بخشی از مقاله


چکیده

در کشور ما معلم یکی از ارکان مهم برنامه ها محسوب می شود و تأثیر بسزایی در برنامه های تربیتی و آموزشـی دارد، از طرفی در متون اسلامی معلم جایگاه ارزشمندی دارد و در بیش تر متون، مورد توجه قرار گرفته اسـت. محبوبیـت و مقبولیـت معلم از عناصری است که معلم را در انجام وظیفه ی خود یاری می دهد. به همین جهت در ایـن مقالـه بـا اسـتفاده از روش توصیفی- تحلیلی، عوامل مقبولیت و محبوبیت معلم در متون اسلامی بررسی شد و نتایج حاصـل از ایـن بررسـی نشـان داد؛ عوامل محبوبیت معلم؛ دین داری، گشاده رویی و خوش رویی، خلق نیکو، تواضع و احترام به دانش آموزان، زهد و بی رغبتـی به دنیا و آراستگی و زیبایی ظاهری و عوامل مقبولیت؛ تخصص و وثاقت معلم، می باشد.

×
کلمات کلیدی: مقبولیت، محبوبیت، معلم، متون اسلامی

-1 مقدمه و بیان مسأله

در مدرسه عوامل مختلفی وجود دارند که در امر تربیت مؤثرند از قبیل برنامه های درسی، مواد آموزشی، سازمان مدرسـه و امکانات آموزشی آن؛ ولی هیچ یک از این ها به اندازه معلم، چه به لحاظ آموزشی و چه تربیتی اهمیت ندارد، زیرا ایـن معلـم است که به همه ی آن عوامل جان می بخشد و آن ها را سودمند و نتیجه بخش می گرداند. هم چنین اوست که نسل هـا را به هم دیگر ارتباط می دهد، فرهنگ جامعه را حفظ می کند، و در صورت نیاز تغییر می دهد و تکامل مـی بخشـد، بـه رفتـار دانش- آموز شکل می دهد و افراد مورد نیاز جامعه را تربیت می کند.

بر اساس متون دینی، خداوند متعال اولین معلم انسان است آن گاه که خداوند آدم ابوالبشـر را آفریـد و اعـلام کـرد کـه مـی خواهد او را جانشین خود در زمین قرار دهد، فرشتگان گفتند: آیا می خواهی کسی را در زمین جانشین خود قرار دهـی کـه در آن فساد می کند و خون می ریزد، در حالی که ما تو را تسبیح و تقدیس می کنیم؟ خداوند در پاسخ فرمود: من چیزی را مـی دانم که شما نمی دانید. سپس همه حقایق را به آدم آموخت و از فرشتگان خواست تا از حقیقت برخی از آنها خبر دهند. آنـان در جواب گفتند: خدایا، جز آنچه به ما آموخته ای نمی دانیم . آنگاه آدم حقیقت امـور را بـرای فرشـتگان بیـان کـرد و بـدین صورت درستی تصمیم خداوند برای فرشتگان مسلم شد.1 و پس از خداوند، پیامبران معلمان بشـریت هسـتند. خداونـد بـرای تعلیم و تربیت انسان و هدایت او به سوی خیر و سعادت، پیامبرانی را معبوث کرده است بـدین سـبب، پیـامبر گرامـی اسـلام (ص) خود را معلم می خواند و می فرماید: (انی بعثت معلما) 2در رتبه سوم امامان کـه جانشـینان پیامبرنـد، معلمـان بشـریت هستند. آنان موظف اند، راه پیامبر را با تعلیم و تربیت و هدایت مردم به سوی نیکی ها ادامه دهنـد. بـا وجـود ایـن، بشـریت

1


همیشه به پیامبر و امام دسترسی ندارد، از این رو ضروری است گروهی از مردم عهده دار تعلیم و تربیت و هدایت مردم شوند و با این کار راه آنان را ادامه دهند.

در متون دینی بر اهمیت و عظمت وظیفه ی معلمی بسیار تأکید شده است. در روایتی از پیامبر گرامـی اسـلام (ص) آمـده است:"همانا خدا و فرشتگان، حتی مورچه در لانه اش و ماهیان در دریا بر کسی که نیکی هـا را بـه مـردم مـی آمـوزد، درود می فرستند".3 ارزش و احترام معلم و عالم در متون دینی تا بدان جا است که حضرت علی (علیه السلام) می فرمایند:"کسـی که عالمی را گرامی بدارد ، خداوند را گرامی داشته است".4

رابطه ی معلم و دانش آموز یک رابطه ی باطنی و معنوی است؛ دانش آموز معلم را شخصیتی محترم و ممتاز میداند که بـا روح و جان وی سروکار دارد. به همین دلیل، به منزله ی الگوی محبوب و مطاع پذیرفته میشود. از این روی، دانـشآمـوزان معلم را در مقام یک الگو می پذیرند و از رفتار، گفتار و اخلاق او سرمشق میگیرند. این اثرگذاری تا آن جـا اسـت کـه برخـی میگویند: بیش تر معلمان در ذهن دانشآموزان خود تأثیری عمیق میگذارند که سالها ادامه دارد.

معلمان موّفق در پیشبرد اهداف تربیتی و آموزشی کسانی هستند که از دو عنصر مقبولیـت و محبوبیـت برخـوردار باشـند و قدرت ایجاد رابطه ی روحی و عاطفی را با دانش آموزان داشته باشند و دانش آموزان برتری های محسوسـی را در شخصـیت معلم مشاهده کنندـ به طوری که او را به عنوان راهنمایی آگاه و دل سوز بپذیرند و قلباً نیز به او عشق بورزند ـ مجذوب وی گردند.

این موضوع برای همگان ملموس است که معلمان محبوب و مقبول دانش آموزان در کار خود موفق هستند و هـمچنـین یادگیری و تلاش دانش آموزان در دروس این معلمان بالا می باشد. با توجه به اهمیـت ایـن موضـوع در تربیـت و یـادگیری دانش-آموزان این نوشتار به دنبال عوامل مقبولیت و محبوبیت معلم می باشد. هم چنـین هـیچ تردیـدی نیسـت کـه متـون اسلامی یکی از منابع موثّق و پرمحتوا در بیان مقبولیت و محبوبیت معلم می باشد.

حال با نگاه به هدف و مسأله پژوهش،سوال های این نوشتار به صورت زیر است: عوامل مقبولیت معلم در متون اسلامی چیست؟

عوامل محبوبیت معلم در متون اسلامی چیست؟

-2 روش تحقیق

پژوهش حاضر به دنبال »بررسی عوامل مقبولیت و محبوبیت معلم در متون اسلامی« بوده و با عنایت به عنـوان و سـوال های طرح شده، پژوهش به شیوه توصیفی و از نوع تحلیل اسنادی انجام شده است. با توجه به روش پژوهش، جامعـه آمـاری پژوهش شامل کلیه اسناد، مدارک و منابع مرتبط با موضوع مورد بررسی می باشد. از آن جا که در پژوهش حاضـر داده هـای به دست آمده کیفی است، بنابراین از تحلیل کیفی به منظور تحلیل و جمع بندی داده ها استفاده شده است.

-3 نقش اساسی معلم در متون اسلامی

به طور کلی، در متون اسلامی سه نقش اساسی برای معلم بیان شده است: -1-3معلم تداوم بخش راه انبیا

وظیفه اصلی پیامبران آسمانی تعلیم و تربیت بوده است و معلم هم همین نقش را در مدرسه ایفا میکند. قرآن می فرمایـد: »او کسی است که در میان مکتب نارفتگان رسولی از خودشان برانگیخت تا آیات خدا را بر آنان بخواند و آنان را تزکیه کند و

2


کتاب و حکمت به آنان بیاموزد، گرچه قبلا در گمراهی آشکاری بودند.«5 پس در واقع معلـم کـاری را انجـام مـی دهـد کـه پیامبران می کردند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید