بخشی از مقاله

چکیده

برای  اینکه  سازمانی در شرای پرتلاطم  و پر از تغییر کنونی،توانایی سازگاری  با تغییرات  محیطی  داشته باشد، نیاز  به استفاده از راهبردهای مدیریت دانش مخصوص خود را دارد. تعیین این راهبردها تحت تاثیر متغیرهای فراوانی از جمله استراتژی، ساختار، ارتباطات سازمانی و غیره میباشد. یکی از مهمترین عوامل موثر بر این انتخاب هماهنگ بودن عوامل سازمانی با استراتژی مورد نظر می باشد.بر اساس یافتههای این مقاله میتوان راهی منظم و کارآمد برای تعیین راهبردهای مدیریت دانش بر اساس سازمان های مختلف بدست آورد. در این تحقیق از روش تصمیم گیری سلسله مراتبی استفاده شده است.این  مقاله به وزارت  جهادکشاورزی راهنمایی می کندتا  براساس شرای  خود بین راهبرد کد نویسی و شخصی سازی انتخاب نماید.با توجه به فرایند این تحقیق و تحلیل داده ها راهبرد کدنویسی به عنوان راهبرد ارجح به این سازمان معرفی شده است.            

واژههای کلیدی : مدیریت دانش، استراتژی مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، AHP، وزارت جهاد کشاورزی

مقدمه

امروزه دانش  واطلاعات  به  عامل  تعیین کنندهای  در  موفقیت  و  قدرت  رقابت پذیری سازمانها تبدیل  شده است.  باافزایش تاکید  دولت  بر  ایجاد  جامعه دانشی و اولویت حرکت به سوی اقتصادهای دانش محور، در برنامه چهارم توسعه و همچنین تاکید مقام معظم رهبری بر ایجاد مدیریت دانش در سیاستهای کلی نظام اداری، مسئله مهمی که به وجود آمده درک این موضوع است که چگونه از دانش به عنوان یک مزیت رقابتی استفاده کنیم. در این میان شروع یک پروژه مدیریت دانش بدون تعیین کردن استراتژی کارآ و متناسب با سازمان مورد نظر، امکان پذیر نمیباشد.دارا بودن یک استراتژی روشن و به خوبی برنامه ریزی شده یکی از راههای رسیدن به موفقیت در مدیریت دانش است. این استراتژی عامل مهمی برای یک سازمان است تا بتواند منابع و تواناییهای خود را برای دستیابی به اهداف مدیریت دانش سازمان دهی کند.

برای بذل توجه بیشتر به استراتژی مدیریت دانش میتوان گفت این استراتژی باید بتواند به مسائل ضروری کسب و کار یک سازمان کمک کند - هولس اپل، . - 165- 166 :2004 مدیریت دانش بسیار ساده به نظر میرسد، اما شرکتهایی که سعی دارند تا به شرکتهایی دانش بنیان تبدیل شوند با مشکلات اساسی روبرو هستند. نخست اینکه پاسخ صحیحی برای همه مشکلاتی که با آن مواجه هستند، وجود ندارد و همچنین علاوه بر این دستورالعمل خاصی برای اجرای روشها و  مفاهیم  مختلف  و  متنوع  مدیریت  دانش  موجود  نمیباشد.برای مواجه با این مسائل موضوع ایجاد استراتژی سازی مدیریت دانش به یکیاز دغدغههای محققان این حوزه تبدیل شده است - کوبو، . - 262 :2006مساله اصلی تحقیق در این پژوهش پیدا کردن راهکاری برای اجرای موفقیت آمیز پروژه مدیریت دانش در وزارت جهاد کشاورزی است. این وزارتخانه با سابقهای درخشان در حوزه سازندگی و آبادانی، زمانی سرآمد سازمانهای انقلابی بود.

ولی اکنون زمان آن رسیده تا نسل اول این سازمان بازنشست شده و به تبع آن، دانشی عظیم از دسترس این سازمان خارج گردد.هدف این مقاله پیدا کردن راهبرد دانشی متناسب با سازمان مورد نظر و در نتیجه انتقال دانش نسل گذشته به نسل جدید است.مقالاتی که در حوزه مدیریت دانش و فرهنگ سازمانی کار شدهاند اغلب، شاخصههای فرهنگی را در موفقیت پروژههای مدیریت دانش بررسی کردهاند - نیک پور و سلاجقه؛ 1389، 18-7، امین بیدختی و مکوند حسینی؛ 1390، 216-191، دانش فرد و شهابی نیا؛ 1388، . - 10-1 برخی دیگر به اثرات مدیریت دانش در انتخاب استراتژیهای سازمانی پرداختهاند - انصاری رنانی و قاسمی نامقی؛ 1388، 20-1، مهدیه؛ 1388، . - 27-15 در یک مورد هم به ارائه متدولوژی برای ایجاد استراتژی مدیریت دانش پرداخته شده است - الهی، خدیور و حسن زاده؛ 1388، . - 59-23در ادامه به بررسی مباحث نظری در این موضوع پرداخته، سپس روش تحقیق مقاله و در آخر به بحث و نتیجه گیری خواهیم پرداخت.

مبانی نظری

مدیریت دانش تعریف مدیریت دانش دشوار است، زیرا تفاسیر و تعابیر متعددی از آن وجوددارد. در ادامه تعاریف مختلفی از مدیریت دانش آورده شده است:

-مدیریت دانش رویکردهای نظام مندی را برای شناسایی، درک و استفاده از دانش به منظور خلق ارزش به کار میگیرد - اُدل، . - 1996

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید