بخشی از مقاله
چکیده
هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین رابطه فرهنگ کار با بهبود کیفیت زندگی کاري کارکنان در شرکت پخش فرآورده هاي نفتی منطقه اصفهان بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و شیوه نمونه گیري تصادفی طبقه اي و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 270 نفر برآورد شده است. جهت گردآوري دادهها از دو پرسشنامه - گلیزر و همکاران - با 36 سوال و ضریب آلفاي کرونباخ 0/95 و پرسشنامه - والتون - با 34 سوال و ضریب آلفاي کرونباخ 0/92 استفاده شده ، روایی پرسشنامه نیز با استفاده از تحلیل عاملی تأییدي انجام پذیرفت . نتایج حاصل از این پژوهش در سطح خطاي - Pӊ 0/05 - نشان داد که بین فرهنگ کار و کلیه ابعاد کیفیت زندگی کاري رابطه معنا دار وجود داشته است.
بر اساس شاخصهاي نیکویی برازش 0/91 - GFI - و تعدیل برازندگی - 0/92 - AGFI و همچنین جذر واریانس خطاي تقریب - 0/071 - RMSEM به دست آمده ، مدل معادلات ساختاري از برازش مناسب برخوردار بود . فرهنگ ، برخاسته از آگاهی جمعی است که دورکیم1 آن را به » مجموعهاي از باورها و احساسات مشترك بین اعضاي جامعه« تعریف میکند - نقیب زاده ، . - 38 : 1386 فرهنگ در مردمشناسی، راه و رسم زندگی یک جامعه است - جعفري، - 24 :1388
از ابتداي تاریخ ، ایرانیان به فرهنگ کار و کارگري اهمیت می دادند، بر مبناي اندیشههاي زرتشت کسی که بیشتر کار کند، تلاش کند، شخم بزند و محصول برداشت کند داراي فضیلت است. در اوستا نیز ، کار مورد ستایش قرار گرفتهاست - حسن آبادي ، . - 1385 با ورود اسلام به ایران ، اهمیت و جایگاه فوق العاده عنصر کار در اسلام، مقام کار و کارگر را بسیار بزرگ و با اهمیت دانست ، تا جایی که کارگران را همچون مجاهدان راه خدا دانسته اند - اصغري، . - 1391 همچنین ،در عصر حاضر ، ویژگی اساسی دنیاي جدید ، مبتنی بر فرهنگ کار و گسترش فوقالعاده سازمانهاست آنها همه جنبههاي زندگی را در بر گرفتهاند - هال2 ،. - 2009 هیچ فرد و هیچ سسیتم اجتماعی نرمال کاري را نمیتوان فاقد فرهنگ تصور کرد.
همچنین درباره عناصر این فرهنگ نمیتوان به اعتبار معیارهاي فرهنگ دیگر قضاوت نمود - کوئن3، . - 66 :1381 سازمانها منافع فردي و گروهی اعضاي جامعه را تأمین میکنند. هر سازمان در صورتی موفق میشود که از کارکنانی برخوردار باشد که به انجام کار مفید ، بهتر و بیشتر تمایل داشته باشد. به عبارت دیگر کارکنان داراي فرهنگ کار پیشرفته اي باشد - اسمیت و نوبل 4 ، . - 2004 موضوع فرهنگ کار در سازمانها نیز ، با توجه به حرکت جامعه ،از مرز اقتصاد سنتی به سوي اقتصاد صنعتی و سپس اقتصاد فراصنعتی ، توجه کانونی خود را از داراییهاي فیزیکی به تدریج به سمت منابع انسانی دانش محور و تعامل با محیط پیرامون سازمان سوق داده است و به همین نسبت با توجه به گسترش سازمانها به محیط اجتماعی و مسئولیتهاي اجتماعی، بلوغ سازمانی، بیش از گذشته در حال شکلگیري است.
ایجاد فرهنگ قوي در محیط کاري یک سازمان همانند یک روح در کالبد سازمان عمل میکند ، به کارکنان سازمان هویت بخشیده و ضمن بوجود آوردن انگیزههاي قوي در افراد ، اخلاقیات و معنویات را در سازمان، نظاممند می گرداند و در نهایت بهبود کیفیت زندگیکاري کارکنان را در پی خواهد داشت . از دیگر سو عدم توجه به فرهنگ کار ، اگر منجر به شکست مطلق سازمان نگردد ، عدم انگیزه کاري در کارکنان، و نرسیدن به اهداف را منجر خواهد شد. با توجه به تحقیقات انجام گرفته و تأکید بر فرهنگ کار پیشرفته و رابطه آن با موفقیت در اهداف سازمانی و افزایش بهره وري و همچنین نامگذاري سال جاري به "اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادي " نشانگر این مطب بودهاست که فرهنگ کار ، از نظر جنبه هاي اقتصادي و اجتماعی ،مسالهاي داراي اهمیت است .
لذا از آنجا که فرهنگ کار رابطهاي تنگاتنگ با منابع انسانی داشته و منابع انسانی با ارزشترین منبع براي سازمانها هستند ، در همین راستا مطالعه کیفیت زندگی کاري کارکنان و رابطه بهبود این مقوله با فرهنگ کار در مسیر شناخت صحیح ابعاد آن توجه بسیاري از محققین را درسالهاي اخیر به خود جلب نموده است. بنابراین براي بررسی بیشتر این موضوع ، مقاله حاضر به بررسی رابطه فرهنگ کار و شاخصهاي کیفیت زندگی کاري در بین کارکنان شرکت پخش فرآورده هاي نفتی منطقه اصفهان اهتمام ورزیده است .