به علت تمایل به اجتناب از ریسک ورشکستگی سعی در استفاده بیشتر از بدهی بلند مدت دارند معتقد بود رابطه بین اهرم و سررسید بدهی رابطه اي مثبت است. فیرچایلد و همکارانش((2008، رابطه ایمنفی بین نقدینگی و سررسید انتظار داشتند که در بررسی شرکتهاي چینی چنین امري اثبات شد. البته این به بخشی از تحقیقاتشان مربوط می شود که در آن نسبت دارایی جاري به بدهی جاري براي سنجش نقدینگی لحاظ شده بود.
اما ممکن است این رابطه منطقی مثبت، بین نسبت بدهیها و سررسید بدهیها توسط مدیران فرا اعتماد، تضعیف گردد. از آنجا که مدیران فرا اعتماد، احتمال موفقیتها و سودآوري پروژه ها را بیش از حد و ریسکهاي مربوطه از جمله یسک نقدینگی را کمتر از حد برآورد می کنند، ممکن است از نسبت بدهی هاي کوتاه مدت به حقوق صاحبان سهام یشتري استفاده کنند.بنابراین طبق مبانی نظري انتظار می رود رابطه بین نسبت بدهیها با سررسید بدهی ها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد، منفی باشد.
ب- تئوري تطابق سررسید: فرضیه تطابق سررسید اشاره دارد شرکت باید سررسید بدهی را با سررسید دارایی هاي خود تطابق دهد(راس و همکاران، 2002؛ بریلی و میرز1994؛ هارت و موور، .(2003 اصولا مناسب ترین الگوي تامین مالی آن است که رشد دارایی ها با طول دوره هاي تامین مالی به طور مطلوبی هماهنگ گردد. به منظور کاهش ریسک مالی پیشنهاد می گردد تا دارایی هاي ثابت و بخش دائمی دارایی هاي جاري از طریق منابع بلندمدت و بخش متغیر دارایی هاي جاري به وسیله منابع کوتاه مدت تامین مالی شود (حاجی احمدي،.(1389استس و مائوئر((1996 که نتیجه اي دال بر وجود رابطه مثبت بین سررسید بدهی و اصل انطباق یافته بودند اظهار داشتند چنانچه چنین انطباقی رعایت نشود و بدهی سررسیدي کوتاه تر از دارایی داشته باشد، جریان نقد کافی براي بازپرداخت اصل بدهی نخواهیم داشت و اگر این سررسید بلندتر باشد جریانات نقد دارایی ها متوقف خواهند شد در حالی که پرداخت اقساط ادامه دارند. لذا رعایت اصل انطباق را می توان عاملی براي پوشش ریسک تلقی کرد که هزینه هاي مورد انتظار درماندگی مالی را پوشش می دهد.
اما رابطه مثبت بین سررسید بدهی و ساختار دارایی، ممکن است به دلیل فرا اعتمادي مدیران، ضعیف شود. به این دلیل که مدیران فرا اعتماد ممکن است سودآوري پروژه هاي سرمایه گذاري را بیش از حد و ریسکهاي مربوطه را کمتر از حد، برآورد کنند. بنابراین طبق مبناي نظري انتظار می رود رابطه ساختار داراییها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد، منفی باشد.
-3 پیشینه ی پژوهش:
تحقیقات خارجی
والریا فدیک((2014، تحقیقی با عنوان فرا اعتمادي مدیریت، توضیحی دیگر براي تصمیمات مالی شرکت، انجام داد. وي تاثیر فرا اعتمادي مدیریت را بر سطوح بدهی منتشر شده، بررسی کرد. ضریب رگرسیون نشان داد فرا اعتمادي نقش مهمی را در تصمیمات مالی شرکت ایفا می کند. 5 درصد افزایش خالص در تامین مالی از طریق بدهی و 2 درصد افزایش خالص در تامین مالی از طریق سهام توسط رگرسیون تعیین شده است. همچنین نشان داده شد که مدیران فرا اعتماد ترجیح می دهند که بدهی بیشتري نسبت به سهام منتشر کنند.
هانگ، تان و فاف((2013، به بررسی رابطه فرا اعتمادي مدیریت و سررسید بدهی شرکتها پرداختند. تعریف آنها از فرا اعتمادي، اثر بهتر از میانگین و معیار سنجش فرا اعتمادي، اعمال حق تقدم سهام مدیران بوده است. آنها دامنه تحقیق را از طریق در نظر گرفتن تاثیر ریسک نقدینگی و مشکلات نمایندگی بین قرض گیرندگان و صاحبان سهام، گسترش دادند. طبق فرضیه ها، شواهدي قوي پیدا شدکه شرکتهاي با مدیران فرا اعتماد، علیرغم ریسک نقدینگی بالاي مرتبط با استراتژي هاي مالی، تمایل دارند ساختار سررسید بدهی کوتاهتري را از طریق استفاده از بدهی کوتاه مدت با سررسید کمتر از یکسال، انتخاب کنند.
یانگ پارك((2013، تحقیقی با عنوان تاثیرات برون گرایی مدیریت بر تصمیمات مالی شرکت انجام داد. این مقاله یک ویژگی شخصیتی به نام برونگرایی را مورد بررسی قرار داد که اندکی در ژنتیک فیزیولوژیکی مغز و وابسته به هوش، خود درونگرایی، خوشی درونی، خودبینی، ترجیح ریسک، عقاید سوگیرانه از قبیل فرا اعتمادي و خوش بینی کدگذاري شده است. نتایج نشان داد مدیران برون گرا تمایل دارند اوراق بدهی ریسکی منتشر کنند و از اهرم بیشتري استفاده کنند.
سرپیل توماك((2013، به بررسی رابطه بین فرا اعتمادي و ساختار سرمایه در شرکتهاي تولیدي ترکی پرداخت. نتایج تحقیق وي نشان داد که رابطه بین فرا اعتمادي و بدهی مبهم است و شواهد کافی مبنی بر این عقیده که بین فرا اعتمادي مدیریت و سطح بدهی رابطه اي مثبت وجود دارد یافت نشد.
وي و همکاران((2011، تاثیر اطمینان بیش از حد مدیریتی را بر تصمیم درباره ساختار سررسید بدهی در شرکتهاي چینی آزمون نمودند. نتایج نشان داد که یکی بودن وظیفه مدیرعامل و رئیس هیات مدیره به عنوان یکی از متغیرهاي اطمینان بیش از حد، باعث ساختار سررسید بدهی کوتاه تري گردیده است. در این حالت ممکن است مدیریت حتی نتایج تصمیمات تجاري خود را کنترل کرده و امکان شکست را کمتر از واقع ارزیابی نماید. متغیرهایی مانند سن مدیر، تحصیلات و تجربه نیز در این تحقیق مورد آزمون قرار گرفته است.
هانگ و چن((2011، تحقیقی با عنوان تحقیقی بر رابطه بین فرا اعتمادي مدیریت و تامین مالی از طریق بدهی در شرکتهاي با مالکیتهاي متفاوت، انجام دادند. نتایج نشان داد تاثیر فرا اعتمادي مدیریت بر تامین مالی از طریق بدهی، در شرکتهاي داراي مالکیت متفاوت، مختلف است. مدیران شرکتهاي دولتی فرا اعتمادتر هستند و تمایل بیشتري براي انتخاب تامین مالی از طریق بدهی را نسبت به مدیران شرکتهاي غیر دولتی دارند. تمام مدیران فرا اعتماد شرکتهاي داراي مالکیت متفاوت، ترجیح می دهند تا بدهی با سررسید طولانی تري را داشته باشند اما این تمایل در شرکتهاي دولتی بیشتر است.
فنگ لی((2010، تحقیقی با عنوان سوگیري خوداسنادي و سیاستهاي مالی شرکت انجام داد. نتایج تحقیق وي نشان داد مدیران فرا اعتماد تمایل زیادي به انتشار صورتهاي مالی آتی و پیش بینی هاي سود دارند. صورتهاي مالی آتی، داراي انحراف کمتر اما پیش بینی هاي سود بسیار خوشبینانه می باشد. این مدیران تمایل دارند که شرکتها اهرم بیشتري داشته باشند، بیشتر بر تامین مالی بدهی
بلندمدت تکیه کنند، بازخرید سهامشان بیشتر است و به احتمال کمتر، سود تقسیمی دارند. در مجموع یافته ها نشان داد که هم سوگیري خود اسنادي و هم سوگیري فرا اعتمادي بر سیاستهاي شرکت داراي تاثیر می باشد.
ناداي((2010، تحقیقی با عنوان خوشبینی، در دسترس بودن اعتبار مالی و هزینه تامین مالی:
شواهدي از شرکتهاي تجاري کوچک آمریکایی انجام داد. نتایج نشان داد که مدیران خوشبین تمایل دارند که بیشتر از بدهی کوتاه مدت استفاده کنند.
چن شو و چن لی لی((2009، تحقیقی با عنوان تاثیر فرا اعتمادي مدیریت بر ساختار سرمایه و ساختار سررسید بدهی شرکتها، انجام دادند. نتایج نشان داد فرا اعتمادي مدیریت، داراي رابطه مثبت با ساختار سرمایه شرکتهاي نمونه است، بدین معنا که بدهی شرکتهاي داراي مدیران فرا اعتماد، بیشتر از سابق بوده است. همچنین فرا اعتمادي مدیریت داراي رابطه منفی با ساختار سررسید بدهی می باشد و مدیران فرا اعتماد ترجیح می دهند بیشتر از بدهی کوتاه مدت استفاده می کنند.
لاندیر و تسمار((2009، تحقیقی راجع به تاثیراتفرااعتمادیبرساختارسررسیدبدهیشرکتانجامدادند. آنهافرض کردندکه سرمایه گذاران نمی توانندبین مدیران فرا اعتمادومدیران منطقی،دربازارهای تامین مالی،تمایزقائل شوند. مدیران فرا اعتماد،قراردادهایبدهیکوتاهمدتومدیرانمنطقی،قراردادهای بدهی بلندمدت راانتخاب خواهندکرد.
پارك و کیم((2009، به بررسی رابطه بین فرا اعتمادي مدیریت و اهرم در شرکتهاي کره اي پرداختند. آنها دریافتند که مدیران فرا اعتماد تمایل بیشتري به ایجاد بدهی دارند.
بن دیوید، گراهام و هاروي((2007، تحقیقی با عنوان فرا اعتمادي مدیریت و سیاستهاي شرکت انجام دادند. نتایج نشان داد مدیران فرا اعتماد از اهرم بیشتر و همچنین بدهی بلندمدت بیشتري نسبت به بدهی کوتاه مدت استفاده می کنند.
سان((2005 و جانگ و لی((2006، بیان کردند، شرکتهاي چینی که داراي نسبت دارایی هاي ثابت بالایی هستند، سررسید بدهی هاي طولانی تري دارند.
تحقیقات داخلی
زهره حاجیها و حسنعلی اخلاقی((1392، تحقیقی با عنوان بررسی تاثیر ویژگی هاي هیات مدیره بر ساختار سررسید بدهی شرکت انجام دادند. هدف اصلی مقاله آنها بررسی تاثیر اندازه هیات مدیره، درصد اعضاي غیر موظف هیات مدیره و دوگانگی وظایف مدیر عامل به عنوان متغیرهاي مستقل بر ساختار سررسید بدهی به عنوان متغیر وابسته در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد بین اندازه هیات مدیره و ساختار سررسید بدهی رابطه مثبت و معنی داري وجود دارد. همچنین بین درصد اعضاي غیر موظف هیات مدیره و ساختار سررسید بدهی رابطه منفیمعنی داري وجود دارد. نتایج تحقیق بیانگر تاثیر هیات مدیره قوي بر تصمیمات تامین مالی بوده است. علاوه بر این بین متغیر دوگانگی وظیفه مدیر عامل با ساختار سررسید بدهی رابطه اي یافت نشد.
موسوي، صادقی، عبداللهی، خرمی((1391، تحقیقی با عنوان بررسی تفاوت میزان اطمینان مردان
و زنان در تصمیم گیري انجام دادند. نتیجه نشان داد همه آزمودنی هاي این پژوهش بیش اعتماد هستند. در بین گروه زنان و مردان هرچند میزان اطمینان تصمیم گیري مردان اندکی بالاتر از زنان مشاهده شد اما این تفاوت معنادار نبود.
زهره حاجیها و حسنعلی اخلاقی((1391، تحقیقی با عنوان بررسی عوامل موثر بر ساختار سررسید بدهی شرکت: آزمون تجربی تئوري نمایندگی و تئوري اهرم انجام دادند. یافته هاي پژوهش حاکی از آن بوده است که در سطح کل نمونه بین اندازه شرکت، مشهود بودن دارایی و فرصت رشد شرکت با ساختار سررسید بدهی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین بین اهرم مالی و ساختار سررسید بدهی رابطه اي یافت نشد.
عبداله آزاد و احمد آرین تبار((1391، تحقیقی با عنوان تواننقدشوندگیدارایی هاوساختارسرمایه شرکتهای پذیرفته شده دربورساوراق بهادارتهران انجام دادند. نتایج به دست آمده نشان داد که بین توان نقد شوندگی داراییها و ساختار سرمایه رابطهاي مستقیم و معنی- دار وجود دارد. بنابراین شرکتها میتوانند با افزایش داراییهاي با توان نقد شوندگی زیاد، اهرم مالی خود را افزایش دهند. استفاده از اهرم مالی به ساختار داراییها و قدرت وام گیري شرکتها بستگی دارد. شرکتهاي داراي داراییهاي نقد شونده، میتوانندبدهیهاي خود را به آسانی بازپرداخت نمایند.
افزون بر این، توان نقد شوندگی دارایی ها ارزش وثیقه نمودن آن ها را افزایش می دهد.
-4 فرضیه های تحقیق
فرضیه اصلی :1 رابطه نسبت بدهیها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي،
منفی می باشد.
فرضیه فرعی :1 -1 رابطه نسبت بدهیها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي در سود خالص، منفی می باشد.
فرضیه فرعی :2 -1 رابطه نسبت بدهیها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي در جریانهاي نقدي عملیاتی منفی می باشد.
فرضیه اصلی :2 رابطه ساختار داراییها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي، منفی می باشد.
فرضیه فرعی :1 -2 رابطه ساختار داراییها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي در سود خالص، منفی می باشد.
فرضیه فرعی :2 -2 رابطه ساختار داراییها با سررسید بدهیها در شرکتهاي داراي مدیریت فرا اعتماد قوي در جریانهاي نقدي عملیاتی منفی می باشد.
-5 روش تحقیق:
تحقیق حاضرازنوع تحقیق اتپسرویدادی میباشد،زیرابرمبنا یتجزیه وتحلیلداده های مشاهده شده انجام میشود
.بعلاوه این تحقیق به لحاظ هدف توصیفی است،زیراقصدتوصیف روابطی رابیندویاچندمتغیردارد.بازه زمانی تحقیق بین سالهاي1381لغایت1390میباشدکه اطلاعات ایندورهراازصورتهای مالی وگزارشات شرکتهابدست میوریم.
روش تحقیق مورداستفاده،روشه مبستگیبودهوروشتحلیل،رگرسیونچندمتغیرهمیباشد.جامعه ماری خودراکلی هشرکتهای پذیرفته شده دربورساوراقبهادارتهراندرنظرگرفتیم.کلیهشرکتهایجامعهĤماریکهداراي
شرایطزیربودهاندبهعنواننمونهانتخابوبقیه حذف شده اند:
-1 پایان سال مالی شرکتهاي نمونه، منتهی به 29 اسفند ماه هر سال باشد.
-2 شرکتهاي هلدینگ، بانکها، بیمه، سرمایه گذاري و واسطه گري، عضو نمونه نباشند.
-3 اطلاعات کامل هریک از شرکتهاي مورد مطالعه طی قلمرو زمانی تحقیق موجود باشد.
-4 شرکتها در طول دوره تحقیق تغییر سال مالی نداده باشند.
بالحاظمواردفوق،تعداد 166 شرکتفعالدر بورساوراقبهادارتهرانطیدورهزمانی 1390-1381به منظور
آزمونفرضیاتانتخابشدند.
نحوه سنجش فرا اعتمادی مدیران:
متغیر مستقل در این تحقیق فرا اعتمادي مدیریت می باشد. مدیران فرا اعتماد به دلیل اعتماد بیش از حد به توانایی هاي عملیاتی خود، سود پیش بینی شده مازاد بر سود واقعی دارند. همچنین جریانهاي نقدي پیش بینی شده مازاد بر جریانهاي نقدي واقعی دارند.براي اندازه گیري فرا اعتمادي مدیریت شرکتهاي موجود در یک صنعت را طی دوره تحقیق در یک ماتریس داده قرار می دهیم.