بخشی از مقاله
چکیده :
از آنجای که مسئله تربیت یکی از اساسی ترین بخش های معارف اسلامی ورشد فردی واجتماعی محسوب می شود راه وروشی که قرآن برای بشریت ترسیم می کند، براساس قوانین آفرینش ونظام احسن بنا شده است ومخاطب انسانهایی هستند که به آن گرایش ، ایمان ویقین پیدا کرده اند.جالب آنکه قرآن کریم نه تنها مارا به اتخاذ روشهایی صحیح ومتقن درامر خطیر تربیت وسایر امور دعوت می کندروشهای عملی تربیت ونیل رسیدن به کمال را مقابل ما گذاشته که در پیش گرفتن ایم روشها ضامن سعادت بشروپرورش نسلی رستگار خواهد شد. لذا در این تحقیق سعی برآن شده است که با محوریت جزء سی قرآن کریم وبا استفاده ار رهنمودهای بزرگان دین در تفسیر و کتابهای تعلیم وتربیت به استخراج روشهای مختلف تربیتی وبا شرح وتوضیح مختصری راجع به هرروش، نکته ای که بیان می گردد به روشنی یا به صورت ضمنی برگرفته از آیات جزء سی قرآن کریم باشد.
مقدمه:
تربیتپذیری یکی از مهمترین ویژگیهای انسانی است که از بدو تولّد شروعشده و تا پایان عمر ادامه خواهد داشت و مبنای سازندگی و پرورش شخصیت می باشد، برای همین تربیت باید با برنامهدقیق و حساب شده انجام گیرد وکلیه اوضاع وشرایط برای این مراد مهیا باشد، تا نتیجه مطلوب حاصل شود. - 1 - قرآن چشمه فیاضی است که در طی قرون متمادی همواره تشنگان هدایت را از زلال خود سیراب نموده است ورهپویان طریق هدایت، دل و جان خوبش را در این چشمه سار شست وشو دادهاند.قرآن با معارف حیاتبخش خود زندهکننده دلها و بیدارگر وجدانهاست و تعالیم روشنگرش انسانها را از ظلمت رهایی میبخشد وبه نور رهنمون می سازد. - - 2در تربیت باید در پیشناخت و بهکارگیری بهترین و کارآمدترین روشها بود و چهبهتر که در این خصوص به سراغ قرآن رفت و این مهم را در پرتو آیات نورانی آن جستجو کرد. - - 3 روشهای تربیتی در جزء سی عبارتند از:
1 - روش موعظه
موعظه یادآوری افراد به نیکیها ، تذکر دادن به کارهای خیر و مانند آن ، توصیه به تقوا و ترغیب به انجام واجبات و برحذر داشتن از گناهان و مغرور شدن به دنیا و زیورهای دنیوی وامثال آن. - - 4 موعظه حسنه از پیامهای تربیتی وهدایتی قرآن برای اصلاح و ساختن انسانهاست که برای پیمودن مراتب عالی انسانیت بدون بهرهوری از مواعظ آن ره به جایی نخواهیم برد. - 5 - هیچ کس نیست که از موعظه بینیاز باشد و هیچ جامعهای نیست که احتیاج به موعظه نداشته باشد، پندواندرز واقعی که در دل اثر کند جز از طریق دین نیست.
- 6 - در حقیقت پندو اندرزها برای رام ساختن و تحت تسلط درآوردن وآنجا ضرورت پیدا میکند که شهوات هیجانات بیجا راخاموش مینماید و زمینه را برای حسابگری ودوراندیشی فراهم میکند. موعظه تذکاروبیداری ومبارزه باغفلت وسروکار با دل وعاطفه ویادآوری، پیام روح و به خود آمدن است. - 7 - بنابراین پندواندرز یکی از تعابیر مهم تربیتیواز وظایف رهبران الهی است که همواره پردههای غفلت انسانهاراکنار می زنند و فطرت خفته انسان را بیدار و مسئولیتهای خطیرشان را یادآوری می کنند - 8 - طبق آیات سوره نازعات موسی - ع - در اولین مرحله رسالتش مأموریت یافت به تذکروبیداری فطرت اوفرعون بپردازد و فرعون درونی اش را برانگیزد.