بخشی از مقاله

چکیده

تبلیغات گسترده ضد دینی در فضای مجازی حاکی از آن است که دولت ها و رسانه های غربی، گسترش بیداری اسلامی و گرایش به اسلام را تاب نیاورده و با تبلیغات نادرست، می کوشند چهره اسلام را در جهان تیره و تار نشان دهند و در این میان، از ابزارهای گوناگونی نظیر تولیدات رسانه ای، بازی های رایانه ای، تالارهای مجازی گفتگو و... در جهت دستیابی به اهداف شوم خویش بهره می برند. روشهای تبلیغات ضد دینی در فضای مجازی به گونهای سازماندهی میشود که اغلب، کاربران از درافتادن در دام دین ستیزان آگاه نمی گردند؛ تنوع و جاذبه، هویت سازی کاذب، ایجاد سطحی نگری در مخاطب، وارونه سازی حقایق، ایجاد انحراف در جستجو و... تنها بخشی از روشهای مورد استفاده دشمنان دین در ضدیت با دین است.

در حقیقت، از آنجا که تبلیغات ضد دینی در فضای مجازی، قوانین، ابزار و روش های خاص خود را داراست، بنابراین، روشن است که مقابله با آن نیز نیازمند راه کارهای متناسب با همان ابزارها و روشهاست. خودسازی مبلغ یک شرط اساسی پیش از اقدام به دیگرسازی است و اقدام در زمینه آموزشهای بنیادین کاربران، بهره گیری از ادبیات و قالبهای جذاب جهت ارائه محتوای دینی، برقراری پیوند سازنده میان دین و رسانه، افزایش سواد رسانه ای در دینداران، حضور فعال مراکز و حوزه ها در فضای مجازی، تدوین قوانین جامع، ایجاد مرکز دینی الکترونیکی و... از جمله راهکارهای مقابله با تبلیغات ضد دینی در فضای مجازی است.

مقدمه

در طول تاریخ بشری، همواره اندیشه و اعتقادات الهی از جایگاه خاصی برخوردار بوده است و هرگز انسانهای سلطه گر و زیاده خواه نتوانسته اند با توسل به زور، آن را از بین ببرند؛ چرا که ادیان الهی ریشه در فطرت بشری دارند و فطرت از بین رفتنی نیست. با این وجود، از آنجا که مصالح دنیا طلبان-بویژه در جوامع غربی- در تضاد با دین است، اینان با تمام توان، گرایش به مادیات، لذت جویی و انسان محوری را اشاعه می دهند و بی تردید، نمی توانند رویش بیش از پیش دین را که شعار پرهیز از دنیا طلبی، تأدیب نفس، کمال جویی معنوی و خدامحوری را سرلوحه تعالیم خویش نموده است، تحمل نمایند و روشن است که در این هنگامه عظیم، آنچه بیش از هرچیز نقشه های پلید این ابرقدرت های سلطه طلب را نقش بر آب می سازد، رشد روزافزون اسلام گرایی است که دامنه نفوذ آن تا سرزمین های تحت سلطه آنان نیز گسترش یافته است و قلب تپنده این جریان در کشور ایران است و از اینرو، تلیغات ضد اسلامی به عنوان نمونه ای از تبلیغات ضد دینی در این رساله مورد بررسی قرار می گیرد.

شناخت و شناساندن ارزش های دینی از یک سو و موشکافی حرکت های ضد دینی در راستای واکسینه کردن دینداران از سوی دیگر، یکی از مسائل چالش برانگیز و مورد توجه پژوهشگران حوزه دین در طی سالهای گذشته بوده است که وجود ادیان و ارزشهای گوناگون رایج در میان سطوح مختلف دینداران نیز بر دشواری این امر افزوده است.یکی از جدی ترین آسیب های فضای مجازی در حوزه دینی، دسترسی آسان به پایگاه های ضد دین است که خود، یکی از موانع تبلیغ دین محسوب می شود.

 بر این اساس، یکی از دلایل ضروری ورود دینداران به عرصه فضای مجازی، شناخت دشمنان دین، رفع شبهات، مبارزه با تبلیغات ضد دینی، پیشگیری از اشاعه معنویت های دروغین، تبلیغ ادیان الهی و صراط مستقیم و کمک به رشد عرفان ها و معنویت های حقیقی در جهان است. امام خمینی ره درباره اهمیت تبلیغ می فرماید:»تبلیغ که همان شناساندن خوبی ها و تشویق به انجام آن و ترسیم بدی هاو نشان دادن راه گریز و منع از آن است،

از اصول بسیار مهم اسلام عزیز است1« با توجه به اینکه فضای مجازی، به عنوان یک نهاد غیرقابل چشم پوشی در عرصه ورود به لایه های عمیق ذهن و فکر اجتماع- بویژه نسل جدید-است، روش شناسی تبلیغات ضد دینی در این فضا و کشف راهکارهای مقابله با این پدیده، بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا همانگونه که استفاده صحیح دینداران از این پدیده می تواند آن را به ابزاری کار آمد در حوزه تبلیغ دین بدل سازد، بی توجهی به آن یا برخوردی منفعلانه با آن نیز قادر است این پدیده را به ابزاری برای تهدید دین و ترویج اباحیگری در جهت مقاصد شوم دشمنان دین مبدل نماید.
امروزه، با گسترش روزافزون فضای مجازی در تمامی سطوح جامعه، ابعاد مختلف آن نیز وضوح بیشتری یافته و جنبه های گوناگون آن مورد توجه صاحب نظران قرار گرفته است؛ بر این اساس، در نقد و بررسی فوائد و مضرات فضای مجازی، تحقیقات و پژوهش های خوبی صورت گرفته است.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید