بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بخشنامه تشويق مقاله هاي علمي در دانشگاه آزاد اسلامي
اسلاید 2 :
مؤسسهٔ اطلاعات علمي : ISI- nstitute for Scientific Information
موسسهاي با تمرکز بر علمسنجي و انتشارات علمي است که در سال ۱۹۶۰ توسط يوجين گارفيلد تأسيس شد. اين مؤسسه توسط مؤسسهٔ علمي تامسون رويترز در سال ۱۹۹۲ خريداري شده است. اين مؤسسه بخشي از شرکت Thomson Reuters است. در واقع ISI يک مجله ي علمي براي ارائه ي مقاله به آن نيست بلکه سازماني است که تاکنون حدود ۱۱۰۰۰ (يازده هزار) مجله ي علمي را رتبه بندي کرده است.
مؤسسهٔ ISI خدمات مربوط به پايگاههاي دادهٔ فهرست کتابها و مقالات را ارائه ميدهد. بهطور اختصاصي اين خدمات نمايهسازي نقلقولها و تحليل آنها است که توسط خود گارفيلد پايهگذاري شده است. اين خدمات شامل نگهداري ارجاعات مقالات هزاران نشريهٔ دانشگاهي است. اين خدمات از طريق سرويس پايگاه دادهٔ ISI's Web of Knowledge در دسترس است. اين پايگاه داده به پژوهشگران اين امکان را ميدهد که بداند کدام مقالهها بيشتر مورد ارجاع قرار گرفته و چه مقالاتي از اين مقاله علمي را نقلقول کردهاند.
اسلاید 3 :
ISI، سالانه گزارشي را تحت عنوان گزارش استنادي مجلات علمي را که با سرواژه (Journal Citation Reports) JCR:معروف است ارائه ميکند که در آن مجلات نمايهشده در بانک هاي اطلاعاتي خود را بر اساس شاخصي با عنوان ضريب تاثيرگذاري رتبهبندي ميکند. در حال حاضر ضريب تاثيرگذاري يکي از شاخصهاي اصلي براي اعتبار علمي مجلات علمي محسوب ميشود.
سه معيار مهم IF و JIF و JRK در چاپ مقالات ISI
موسسه اطلاعات علمي ISI براي ارزيابي و اندازه گيري اهميت و رتبه هر يک از مجله هاي تحت پوشش فهرست نويسي خود، سه شاخصه درنظر گرفته است
اسلاید 4 :
معيار IF: يا ضريب تاثير، در بين فاکتورهاي مذکور، فاکتور تاثير کاربردي ترين شاخص مي باشد و امروزه به طور گسترده اي در درجه بندي و ارزيابي مجله ها مورد استفاده قرار مي گيرد. اين فاکتور در حقيقت توانايي مجله و هيئت تحريريه آن را در جذب بهترين مقاله ها نشان مي دهد و برابر است با تعداد ارجاعات به مقاله هاي منتشر شده در دو سال قبل مجله تقسيم بر تعداد مقاله هاي منتشر شده در دو سال مذکور است. در مواردي فاکتور تاثير مجله به طور ميانگين (که معدل فاکتور تاثير در طول دوران فهرست شدن آن مجله در ISI مي باشد) نيز مورد استفاده قرار مي گيرد. اين شاخص، مهمترين و در عين حال کاربردي ترين شاخص ارزيابي مجله ها از نظر ISI مي باشد اساس راهيابي مجلات به نمايه هاي سه گانه ISI مي باشد.
فاکتور تاثير براي نخستين بار در سال 1995 و توسط بنيانگذار Garfield ISI مطرح شد و به سرعت به صورت دستورالعملي جهت گزينش بهترين مجله ها به کار رفت. حقيقت آن است که اين فاکتور ابزار کاملي براي اندازه گيري کيفيت مقاله ها نمي باشد بلکه چون روش بهتري وجود ندارد و در حال حاضر نسبت به ديگر معيارها براي ارزيابي علمي از مزايايي برخوردار است لذا عموما مورد استفاده قرار مي گيرد.
اين عامل همه ساله توسط ISI برمبناي ارجاعات به هر يک از مجلات علمي آن محاسبه ميشود و نتيجه در گزارشات ارجاع مجله يا Journal Citation Reports يا به اختصار JCR ، منتشر مي شود. اين ضريب، نه براي مقاله يا نويسنده، بلکه براي مجله محاسبه مي شود.
در حال حاضر مجلهAnnual Review of Immunology با IF معادل 53، معتبرترين مجله علمي دنيا محسوب مي شود و مجله اي همانند Nature با IF معادل 30، در رتبه ششم قرار دارد، ضمن اينکه كمترين IF (0.1) به مجله Iranian Journal of Science and Technology متعلق است.
اسلاید 5 :
JCR که مخففJournal Citation Reports مي باشد و سالي يک مرتبه توسط سازمان بزرگ Thomson Reuters منتشر مي گردد، به عنوان شاخصي براي بررسي و ارزيابي مجلات در زمينه ﯼ تحقيقات علمي و اجتماعي در سراسر جهان –که در پايگاه اطلاعاتي ISI نمايه شده باشند- تعريف شده است. JCR تلاش دارد تا با استفاده از معيارها و اطلاعات جديد، به سوي تکميل ضريب تاثير و مفاهيم مربوط به آن گام بردارد. هدف از افزودن توانايي هايJCR ، ارائهﯼ اطلاعات جديدتر براي گسترش چشم انداز ارزيابي و بازنگري دقيق تر مجلات علمي است. همچنين انگيزه اي براي درک صحيح اين معيارها و استفاده بهينه از آنها دريک چارچوب صحيح مي باشد.
JCR روند استنادسازي را در بيش از 10000 مجله و بيش از 25 ميليون مرجع استناد شده که سالانه در ISI Web of Knowledge نمايه مي شوند را بررسي مي کند. اطلاعات مربوط به مجلات علوم و علوم اجتماعي سالانه ويرايش مي شود وJCR بيش از 7200 مجله در 171 حوزه موضوعي را در علوم و بيش از 2100 مجله در 55 حوزه موضوعي را در علوم اجتماعي پوشش مي دهد .
اسلاید 6 :
_ معيارJIF: در موسسه اطلاعات علمي ISI، هر مجله داراي يک کد شناسايي identification با علامتID به عنوان شماره مجله است. ترتيب اين شماره ها در رديف بندي کل مجله هاي تحت پوشش موسسه بر اساس حروف الفبا مي باشد. بنابراين، ID مجله هايي که نام آنها با A شروع مي شوند، از يک آغاز شده و به اعداد بزرگتر در مورد مجله هايي که نام آنها با حروف Z آغاز مي شوند، ختم شده است. همچنين مجله هاي تحت پوشش ISI در موضوع هاي مختلف طبقه بندي شده و هر طبقه به يک گرايش خاص علمي Discipline تعلق دارد.
ISI در پايان هر سال، فاکتور تاثير IF را براي ارزيابي تمامي مجله هاي تحت پوشش خود محاسبه کرده و گزارش مي کند. اين موسسه همچنين در پايان هر سال به صورت يک جدول، ميانگين فاکتور تاثير هر مجله JIF را نيز ارائه مي دهد. JIF، ميانگين فاکتورهاي تاثير مجله در طول ساليان فعاليت مجله در ISI است. براي محاسبه JIF هر مجله، فاکتورهاي تاثير در همه سال ها با هم جمع و سپس بر تعداد سال هاي موجودي فاکتور تاثير مجله تقسيم مي شود تا افت و خيزهاي مجله در جهت بهبود آن مشخص شود.
اسلاید 7 :
_معيار JRK: در پايان هر سال، مجله هاي مربوط به يک موضوع خاص بر طبق ميانگين فاکتور تاثير مجله (JIF) رديف بندي مي شوند. به اين طريق مجله با بيشترين JIF در صدر جدول و با شماره يک مشخص مي شود و مجله با کمترين IF در انتهاي جدول شماره گذاري شده قرار مي گيرد. چنانچه شماره رديف يک مجله در يک موضوع خاص (يک گرايش علمي خاص)، در چنين جدولي که به ترتيب JIF مرتب شده است، با نماد n نشان داده مي شود و نماد N هم گوياي تعداد مجله ها در آن موضوع خاص باشد، درجه بندي مجله Rank Journalعلامت اختصاري JRK" “در آن گرايش علمي خاص به صورت زير تعريف و محاسبه مي شود: بديهي است که JRK بين صفر و يک تغيير مي کند.
وقتي JRK براي مجله اي در موضوعي خاص، يک مي باشد. بدان معني است که آن گرايش خاص علمي هيچ مجله اي وجود ندارد که درجه ي آن بر مبناي JIF، بالاتر از مجله مورد نظر باشد. وقتي JRK براي يک مجله موضوعي 65 %مي باشد، بدان معني است که در آن گرايش خاص، 35 درصد مجله ها بر مبناي JIF، بالاتر از مجله موردنظر هستند.
در مجموع بايد گفت موضوع بررسي کيفيت مقاله علمي، جنبه هاي مختلفي را مي طلبد که IF،JIF و JRK مجله ي حاوي مقاله، مهمترين آنها مي باشند. اگر چه اين معيارها براي ارزيابي کافي نمي باشند و در مواردي مشکلاتي دارند، اما اين اتفاق نظر وجود دارد که مقاله هاي چاپ شده در مجله هاي موجود در فهرست مجله هاي ISI، به دليل رعايت استانداردهاي علمي و قواعد نشر بين المللي، در حال حاضر اصلي ترين مبناي تعيين ميزان توليد علم هستند.
اسلاید 8 :
معيار SJR
اسلاید 12 :
فعاليتهاي پژوهشي توانمندسازها: مجموعهاي از فعاليتها هستند كه مهارتها و قابليتهاي اعضاي هيات علمي دانشگاه را براي انجام پژوهش ارتقا ميبخشند. مثل هزينه كرد جهت عضويت واحد و اعضاي هيات علمي در انجمنهاي معتبر، اجراي طرحهاي پژوهشي، شركت در همايشها و دوره ها، فرصتهاي مطالعاتي و .
سرمايهگذاري براي ارتقا مهارتهاي پژوهشگران منجر به آزادسازي پتانسيل توسعه تحقيق در دانشگاه و استفاده بهينه از سرمايهگذاريهاي قبلي انجام شده ميگردد
فعاليتهاي پژوهشي تحت عنوان مشوق ها: مجموعه اي فعاليتها به منظور ايجاد و ارتقاء انگيزه پژوهش و فعاليتهاي علمي در اعضاي هيأت علمي و دانشجويان انجام مي شوند. مثل هزينه كرد در زمينه جوايز مقالات و حمايت از اختراعات و.
بخشنامه مربوط به اعتبارات پژوهشي شماره 70/456248مورخ 91/12/22
سه دسته فعاليت پژوهشي:
فعاليتهاي پژوهشي ساختاري: نهادهاي لازم را براي انجام پژوهش در دانشگاه فراهم مي آورند. مثل هزينه كرد براي مراكز تحقيقاتي، مراكز كارآفريني، مراكز رشد، شركتهاي دانش بنيان، خريد كتب و تجهيزات و .