بخشی از مقاله

چکیده

این پژوهش باهدف شناسایی عوامل سازنده افزایش مشارکت در آموش ضمن خدمت کارکنان اداره آموزش فنی وحرفه ای شهر تهران انجام شده است . روش تحقیق از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی واز نظر هدف کاربردی بوده است .جامعه آماری تحقیق را کلیه مدیران وکارشناسان اداره آموزش فنی وحرفه ای شهرتهران به تعداد580 نفر تشکیل داده اند.حجم نمونه ازطریق جدول مورگان234 نفر برآوردشده است .روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است .

برای تجزیه وتحلیل داده هاازآزمون تحلیل عاملی اکتشافی وفریدمن به واسطه نرم افزارآماری spss-22 استفاده شده است.نتایج حاصل از پژوهش ،توسط پرسشنامه محقق ساخته که شامل نه عامل: ویژگی کارکنان ، ویژگی مدرسان ، فراگیران ،محتوای عمومی ، محتوای تخصصی ، امکانات وتجهیزات ،زمان ، اجرا وارزشیابی به عنوان عوامل سازنده افزایش مشارکت در آموزش ضمن خدمت کارکنان اداره کل آموزش فنی وحرفه ای شهر تهران می باشدکه نشان می دهد میزان اثرات کلی این ابعاد برابر با 49/35درصد بوده است ضمناً ضریب آلفای کرونباخ بدست آمده از پرسشنامه برابر 0,94 بوده و نشان دهنده آن است که پرسشنامهای پژوهش از پایایی لازم برخوردار است.

اولویت بندی عوامل نیز براساس آزمون فریدمن ، بصورت زیر بوده است .اول ویژگی مدرسان با رتبه میانگین . 5/69 دوم اجرا با رتبه میانگین . 5/55 سوم محتوای تخصصی با رتبه میانگین 5/37 .چهارم امکانات وتجهیزات با رتبه میانگین . 5/13 پنجم زمان با رتبه میانگین 5 .ششم فراگیران بارتبه میانگین . 4/72 هفتم ارزشیابی با رتبه میانگین . 4/67 هشتم ویژگی کارکنان با رتبه میانگین 4/47ونهم محتوای عمومی با رتبه میانگین 4/38

مقدمه

آموزش ضمن خدمت یکی از مؤثرترین ابزارهای مدیران برای مقابله با تغییرات محیطی بوده و ضامن ارایه مناسب خدمات، به خصوص درسازمان های خدماتی ودولتی میباشدکه چنانکه منظم وهدفمندودرراستای نیازهای واقعی کارکنان تدوین واجرا شود، نه تنها عملکرد کارکنان و سازمان را بالا می برد، بلکه بهبود مهارتهای مدیران و افزایش رضایت کارکنان و ارباب رجوع را نیز در پی خواهد داشت.

نگاهی تحلیلی-تاریخی به سیر تطورومسیر حرکت آموزش های کارکنان، نشان دهنده وجود اصل اساسی به خدمت گرفته شدن فعالیتها وفرآیندهای آموزشی در راستای رفع نیازهای سازمانی بوده و مقوله آموزش به نحوبارزی بامقوله نیازهای سازمانی درارتباط می باشد.رفع چنین نیازهایی توسط فعالیت های آموزشی می تواند درسطح خردو سطوح کلان مورد بحث و بررسی قرار گیرد بطوریکه در بسیاری از کشورها، بویژه جوامع صنعتی، آموزش در جهت برآورده سازی نیازهای اقتصادی و اجتماعی بطور ویژه مورد استفاده قرار می گیرد.

در کلیه برنامه های سوم، چهارم و پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به اهمیت و ضرورت آموزش ضمن خدمت پرداخته شده است پس ضروری است که آموزش ضمن خدمت به صورت برنامه ها و دوره های آموزشی سازماندهی شده و هماهنگ به مرحله اجرا درآید تا بتواند نتایج و پیامدهای مناسب، اثربخش و کارا داشته باشد . از جمله دوره هایی که نیاز به اجرای همسان آن در میان کلیه شاغلین یک دستگاه ضروری بوده و در آیین نامه ها و دستورالعمل ها نیز برگزاری آن مورد تاکید قرار گرفته است، دوره آموزشی توجیهی بدو خدمت می باشد. این دوره به دلیل نقش زیادی که در آشنا نمودن کارمند با محیط، قوانین و مقررات نظام اداری داراست شایسته توجه و اهتمام خاص می باشد.

بیان مسئله

آموزش همواره به عنوان وسیله ای مطمئن در جهت بهبود کیفیت عملکرد و حل مشکلات سازمان مد نظر بوده و فقدان آن باعث ایجاد معضلات متعددی در سازمان می شود.آموزش های ضمن خدمت، از جمله آموزش های غیر رسمی است. این نکته را باید متذکر شد که زمینه ساز اصلی آموزش ضمن خدمت کارکنان، تقویت آموزش های رسمی است.

بر اساس ماده 21 قانون برنامه پنجم توسعه کشور سازمان آموزش فنی و حرفه ای به عنوان اصلی ترین دالان مهارت آموزی نیروی کار و ارائه دهنده آموزش های غیر رسمی در زمینه افزایش مهارت و دانش مطابق با فناوری روز در کشور شناخته شده است، بدین جهت اثربخش کردن هرچه بیشتر فعالیت های آموزشی نیازمند شناخت و توجه ویژه به آموزش ضمن خدمت نیروی انسانی موجود در حوزه های ستادی و کادر آموزشی خود می باشد.

عدم اطلاع و شناخت کافی از میزان توانمندی کارکنان باعث مشکلات عدیده ای در نحوه برخورد با منابع انسانی و حتی عدم اثر بخشی آموزش ها و برنامه های توسعه کارکنان شده است. برای حل چنین مشکلاتی در این پژوهش عوامل موثر بر توانمند سازی کارکنان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان تهران مورد بررسی قرار می گیرد.

حال با توجه به مسائل مطرح شده و با توجه به این موضوع که سازمان فنی و حرفه ای که خود متولی آموزش می باشد. تا چه اندازه در جهت افزایش مشارکت در آموزش ضمن خدمت کارکنان قدم بر داشته است؟ پژوهش حاضر در پی این سوال می باشد که عوامل سازنده افزایش مشارکت در آموزش ضمن خدمت کارکنان اداره آموزش فنی حرفه ای شهر تهران کدامند؟ و اینکه برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت چه تاثیری بر منابع انسانی سازمان فنی و حرفه ای خواهد داشت؟

اهمیت انجام تحقیق :

تجربیات وتحقیقات که درباره ی مسائل ومشکلات مربیان انجام شده اهمیت وضرورت پرداختن به آموزش مربیان فنی و حرفه ای رابیش از پیش آشکارمی سازد.باتوجه به این که سیستم های آموزشی کشورهرچندسال یکبارتغییرمی کند و به تبع آن منابع آموزشی نیز تغییر می نماید. لزوم واهمیت برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت درسازمان فنی وحرفه ای را افزون ترمی نماید.که ازدوجهت دارای اهمیت است -1 - اهمیت علمی -2اهمیت عملی و کاربردی - ضرورت علمی انجام این پژوهش این است که باتوجه به تحقیقات انجام شده تا بحال عوامل سازنده افزایش مشارکت درآموزش ضمن خدمت کارکنان دراداره آموزش فنی وحرفه ای شناسایی نگردیده که ما دراین پژوهش به این مهم خواهیم پرداخت.

ضرورت عملی انجام پژوهش حاضرازاین نظر می باشد که پس از انجام پژوهش مشخص خواهد شدکه مشارکت در برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت موجب بهبود مهارت های آموزشی وکاربردی کارکنان اداره آموزش فنی وحرفه ای شهر تهران خواهد شد.باتوجه به اینکه اداره فنی و حرفه ای خود متولی آموزش به اقشار فنی و متخصص جامعه می باشد لذا با بهبود و توانمندسازی مربیان این سازمان با برگزاری دوره های آموزش ضمن خدمت ضرورت کاربردی انجام پژوهش حاضر را به اثبات خواهد رسید.

سؤالهای تحقیق:

*    عوامل سازنده افزایش مشارکت درآموزش ضمن خدمت کارکنان اداره آموزش فنی و حرفهای شهر تهران کدامند؟

*    ترتیب اولویت بندی هریک ازعوامل سازنده افزایش مشارکت درآموزش ضمن خدمت کارکنان اداره آموزش فنی و حرفهای شهر تهران چگونه است؟

قلمرو تحقیق:

موضوعی: در قلمروی آموزش منابع انسانی و رفتار سازمانی می باشد.

مکانی: این پژوهش در اداره آموزش فنی و حرفه ای شهر تهران صورت می گیرد .

زمانی تحقیق: زمان انجام پژوهش بهمن 1395 لغایت شهریور ماه سال 1396 قلمروی زمانی پژوهش؛ زمان توزیع وجمع آوری پرسشنامه در ماه اردیبهشت 1396 می باشد.

جامعه آماری مورد مطالعه :

جامعه مورد نظر شامل تمامی کارکنان اداره کل آموزش فنی و حرفه ای شهر تهران که شامل 580 نفر میباشند و با با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه 234 نفر برآورد گردید.

برآورد حجم نمونه و روش نمونهگیری :

در این پژوهش برای دستیابی به حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده خواهد شد.

روش تحقیق

این پژوهش از نظر هدف کاربردی از نظر داده ها کمی و از نظر نوع مطالعه پیمایشی مقطعی است در این فصل از پایاننامه، دادههای گردآوری شده با توجه به سوالها و هدفهای پژوهش مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفته است.

برای این منظور ابتدا ویژگی های جمعیت شناختی نمونه ها معرفی شده اند و سپس با استفاده از جداول توزیع فراوانی، درصد، نمودار و شاخصهای گرایش مرکزی، پراکندگی و توزیعی، متغیرهای پژوهش توصیف شدهاند. آنگاه برای پاسخ به هر یک از سوالهای پژوهش، از آزمونهای مناسب آمار استنباطی استفاده شده است.

تحلیل توصیفی دادهها جنسیت

همانطورکه در جدول 1 مشاهده میشود، از کل جمعیت 234 نفره مورد مطالعه، تعداد 136 نفر 58/1 - درصد - مرد و تعداد 98 نفر 41/9 - درصد - زن بودهاند. بنابراین بیشترین تعداد مربوط به مردان و کمترین تعداد مربوط به زنان بوده است.

جدول :1 توزیع فراوانی نمونهها برحسب جنسیت        

سن :

همانطورکه در جدول 2 مشاهده میشود، از کل جمعیت 234 نفره مورد مطالعه، تعداد 33 نفر 14/1 - درصد - در رده سنی 20 تا 30 سال، تعداد 122 نفر 52/1 - درصد - در رده سنی 31 تا 40 سال، تعداد 63 نفر 26/9 - درصد - در رده سنی 41 تا 50 سال و تعداد 16 نفر 6/8 - درصد - در رده سنی 51 سال به بالا بودهاند. بنابراین بیشترین تعداد مربوط به رده سنی 31 تا 40 سال و کمترین تعداد مربوط به رده سنی 51 سال به بالا بوده است.

جدول :2 توزیع فراوانی نمونهها برحسب سن

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید