بخشی از مقاله
چکیده
برخی از روانشناسان تکاملی معتقدند که تمایلات جامعه پسندانه از جمله نوع دوستی، ذاتی بوده و به طور ژنتیکی توسط یک مکانیسم درونی مشترک بین تمام موجودات انسانی تعیین می شوند. تعداد فرضیات مورد آزمون در این پژوهش 9 فرضیه میباشد. روش این پژوهش از نظر بررسی متغیرها از نوع توصیفی - پیمایشی و از نظرنوع هدف، کاربردی میباشد.
جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه میباشد. روش نمونهگیری در این پژوهش طبقه ای میباشد تعداد نمونه در این پژوهش 260 نفر به عنوان نمونه برای جمعآوری دادهها انتخاب شدند. و پرسشنامه بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه توزیع شده و برای تحلیل دادهها از نرم افزار spss و آزمون فرضیات از روش تحلیل عاملی تأییدی با استفاده از نرمافزار معادلات ساختاری AMOS نسخهی 22 استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان دهنده تاثیر مثبت نگرش شغلی بر خدمات جامعه پسند می باشد.
.1 مقدمه
برخی از روانشناسان تکاملی معتقدند که تمایلات جامعه پسندانه از جمله نوع دوستی، ذاتی بوده و به طور ژنتیکی توسط یک مکانیسم درونی مشترک بین تمام موجودات انسانی تعیین می شوند - زاسکوندا،. - 2010 مطالعات مختلف در سازمانهای مختلف نشان میدهد، برای اینکه کارکنان بتوانند کارآیی بیشتر و تمایل قوی برای ماندن در شغل خود داشته باشند از دلبستگی شغلی و رضایت شغلی نیز برخوردار باشند
رضایت شغلی عبارتست از یک پاسخ عاطفی یا احساسی که به جنبه های متعدد شغل یک فرد داده میشود به عبارت دیگر رضایت شغلی یک مفهوم واحد و بهم پیوسته ای نیست، زیرا که یک فرد به همان نسبت که در قبال یک جنبه از شغلش می تواند راضی باشد با یک یا چند جنبه دیگر آن می تواند ناراضی باشند
درواقع، نتیجه تحقیقات نشان میدهد که برای پیشبینی و توجیه رفتار فرد - بهمراتب، بیش از رضایت شغلی - تعهد سازمانی مورد استفاده قرار میگیرد و با استفاده از تعهد سازمانی، بهتر میتوان میزان غیبت و جابهجایی کارکنان را پیشبینی کرد
.2 روش پژوهش
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، میدانی و از لحاظ کنترل متغیرها غیر آزمایشی است. همچنین با توجه به اینکه در پی شناخت رابطه هستیم، تحقیق بر اساس روش جمعآوری دادهها در رده توصیفی میشود. از نظر دستهبندی تحقیقات توصیفی، این پژوهش از نوع پیمایشی بهشمار میرود. همچنین با توجه به اینکه میزان و چگونگی تاثیر هر یک از عوامل با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری صورت می گیرد، پژوهش از نوع همبستگی علی است.
-1-2 جامعه آماری، نمونه و روش نمونه گیری
جامعه آماری تحقیق حاضر شامل تمام کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه می باشد که تعداد آنها مطابق با استعلام از مرکز فناوری اطلاعات، برابر 799 نفر می باشند. تعداد نمونه برابر 260 بدست آمد.
در این تحقیق با توجه به اهداف تحقیق بهترین ابزار برای جمع آوری داده ها، پرسش نامه می باشد
در این پژوهش نیز ابزار اندازهگیری، پرسشنامه باز و بسته است و سؤالات بسته پرسشنامه بر اساس امتیاز 1 تا 5 طیف لیکرت طرح ریزی گردیده است. سوالات پرسشنامه شامل دو قسمت است:
الف - سوالات جمعیت شناختی: در این بخش سعی شده است که اطلاعات کلی و جمعیت شناختی در رابطه با پاسخ دهندگان جمع-آوری گردد.
ب - سوالات بر اساس متغیر های پژوهش: در بخش دوم سؤالات مربوط به بررسی اثر نگرش به شغل بین مجریان طرح تحول سلامت در دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمانشاه با توجه به متغیر ها میباشد.
جدول1دستهبندی سؤالات
بطور کلی در این پژوهش با استفاده از دو روش آمار توصیفی و استنباطی به تجزیه وتحلیل داده ها می پردازیم. لذا در قسمت تجزیه و تحلیل این پژوهش مراحل زیر اجرا میشود:
-1 ارائه آمار توصیفی مربوط به متغیرهای جمعیت شناختی سن، جنسیت، میزان تحصیلات، و ...
-2 بررسی نرمال بودن دادهها با استفاده از آزمون کلموگرف- اسمیرنوف جهت مشخص کردن نوع آزمون همبستگی - پیرسون یا اسپیرمن - .
-4 محاسبه آزمون همبستگی - پیرسون یا اسپیرمن - بین متغیرهای پژوهش با استفاده از نرم افزار .SPSS
-5 بررسی روایی سازه مربوط به هرکدام از متغیرها و آزمون فرضیات و برازش مدل نهایی با استفاده از روش معادلات ساختاری نرم افزار .AMOS
.3 تحلیل داده ها
1-3آمار توصیفی متغیرهای تحقیق
جدول2 شاخصهای مرکزی، پراکندگی و توزیع متغیرهای تحقیق
شاخص ها ، فرهنگ سازمانی ، رضایت شغلی ، خدمات بیشتر ، تعهد سازمانی درگیری 7شغلی تشریک مساعی
-2-3بررسی نرمال بودن دادهها
برای اجرای روشهای آماری و محاسبه آماره آزمون مناسب و استنتاج منطقی درباره فرضیههای پژوهش؛ مهمترین عمل، قبل از هر اقدامی انتخاب روش آماری مناسب برای پژوهش است. برای همین منظور در این پژوهش از آزمون معتبر کلموگروف- اسمیرنف برای بررسی فرضیه نرمال بودن دادههای پژوهش استفاده شدهاست. این آزمون باتوجه به فرضیات زیر به بررسی نرمال بودن داده می پردازد.
:H0 دادهها دارای توزیع نرمال هستند.
:H1 دادهها دارای توزیع نرمال نیستند.
نحوه داوری با توجه به جدول آزمون کلموگروف- اسمیرنف بدین صورت است که اگر سطح معنیداری - sig - برای کلیه متغیرها بزرگتر از سطح آزمون - 0/05 - باشد توزیع دادهها نرمال میباشد. همچنین میتوان از قضیه حد مرکزی نرمال بودن متغیرها را سنجید. در این قضیه هرگاه حجم نمونه بزرگتر از 30 باشد میتوان توزیع دادهها را نرمال در نظر گرفت.
جدول3 آزمون کلموگروف - اسمیرنوف متغیرهای پژوهش
-3-3محاسبه همبستگی بین متغیرهای تحقیق
برای محاسبه همبستگی بین کلیه متغیرهای تحقیق به دلیل نرمال بودن توزیع داده ها ونیز با توجه با اینکه دو متغیر مورد مطالعه در مقیاس نسبی و فاصله ای هستند - استفاده از پرسشنامه با طیف لیکرت - از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون استفاده می شود. این ضریب بین 1 تا -1 میباشد و درصورت عدم وجود رابطه بین دو متغیر برابر صفر میباشد. این آزمون با توجه به فرضیات زیر به بررسی ارتباط بین دو متغیر میپردازد.
فرضیه : - H0 - همبستگی معنیدار بین دو متغیر وجود ندارد. H0: ρ = 0
فرضیه : - H1 - همبستگی معنیدار بین دو متغیر وجود دارد. H1: ρ ≠ 0
نحوه داوری در مورد وجود یا عدم وجود ارتباط براساس سطح معنیداری بهدست آمده صورت میپذیرد. بدین ترتیب که اگر sig آزمون کوچکتراز 0/05 باشد فرضیه H0 رد شده و بین دو متغیر ارتباط معنیداری وجود دارد.