بخشی از مقاله

چکیده

پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش براساس الگوی کلر بر میزان یادگیری یادداری درس علوم دانش آموزان پایه چهارم دبستان صورت گرفت. این پژوهش از نوع کاربردی و به روش نیمه آزمایشی و با استفاده از گروه کنترل ، آزمایش صورت گرفته است.جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه چهارم ابتدایی ناحیه 2 شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 95-94 است که بنابر اعلام روابط عمومی آموزش و پرورش تعداد آنها 1500 نفر می باشد. لذا با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 50 دانش آموز انتخاب گردید که در دو گروه50 نفری کنترل و آزمایش تقسیم بندی شدند.

برای گردآوری داده ها از درس افزار و پرسشنامه محقق ساخته یادگیری و یادداری استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS<21 و با استفاده از روش تحلیل کواریانس به بررسی فرضیات پژوهش پرداخته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش براساس الگوی کلر بر میزان یادگیری و یادداری دانش اموزان موثر است.

مقدمه

تحولات اخیر و پیشرفت جهان امروز را میتوان به جرأت به تعلیم و تربیت نسبت داد .امروزه فرایند یادگیری-یادداری از اساسی ترین موضوعات تعلیم و تربیت است که توجه متخصصان علوم تربیتی را به خود جلب کرده است.

امروزه وقتی درباره تعلیم و تربیت صحبت میشود اصطلاحاتی نظیر یادگیری و یادداری نیز مطرح می شود.فرایند یادگیری می تواند یادگیرنده را در هر مکان و هر زمان به طور عمیق با فعالیت های آموز شی دیگر مرتبط و تجارب او را در این زمینه به به گونه ای بسیار موثر تقویت کند.در رابطه با بحث یادگیری -یادداری نیز به عنوان اصل مهم پیشرفت دانش آموز مطرح می شود. یادگیری در همه موقعیت های زندگی از جمله مدرسه و کلاس اتفاق میافتد. گرچه، یادگیری یک تغییر داخلی است ولی از تغییرات در رفتارهای قابل مشاهده، قابل استناد است و فرایندی است که یک ارگانی سم به و سیلهی آن، رفتارش را در نتیجهی یک تجربه، تغییر میدهد

مفهوم یادگیری را میتوان به صورتهای مختلف تعریف کرد؛ کسب دانش و اطلاعات، عادتهای مختلف، مهارتهای متنوع و راههای گوناگون حل کردن مساله. همچنین، میتوان یادگیری را به عنوان فراگیری رفتارها و اعمال پسندیده، حتی به عنوان کسب رفتارها و اعمال مضر و ناپسند تعریف کرد. با این حال معروفترین تعریف از یادگیری به قرار زیر است: یادگیری، به فرآیند ایجاد تغییرات نسبتا پایدار در رفتاری که حاصل تجربه است، گفته میشود و نمیتوان آن را به حالتهای موقتی بدن، مانند آنچه بر اثر بیماری، خستگی یا مصرف داروها پدید میآید، نسبت داد

از سویی یادداری فرایندی است که به وسیله آن شخص مدت زمانی که فرد، مطلب یا مفهوم آموخته یا یاد داده شده را به یاد یا به خاطر می آورد. بخشی اطلاعات وارد شده به حافظه کوتاه مدت با اطلاعات یاد گفته شده قبلی ارتباط برقرار می کنند. و به حافظه بلند مدت انتقال می یابند این اطلاعات به صورت مواد سازمان یافته در می آیند که رای مدت طولانی در آنجا باقی می مانند و در صورت لزوم به حافظه کوتاه مدت بازگشت داده می شود و شخص بر ا ساس آنها پا سخ می دهد

بنابراین با توجه به فرایند یادگیری و یادداری می توان بیان داشت که امروزه آموزش مداوم به عنوان یک ضرورت در جهان مطرح است. بسیاری از کشورها در جستجوی آموزش های موثرتر جهت کاستن هزینه ها و پر کردن شکاف میان علم و عمل هستند. آموزش مداوم بخش تفکیک ناپذیری از فعالیت هر سازمان است و در طول چند دهه اخیر به صورتی چ شمگیردر اکثر ک شورهای دنیا مورد توجه قرار گرفته ا ست .

ر سیدن به اهداف سازمانی ب ستگی به توانمندی معلمان ودر انجام وظایف محوله و انطباق با محیط تغییر دارد بنابراین در دوره ابتدایی تحصیلی دانشآموزان زیادی را می بینیم که تمایل دارند به بهانه های زیادی از ورود به کلاس درس طفره بروند.دوست دارند وقت خود را در محیط هایی غیر از کلاس درس سپری کنند.این رفتارها نشان از فقدان انگیزش لازم برای یادگیری آن درس در نزد دانش آموزان می شود.

به طور کلی از آنجا که انگیزش یکی از مهمترین عوامل در یادگیری انسان ها می باشد. آموزش و در نتیجه یادگیری علوم نیز از این قائده م ست شنی نی ست. باید تلاش کنیم تا انگیزش دانش آموزان را برای یادگیری افزایش دهیم.باید طوری آموزش را طراحی نماییم و از الگویی استفاده نماییم که انگیزش یادگیری در دانش آموزان را افزایش دهد. انگیزش به عنوان محور اصلی این بخش یک تمایل شخصی برای دنبال کردن هدفی یا تکمیل یک تکلیف می باشد

انگیزش توسط رویدادهای بیرونی تحت تاثیر قرار گرفته و همچنین یادگیری و عملکرد را تحت الشعاع قرار می دهد، به همین خاطر طراحان آموزشی ، چگونگی انگیزش یادگیرندگان را مورد اهمیت قرار می دهند .

برای ایجاد انگیزش الگوهای زیادی وجود دارند.بنابراین یکی از این الگوهای بسیار موثر و مشهور در زمینه ایجاد انگیزش یاددگیری دانش آموزان در این حیطه طراحی آموز شی انگیز شی کلر می با شد.جان کلر در سال 1983 الگوی طراحی آموزشی انگیزشی را مطرح کرد. هدف از اجرای آن ایجاد انگیزش در یادگیرندگان برای یادگیری بیشتر است.این الگو چهار مرحله دارد.

کلر معتقد است که اگر چهار عامل علاقه، ارتباط، اطمینان،و رضایت را در طراحی آموز شی بهکار گیریم موجب انگیزش در یادگیرندگان خواهد شد.به کار گیری این طرح در آموزش علوم نیز می تواند بسیاری از مشکلات از جمله کم علاقگی و افت تحصیلی دانش اموزان را در این درس کاهش دهد.

در تحقیقی کنعانی ، - 1390 - تحت عنوان بررسی اجرای برنامه درسی با الگوی آموزشی انگیزشی کلر پرداختندنتایج این تحقیق نشان داد که هر چقدر محتوای آموزش با نیازها و تجربه های یادگیرنده ارتباط داشته باشد،انگیزش یادگیرنده هم برای یادگیری بیشتر می شود. بنابراین آموزش وپرورش هرکشورنقش مهمی در رفتارفردی واجتماعی افراد دارد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید