بخشی از مقاله

چکیده:

این پژوهش با هدف تعیین میزان رابطه ویژگیهای شخصیتی، خودکارآمدی با اهمالکاری تحصیلی در دانش آموزان دوره دبیرستان شهر اهواز انجام شد. بر اساس شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای385نفر دختر و پسر انتخاب گردید.ابزارهای مورد استفاده عبارت بودند از::-1پرسشنامه ویژگیهای شخصیتی نئو فرم کوتاه-2 پرسشنامه خودکارآمدی شرر -5 پرسشنامه اهمالکاری تحصیلی سواری. طرح تحقیق همبستگی است.

ازروشهای آماری ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه برای تحلیل نتایج استفاده شدنتایج نشان داد بین ویژگی های شخصیت - روان رنجوری، برون گرایی، انعطاف پذیری ، توافق پذیری و وجدانی بودن - ، خودکارآمدی با اهمالکاری تحصیلی دانش آموزان رابطه وجود دارد. همچنین بین ویژگیهای شخصیتی ، خودکارآمدی با اهمالکاری تحصیلی دانش آموزان رابطه چندگانه وجود دارد و روان رنجوری و وجدانی بودن از مولفه های ویژگیهای شخصیتی بهترین تبیین کننده های اهمالکاری تحصیلی در دانش آموزان می باشند.

مقدمه:

مساله اهمال کاری در منابع اسلامی از دیر باز مورد توجه بوده ودر روایات و ادعیه درباره آن سخن به میان آمده است در زبان عربی واژه های کسل، ضجه مرادف اهمال کاری است عناوینی چون تهاون،ابطلء چندان دور از این واژه نیستند . دو واژه مطالعه و تعریف نیز مرادف اهمال کاری است که در قول و قرارهای زمانی تحقق پیدا می کند. - آقا تهرانی ، - 1389 اهمالکاری تحصیلی از بحث های مهمی است که در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفت واز آن به عنوان یک عادت بد ویک مشکل رفتاری است که بسیاری از بزرگسالان در کارهای منظم روزانه خود تجربه می کنند به ویژه تکالیفی که بایستی در مدت معینی انجام شود اهمال کاری یا به آینده موکول کردن کارها عادتی است که در بسیاری از افراد وجود دارد تا جایی که شگران بر این باورند که این ویزگیها ازتمایلات ذاتی انسان است - شیبانی، - 1391 دیگر معتقدند اهمالکاری یک مشکل شناختی است.

در این دیدگاه اهمالکاری افکار وباورهای غلط و غیرمنطقی در مورد چگونگی شرایط و نتایج فعالیت هاست به اعتقاد برخی پژوهشگران اهمالکاری یا تعلل ورزی یک مشکل انگیزشی است در این دیدگاه اهمالکاری به دلیل تنبلی یا بی انگیزه بودن نیست بلکه از آن جهت انجام می گیرد که افراد اهمالکار علاقمندند به فعالیت دیگری هستند اهمالکاری می تواند یک عادت باشد که در نهایت به کاهش انتظار خودکارآمدی فرد منجر می شود.به اهمالکاری به عنوان یک اختلال شخصیتی نیز نگریسته شده است در این دیدگاه اهمالکاری به عنوان ضعف وجدان - با ویژگیهایی چون بی اراده گی ، نداشتن پشتکار، تنبلی ، عدم توجه وضعف قدرت طلبی شناخته شده است.تعریف واحد پذیرفته شده ای درباره تعلل وجود ندارد و هر یک از صاحبنظران از منظر خود به این موضوع نگریسته، تعریفی از آن ارائه کرده است.

رضا پور ، پورباغبان و فتحی - - 1392 در پژوهشی به پیش بینی تغییرات تعلل ورزی تحصیلی براساس خودکارآمدی دانشگاهی و رضایت از زندگی پرداختند به همین منظور 302 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه تبریز که با استفاده از فرمول کوکران تعیین شده بودند به روش نمونه گیری تصادفی مشخص شدند و مقیاس های تعلل ورزی تحصیلی، خودکارآمدی دانشگاهی و رضایت از زندگی را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده از رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

نتایج تحلیل نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی و رضایت از زندگی به صورت منفی پیش بینی کننده تعلل ورزی تحصیلی هستند. خودکارآمدی تحصیلی و رضایت از زندگی %20 از واریانس مشترک تعلل ورزی را پیش بینی می کنند، به این معنی که دانشجویانی که از خودکارآمدی تحصیلی و رضایت از زندگی برخوردارند، از تعلل ورزی تحصیلی کمتری برخوردارند. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که تقویت خودکارآمدی و بهبود رضایت از زندگی تأثیر بسزایی در کاهش تعلل ورزی دارد یوسفی فریده - - 1391در پژوهشی به بررسی نقش واسطه گری انگیزش تحصیلی در رابطه با خودکار آمدی واهمالکاری تحصیلی دانش آموزان شهر شیراز پرداخته که نتایج این پژوهش نشان داد.

نامداری اسرین ،احمدی،طهور سلطانی - - 1391 در مطالعه ای به منظور تعیین رابطه بین خود کار آمدی ،اهمالکاری با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر متوسطه شهر سنندج پرداخته اند نایج این پزوهش نشان دادکه بین خود کار آمدی و اهمالکاری در سطح معنا داری 0/05همبستگی وجود دارد و بین خود کارامدی و پیشرفت تحصیلی در سطح 0/01همبستگس معنا دار مثبت وجود دارد غلامعلی لواسانی ،آذربیباد،مهمان پذیر ورضاییان - 1392 - در تحقیقی به نقش خود کار آمدی و ابعاد اهمال کاری تحصیلی در پیش بینی میزان وابستگی به اینترنت در دانشجویان دانشگاه تهران پرداختندو نتایج این پژوهش نشان دادکه اهمالکاری در انجام تکالیف واهمالکاری در آماده سازی مقاله های پایان ترم با وابستگی به اینترنت رابطه مثبت و معنی دار و با خود کار آمدی رابطه منفی معنی داری دارد.

تمدنی،حاتمی و هاشمی زرینی - - 1389در پژوهشی باعنوان بررسی رابطه خودکارآمدی عمومی و اهمال کاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی، نتایج نشان دادند میانگین نمره های پسران بیشتر از دختران است. مقایسه هنجاریابی نمره های برای اهمال کاری در کنش وری تحصیلی نیز نشان داد در تمام موارد نمره ها از هنجارهای پیشین بالاتر است. نتایج همبستگی پیرسون در مورد رابطه بین متغیرها نشان داد بین خودکار آمدی عمومی و اهمال کاری تحصیلی و پیشرفت تحصیلی رابطه منفی معنادار وجود دارد.

احمدی، رضا، - - 1390در پژوهشی به بررسی میزان شیوع اهمالکاری تحصیلی و ارتباط آن با خودکارآمدی تحصیلی و عادت های مطالعه در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر شیرازپرداخته است که نتایج نشان داد که بین خودکارآمدی تحصیلی و عادت های مطالعه دانش آموزان همبستگی مستقیم و معناداری وجود دارد. در کل نتایج نشان داد که دانش آموزانی که از خودکارآمدی تحصیلی بیشتر و عادت های مطالعه بهتری برخوردار بودند، اهمالکاری تحصیلی کمتری را گزارش کردند و بالعکس، دانش آموزانی که خودکارآمدی تحصیلی کمتر و عادت های مطالعه نامناسبی داشتند، اهمالکاری تحصیلی بیشتری نیز داشتند.

در مطالعه ای رابطه خود بخششی و عواطف مثبت و منفی با اهمالکاری تحصیلی در دانش آموزان سال سوم متوسطه در دانشگاه محقق اردبیلی پرداخته شد نتایج پژوهش نشان داد که بین خود بخششی و عواطف مثبت ومنفی با تعلل ورزی تحصیلی رابطه معنا دار وجود دارد علاوه بر این نتایج به دست آمده نشان داد که متغیر های پیش بین خود بخششی و عواطف مثبت ومنفی قادرند تغییرات اهمالکاری تحصیلی را پیش بینی کنند تحلیل مسیر نیز نشان داد که عاطفه منفی میان خود بخششی و اهمالکاری به عنوان متغیر میانجی عمل می کند.

تمنایی فر ومقدسین - - 1390در مطالعه ای به بررسی ارتباط میان پیشرفت تحصیلی، مسند مهارگذاری و اهمالکاری تحصیلی پرداختند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون حاکی از آن است که میان پیشرفت تحصیلی و مسند مهارگذاری رابطه معناداری وجود ندارد و میان اهمالکاری تحصیلی و مسند مهارگذاری یک رابطه معنادار منفی و نیز میان پیشرفت تحصیلی و اهمالکاری تحصیلی رابطه معنادار منفی وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیون نشان داده است که پیشرفت تحصیلی بر اساس اهمالکاری تحصیلی پیش بینی میشود و مسند مهارگذاری و اهمالکاری تحصیلی هر دو قادر به پیش بینی یکدیگر هستند.

خداشناس - 1386 - در بررسی رابطه بین اضطراب واهمال کاری بین میزان اهمال کاری و اضطراب همبستگی مثبت - 86/0 - به دست آورده است. × توکلی محمد در پژوهشی به بررسی شیوع اهمالکاری پرداخته و به این نتیجه رسیده که اهمالکاری در بین مردان بیشتر از زنان وجود دارد. مهرابی زاده و حقیقی - 1385 - طی مطالعه ای میزان شیوع اهمالکاری تحصیلی در جامعه دانش آموزی شهر اهواز را 15/4درصد - 17درصد در پسرها و 14رصد در دخترها - برآورد کرده اند؟

فاتحی یونس و همکاران - - 1390 در مطالعه ای به بررسی رابطه اهمالکاری تحصیلی و مدل پنج عاملی شخصیت در دانشجویان دانشگاه شیراز پرداختند نتایج پژوهشها نشان داد که در دو عامل روان رنجور خویی و وظیفه شناسی به ترتیب بیشترین قدرت پیش بینی کنندگی برای اهمال کاری تحصیلی برخوردار بودند اهمال کاری تحصیلی مردان به طور معنا داری بیشتر از زنان بود همچنین اهمالکاری تحصیلی آزمودنی جوان - - 18-25نسبت به آزمودنی های مسن تر - - 26-48به طور معنی داری بیشتر بود نصری دماوندی و عاشوری - - 1393در مطالعه ای با هدف بررسی نقش ویژگیهای شخصیتی ،سبکهای هویت وتعهد در پیش بینی اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان به این نتایج دست یافته اند که بین اهمالکاری تحصیلی با روان رنجوری انعطاف پذیری سبک هویت سردرگم/اجتماعی رابطه مثبت ومعنی داری وجود داردهمچنین بین اهمالکاری تحصیلی با وظیفه شناسی ، موفق بودن برون گرایی ،تعهد وسبک هویت هنجاری /اطلاعاتی رابطه منفی ومعنی دار وجود دارد. نتایج رگرسیون نشان داد که وظیفه شناسی ،روان رنجوری ،انعطاف پذیری وتعهد توانستند به طور معنا داری اهمالکاری تحصیلی را پیش بینی کنند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید