بخشی از مقاله
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی شاخص های کلیدی استقرار شبکه های دانش در پارک های علم و فناوری دانشگاه تهران و ترسیم نگاشت شبکه و تعیین شدت اثر گذاری و اثر پذیری شاخص ها با تکنیک دیماتل و بررسی عملکرد پارک های علم و فناوری تهران وارائه راهکارهایی جهت بهبود عملکرد آن ها می باشد. جامعه آماری این پژوهش را مسئولین، کارشناسان و شرکت های مستقر در پارک های علم و فناوری دانشگاه تهران، پردیس و دانشگاه تربیت مدرس، تشکیل می دهند که با مدیریت دانش و سیستم های اطلاعاتی آشنایی دارند. تعداد این اعضاء 10 نفر می باشد همچنین با استفاده از روش دیماتل جهت سنجش میزان اثر گذاری و اثر پذیری متغیرها استفاده شده است.نتایج این پژوهش می تواند دید جامعی را به مدیران پارک های علم و فناوری تهران، در شناخت شاخص های کلیدی استقرار شبکه های دانش همچنین شناخت شاخص های اثرگذار و اثر پذیر ارائه نماید.
مقدمه
هزاره سوم عصر دانایی محوری است و در آن دانش مهم ترین دارایی سازمانها و کشورهامحسوب میشود. بنابر این به کارگیری صحیح دانش، نیازمند سازو کارهایی است که درراستای سازماندهی دانش در زمینههای مختلف برنامه ریزی و اجرا شود.از طرف دیگر سازمانها به سمت شبکه ای شدن حرکت نموده اند و اهمیت شبکههای دانش در آنها از اهمیت فراوانی برخوردار گشتهاست. تجارب گوناگون نشان داده است که سازمانهای مختلف متناسب با نیازمندیها و کسب و کار اصلی خود رویکردهای متنوعی را جهت توسعه شبکههای دانش دنبال می نمایند.
- تولایی و همکاران، - 1392 بر اساس تعاریف موجود در منابع معتبر علمی، شبکههای دانش، ابزار ایجاد ارتباط بین خبرگان و متخصصان درون شرکت به منظور تبادل دانش برای دستیابی به هدفی خاص است. مفهوم شبکههای دانش در عوض خلق دانش بیشتر بر اشتراک دانش درون سازمان و یکپارچگی منابع خارجی تأکید دارد. شبکه دانش پاسخ به ضرورت وجود یک مرکز یا قطب انسانی است برای دانستن اینکه چه کسانی چه چیزهایی را می دانند و چه چیزهایی در سازمان آموخته شده است شبکه دانش، ابزاری است که توسط آن دانش منتشر و خلق میشود.
از زمانی که شبکهها، سازمانهایی با قابلیت دسترسی به دانش، منابع و فناوری را فراهم آوردند، به عنوان منبع کلیدی رسیدن به دستاوردهای رقابتی شناخته شده اند - . - Kasko, 1988 با توجه به ساختار پارکهای علم وفناوری که از مفاهیم شبکه و خوشههای فناوری پشتیبانی میکند، جهت پیاده سازی این مفاهیم به طبع پیاده سازی شبکههای دانش نیز نیاز خواهد داشت - . - Yuh Lin et al., 2015 هم اکنون مسأله ی اصلی در پارک های علم و فناوری دانشگاه تهران و شرکت های دانش بنیان، عدم وجود ارتباطات اطلاعاتی و دانش مناسب و به اشتراک گذاری دانش بین بخش های مختلف پارک ها و حتی شرکت های تابعه با مأموریت مشابه است.
این در حالی است که نمودارهای سازمانی، جریان های واقعی دانش را در این سازمان ها نشان نمی دهد و شبکه های غیر رسمی در انجام فعالیت ها و انتقال دانش ها نقش حیاتی دارند.پارک های علم و فناوری واقع در استان تهران و به طور کلی ایران در خصوص شناخت شاخص های پیاده سازی و استقرار شبکه های دانش دارای نقصان و عدم آگاهی است و با توجه به مطالب ذکر شده این پژوهش در پی شناسایی شاخص های استقرار شبکه های دانش در پارک های علم و فناوری دانشگاه تهران و بررسی روابط بین متغیرها جهت شناسایی شدت اثر گذاری و اثر پذیری هر شاخص بر هم، همچنین ارزیابی پیاده سازی شبکه های دانش در پارک های علم و فناوری است. با وجود مطالعات و زیادی که در زمینه شبکه دانش انجام شده است، اما تعداد کمی از این مطالعات به شناسایی فاکتورهای کلیدی و چارچوب پیاده سازی جهت استقرار پیاده سازی شبکههای دانش در پارکهای علم و فناوری پرداخته است که همین امر بر ضرورت و اهمیت تحقیق حاضر می افزاید.