بخشی از مقاله

چکیده:

مقدمه: تحقیق حاضر به بررسی رابطهی بین فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی در ادارهی کل ورزش و جوانان استان زنجان پرداخت.
روششناسی: تحقیق حاضر از نظر نوع کاربردی و به صورت میدانی صورت پذیرفت. از نظر روش، تحقیق حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعهی آماری تحقیق حاضر کلیهی کارکنان ادارهی ورزش و جوانان استان زنجان ، به تعداد 60 نفر، را شامل میشد.  با استفاده از جدول نمونه های تصادفی مورگان، از این بین تعداد 56 نفر به عنوان نمونهی مورد استفاده قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها در این تحقیق پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی میباشد. روایی و پایایی ابزار تحقیق، خوب برآورد گردید.نتایج و یافته ها: تحقیق حاضر نشان داد که بین مولفههای فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی رابطهی مستقیم و معناداری وجود دارد - . - P=0/05 همچنین نتایج رگرسیون خطی چندمتغیره نشان داد که مولفههای چالش و پیوستگی فرهنگ سازمانی از پیشبینهای قوی رضایت شغلی در ادارهکل ورزش و جوانان استان زنجان بود.بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر هر چه بتوان مولفههای مرتب بین فرهنگ سازمانی را بهبود بخشید، میتوان رضایت شغلی کارکنان ادراه ورزش و جوانان استان را بالا برده و از پیامدهای مثبت آن سود برد.

واژگان کلیدی: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، چالش شغلی، پیوستگی اجتماعی 
مقدمه:

سازمانهای جدید با تحولات و تهدیدهای گستردهی بینالمللی روبرو هستند؛ از این رو تضمین و تداوم حیات و بقای آنها در گرو یافتن راهحلها و روشهای جدید مقابله با مشکلات است. این امر به نوآوری، ابداع، خلق محصولات، فرآیندها و روشهای جدید بستگی زیادی دارد. اگر انسان درصدد ظهور و بروز استعدادهای خویش باشد، ناگزیر باید از مرحلهی فکر و اندیشه عبور کرده و پا به مرحلهی عمل بگذارد، زیرا تفکر و اندیشه، خود به خود منجر به کشف استعدادهای او نخواهد شد بلکه عامل اصلی و اساسی در تحقق تفکر، کار و کوشش است - خنیفر، 1385، ص . - 2

امروزه سازمانها رکن اصلی جامعه کنونی را تشکیل داده و دو عامل بسیار مهم و حیاتی آن عبارتند از : مدیریت که مهمترین عامل در حیات، رشد، بالندگی، یا مرگ سازمان محسوب میشود و دیگری انسانها که گردانندگان اصلی هر سازمان میباشند - الوانی، . - 1380 عامل مدیریت فرایندی است که مدیران در انجام وظایف خود آن را دنبال کرده و اجزاء برنامهریزی، سازمان دهی، نظارت و کنترل، انگیزش، ارتباطات، هدایت و تصمیمگیری را در بر دارد - استونر و همکاران، . - 1379برای غلبه بر مشکلات و تهدیدات که متوجه سازمانهای امروزی است، تنها یک راهحل کارساز وجود دارد و آن هم ایجاد بستر فرهنگ سازمانی در سازمان-ها میباشد. بستر فرهنگی به عنوان عامل زیربنایی و یا حتی مبنا و اساس سایر بسترهای لازمه برای کارآفرینی، مستلزم تحولات عمیق در شناخت باورها، حقوق، آداب، رسوم و اخلاق یک ملت است - شهرکیپور و همکاران، . - 1389

شای ن - 1999 - 1 معتقد است فرهنگ الگویی از هنجارها، ارزشها، باورها و نگرشهایی است که بر رفتار سازمانی تأثیر میگذارند. دنیسون - 1984 - 2 فرهنگ را شامل ارزشها، اعتقادات و اصول بنیادین میداند که به عنوان مبنایی برای سیستم مدیریت سازمان و همچنین شیوهها و رفتارهای مدیریتی به کار میرود. شاین - 2004 - فرهنگ سازمانی را الگویی از مفروضات اساسی، ارزشها، هنجارها، یا باورها و مصنوعاتی میداند که توس اعضای سازمان به اشتراک گذاشته میشود و به آنها معنا میبخشد. اسوال د 3و دیگران - 2001 - معتقدند فرهنگ سازمانی الگویی از ارزشها و باورهایی است که مشترکاتی را ایجاد میکند و منجر به استانداردهای رفتاری خاصی میشود.

از طرف دیگر یکی از عوامل موفقیت سازمان رضایت کارکنان از شغلشان می باشد. رضایت شغلی در رابطه با اثر بخشی و کارایی تعریف می شود.اثر بخشی میزان توافق رفتار سازمانی با انتظارات سازمانی است و کارایی تابعی از توافق رفتار سازمانی با نیاز ها و مقاصد شخصی می باشد. رضایت به رابطه میان انتظارات سازمانی و نیاز های فردی اشاره می کند .
 در واقع، رضایت موقعی در حد مطلوب خواهد بود که انتظارات سازمان با نیازها و تمایلات شخص توافق و همخوانی داشته باشد - علاقهبند، . - 1378 فیشر و هانا - 1939 - 4رضایت شغلی را عا مل روا نی تل قی کرد ندو آن را    نوعی    سازگاری  عاطفی  با  شغل و شرای    اشتغال توصیف می کنند یعنی اگر شغل مورد نظر نیازهای فرد را  به صورت    مط لوب  فرد  تامین ک ند در ا ین حا لت    فرد از    شغلش را ضی ا ست در مقا بل چنانچه شغل فردموردنظر،رضایت و لذت را به فرد ندهد در این حالت فرد شروع به ترک خدمت و درصدد تغییر آن بر می آید - بای، . - 1384 رضایت شغلی باعث می شود بهره وری فرد افزایش یابد ، فرد نسبت به سازمان متعهد شود ، سلامت فیزی کی و ذه نی فرد ت ضمین شود، روح یه فرد ا فزایش یا بد، از ز ندگی را ضی با شد و مهارت های جد ید  شغلی را  به  سرعت آ موزش ببی ند و  با  سوانح  شغلی کم تری رو برو    شود.  به اخت صار ر ضایت از  شغل ن تایج مث بت گو ناگون از جهت فردی و سازمانی به همراه دارد و بر اح ساس فرد درباره سازمان و علایق وی به مشارکت در حفظ همبستگی کمک می کند. همچنین رضایت از شغل تاثیر قابل توجهی در شیوه برخورد افراد نسبت به مشاغلشان و تعهدات و مشارکت آنان در اثربخشی سازمان دارد - محمد زاده و مهروژان، . - 1375

در اینجا به مرور ادبیات پیشینه در رابطه با موضوع تحقیق میپردازیم. کیاکجوری و همکاران - - 1389 در تحقیقی تحت عنوان » تبیین رابطه بین فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی« به نتیجه دست یافتند که شش متغیر هویت، الگوی ارتباطی، یکپارچگی، کنترل، سیستم پاداش و رهبری به ترتیب بیشترین اثرگذاری مستقیم را بر رضایت شغلی دارند. 
بررسی رابطه بین فرهنگ سازمانی و عملکرد سازمانی در شرکتهای ترکیهای نشان داد، فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی به عنوان یکی از عوامل موثر بر عملکرد سازمانی، مورد تایید است - ییلماز و ارگو ن5 ، . - 2008 نتایج بررسی فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی کارکنان و موسسات حسابداری عمومی در میان موسسات وابسته به آمریکا و سازمانهای محلی تایوان، نشان داد که تفاوتهای فرهنگی بین دو کشور    از نظر ماری معنادار است و فرهنگ سازمانی با رضایت شغلی کارکنان و نیز    عملکرد سازمانی  رابطهای    معنادار    دارد     - چو  و    همکارا ن6 ،    . - 2002  تحقیق    دیگری  با هدف  بررسی  رابطه    رضایت    شغلی،    تعهد    سازمانی  و    فرهنگ  سازمانی    در  صعنت عمومی انگلستان انجام شد. 
درنظر گرفتن ارزیابی فردی، فرهنگ سازمانی و رابطه بین شخص-سازمان و تاثیر آنها به عنوان پیشبینی کنندههای رضایت شغلی و تمایل رفتاری افراد به کمک هشت عامل ساختاری، نشان داد که فرهنگ سازمانی، ارزیابی فردی و رابطه مناسب بین شخص-سازمان، بر رضایت شغلی کارکنان و تمایلات رفتاری آنها تاثیرگذار است - تسپی و بارتل ت7 ،. - 2002 
جواهریکامل و کوثرنشان - 1388 - در تحقیقی تحت عنوان » بررسی رابطه بین رهبری، فرهنگ سازمانی، فعالیت سازمان یادگیرنده و رضایت شغلی کارکنان به نتیجه دست یافتند که رهبری و فرهنگ سازمانی بهطور قابل ملاحظهای بر برودنداد کارکنان مثل بهرهوری، غیبت کاری و رضایت شغلی تاثیر میگذارند. رابینز نشان میدهد که رهبری و فرهنگ سازمانی بهطور قابل ملاحظهای به برونداد کارکنان مثل بهرهوری،غیبت کاری و رضایت شغلی تاثیر میگذارد.

با مرور مبانی نظری و پیشینهی تحقیق، تحقیق حاضر برآنست تا به این سوال پاسخ دهد که آیا بین فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی در ادارهی کل ورزش و جوانان استان زنجان رابطه وجود دارد؟

روششناسی تحقیق:

با توجه به موضوع، اهداف و فرضیههای پژوهش؛ روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. نوع تحقیق به صورت کاربردی و روش گردآوری دادهها، میدانی میباشد. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید