بخشی از مقاله

چکیده

امروزه فناوري اطلاعات به عنوان محورتوسعه بطور مستقیم و غیرمستقیم برتمامی عرصهها و سطوح حیات فردي و اجتماعی بشر اثراتی گسترده و عمیق داشته است. این آثار در کلی زمینههاي سیاسی، فرهنگی، اقتصادي و اجتماعی مشهود میباشد، به گونهاي که شیوة زندگی، کار، تفریح و تعامل اجتماعی انسانها متحول گردیده است. به عنوان مثال، دولت الکترونیکی، کار و اشتغال از راه دور، کسب و کار و تجارت الکترونیکی وابستگی به زمان و مکان را کم رنگ نموده است.

با ورود فناوري اطلاعات به سازمان، عملکردهاي مدیریت منابع انسانی دستخوش تغییر می شود. این تغییر در صورتی می تواند موثر باشد که ابتدا فعالیتهایی را که فناوري اطلاعات می تواند انجام دهد،شناخته و زمینه بروز این فعالیتها را فراهم نماییم. متعاقب آن مدیریت منابع انسانی با شرایط جدید آشنایی لازم را پیدا نموده تا بتواند با بهره گیري از ظرفیت هایی که فناوري اطلاعات می تواند ایجاد کند، سبب ارتقاء عملکرد منابع انسانی سازمان شود. براین اساس و باتوجه به نقش و تاثیر فناوري اطلاعات در توسعه و مدیریت منابع انسانی در این مقاله سعی بر آن است مفهوم فناوري اطلاعات، مفهوم توسعه و مدیریت منابع انسانی تبیین و به نقش فناوري اطلاعات در ابعاد مختلف توسعه و مدیریت منابع انسانی پرداخته شود.

 -1-1مقدمه

مدیران و کارآفرینان در سازمانها و جامعه براي حضور واقعی و موفق ، نیاز به الگوهاي روز و پیش بینی آینده دارند . بی شک مهمترین عنصر در موفقیت سازمانها در حوزه اقتصادي و سایر حوزه ها در جهان امروز " تکنولوژي " است . برخی از تکنولوژي به عنوان " موتور توسعه " یاد می کنند. تکنولوژي به یک عامل برتري در رقابت بین شرکتها و حتی کشورها شده است ، به طوري که امروزه علاوه بر تولید سرانه کشورها ،استانداردهاي دیگري با نام توسعه یافتگی با محوریت تکنولوژي نیز در گروه بندي کشور نقش یافته اند .

یکی از مهم ترین این تکنولوژي ها، فناوري اطلاعات می باشد. به جرأت می توان مدعی شد که در طول تاریخ ظهور فناوري هاي مختلف هیچ نوع فناوري نتوانسته همانند فناوري اطلاعات، در بین رشته هاي مختلف علوم ارتباط ایجاد نماید. فناوري اطلاعات به عنوان یک پیوند دهنده، تمامی علوم روز را به کار می گیرد تا بتواند اطلاعات مورد نیاز متخصصین، صنایع، سازمان ها و بالاخره همه مردم در قسمت هاي مختلف جامعه را در کمترین زمان و بهترین وجه ممکن تامین نماید.

به طوري که امروزه فناوري اطلاعات مرزهاي کشورهاي جهان . را در می نوردد و ملت ها را در یک جامعه جهانی گردهم می آورد[9]زندگی با حرکت ، تغییر و رشد، فضاي واقعی خود را می یابد و باز ایستادن از حرکت به معنی توقف زندگی است.. فناوري اطلاعات به صورت عنصري وارداتی به سازمانهاي گوناگون کشور ما وارد شده است. مدیران و کارکنان سازمانهاي گوناگون با تلاش بسیار خواهان بهره گیري هر چه بیشتر از این فناوري هستند. این باور همگانی شده است که برخورداري از این فناوري علاوه بر آنکه نشانه اي براي نوگرایی است و منزلت اجتماعی بکارگیرندگان را افزایش می دهد، تأثیري غیرقابل انکار بر افزایش سرعت و دقت انجام امور و افزایش محصولات نهایی خواهد داشت. به ویژه در "جهان جهانی شده" امروز ارتباطات و تبادلهاي انجام گرفته در سطح ملی و بین المللی نیز وابستگی بسیاري به توانایی ما در بهره گیري از این فناوري دارد، به گونه اي که نمیتوان حضوري فعال داشت مگر با تکیه بر این فناوري و بهره گیري به موقع و به جا از آن [2] علی رغم اهمیت این نوع از فناوري ابعاد گوناگون آن براي ما ناشناخته است. به ویژه پیامدهاي در ایجاد تحولات سازمانی چندان شناخته شده نیست. پژوهش حاضر میکوشد تا با بررسی موردي آثار ورود این فناوري به یک سازمان خاص بر تصمیمگیري مدیران، زمینه هاي لازم براي درك بهتر و عمیقتر این پدیده را فراهم آورد.[2]

-1-2 فناوري اطلاعات

فناوري اطلاعات تلفیقی از دستاوردهاي مخابراتی، روشها و راهکارهاي حل مسأله و توانایی راهبري با استفاده از دانش کامپیوتري است و شامل موضوعات مربوط به مباحث پیشرفته علوم و فناوري کامپیوتري، طراحی کامپیوتري، پیاده سازي سیستمهاي اطلاعاتی و کاربردهاي آن است.

امروزه فناوري اطلاعات به گونه اي گسترده شده که بسیاري جنبه هاي محاسباتی و فناوري را در بر می گیرد و دامنه فعالیت این حوزه تاکنون چندین بار مورد بازنگري قرار گرفته است. چتر فراگیرنده واژه فناوري اطلاعات به حدي فراگیر است که می تواند بسیاري زمینه را را در برگیرد .متخصصان عرصه IT گستره اي از وظایف از نصب برنامه ها گرفته تا طراحی شبکه هاي رایانه اي بسیار پیچیده و پایگاههاي اطلاع رسانی را بر عهده می گیرند.زمانی که رایانه و فناوري اطلاعات با هم ترکیب شوند نتیجه فناوري اطلاعات است که یک واژه و تعریف کلی از هر گونه فناوري است که به تولید ، تغییر ، ذخیره ، برقراري ارتباط و ارسال اطلاعات اطلاق می شود. تعاریف گوناگونی براي فناوري اطلاعات وجود دارد که در ذیل به برخی از آنان اشاره می نماییم.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید