بخشی از مقاله
چکیده
»جهاد سازندگی« موفقیتها ، سرافرازیهای عظیمی در سازندگی روستاها و همزمان طی جنگ تحمیلی به دست آورد. این موفقیتها تنها و تنها در گرو »فرهنگ جهادی« پدید آمد که مهمترین عناصر آناخلاص، عشق به خدا و مردم، احساس مسئولیت در برابر خون شهدا و مقولاتی دراین راستا است. فرهنگ جهادی را میتوان از آیه شریفه قل انما اعظکم بواحده ان تقوموا الله... استنباط کرد؛ چرا که پیام مهم آیه، اخلاص است و از اخلاص عشق به کار و از آن دو نیروی عظیم و ایثاری شگفتانگیز و شجاعتی کارساز و هدایتی الهی به وجود میآید. برای رسیدن به »فرهنگ جهادی« در خانه، اداره و جامعه باید با جهاد فرهنگی عجین شد و تنها از طریق آن میتوان به فرهنگ جهادی رسید. در پایان دیدگاه رهبر معظم انقلاب درباره فرهنگ جهادی به شرح بررسی شده است.
جهاد فرهنگی و فرهنگ جهادی
»جهاد سازندگی« از دل انقلاب برخاست ، در دامن پاک آن بالید و فرزندی شایسته و صالح برای او شد؛ زیرا در همه صحنهها و لحظهها به گونهای عمل کرد که همانند آینهای صاف، چهره راستین انقلاب و شکوه فریاد رسای رهبر و خون شهیدان در آن جلوهگری نمود. در میدان سازندگی، بار سنگین عمران و آبادی کشور را به دوش گرفت و عاشقانه سختی های آن را به جان خرید و در این جهت به گونهای عمل نمود که نورانیت آن در جای جای روستاهای کشورمان، چشم دشمنان سوگند خورده انقلاب را کور کرد و جان تشنه عاشقانش را سیراب. جهاد، به همانند کلمه طیبه و شجره مبارکهای بود که روستاییان درد کشیده در سایه شاخسارهای بلند رحمتش به راحت نشستند و از میوه شیرینش چیدند و چشیدند.
در پرتو حرکت عظیم جهاد بود که آگاهی ، معرفت از اسلام و انقلاب در عمق روستاهای دور دست کشورمان ریشه دواند ، تودههای میلیونی مردم روستایی با واقعیات عینی انقلاب آشنا شدند و نقشههای شیطانی خناسان وسوسهگر و منافقان فتنهانگیز نقش بر آب شد. جهاد سازندگی در صحنه پرورش نیروهای اصیل و کسب تخصص، شتابان و توانا به پیش رفت و گزاف نیست اگر بگوییم در این راه طلایه دار و پیشتاز همه نهادهای انقلابی گردید. در جبهههای رزم نیز، تعهد و تخصص را در هم آمیخت و حماسهها آفرید. ابتکارها و خلاقیتها، عشق ها و خلوصها و ایثارها و فداکاریها از خود نشان داد که بیگمان در صفحات درخشان تاریخ این مرز و بوم با خطوط برجسته نوشته خواهد شد. نام زیبا و اسم با مسمای »سنگر سازان بیسنگر« به قاموس کلمات جنگ افزوده شد و بر سر زبانها افتاد و شهره گشت،
بالاخره جهاد، در میدانهای پر مخاطره ، وبهتراست در عین حال با شکوه هشت سال دفاع مقدس، چنان راست قامت ایستاد که بیگمان جاودانه خواهد ماند و فراموش ناشدنی. درهنگام حوادث تلخ، چون زلزله شمال با سرعت و شجاعت به کام حادثهها رفت و با ابتکار ایثار خود، شورونشاطی در دلها افکند و ناظران داخلی و خارجی را متحیر ساخت. به راستی، راز این همه سربلندی در چیست و ریشهها ، اسباب و عوامل این موفقیتها در کجاست؟ چگونه جهاد توانست در برابر انبوه مشکلات بایستد و با کمال موفقیت، سازندگی روستاها را به پیش برد؟ آیا این عزت و سربلندی، ریشه در تخصص جهادگران دارد؟ آیا با هزینههای سنگین مالی و تدارکاتی به وجود آمد؟ یا ساختار اداری خاص آن، این همه عظمت وشکوه را به دنبال آورد؟
فرهنگ جهادی چیست؟
اگر کمی به گذشته برگردیم و با تأمل و انصاف این پرسشها را مورد بررسی قراردهیم و عملکرد جهاد را بررسی کنیم، به روشنی در خواهیم یافت که راز عظمت و سرافرازی جهاد در ویژگیهای ارزنده جهادگران، فرهنگ خاص آنان و فضای عطرآگین حاکم بر این ارگان مقدس نهفته است. اگر جهادگران در صحنههای سازندگی و در جای جای روستاهای این کشور تحولی عظیم به وجود آوردند؛ اگر آگاهی و هوشیاری را به اعماق جان تودههای مردم بردند؛ اگر در کسب تخصصها و تجربهها به درجهای رسیدند که ناظران، انگشت حیرت به دندان گزیدند و بالاخره اگر در میدانهای نبرد حق علیه باطل با دست خالی به مصاف دشمن رفتند و به گاه اوجگیری آتش جنگ، راه را برای رزمندگان هموار کرده و زمینهساز حملههای برق آسای آنان گشتند، همه و همه در پرتو ایمان راستین به خدا، عشق به هدف، ایثار در راه خدا، احساس مسئولیت در برابر خون شهیدان، بیاعتنایی به دنیا و زخارف آن ، اهتمام به تلاوت، فهم و عمل به قرآن و به جان خریدن گهر گفتههای رهبر فقید انقلاب بود که ما عنوان »فرهنگ جهادی« را برای همه این ویژگیها برمیگزینیم.
الگوگیری از امیرمؤمنان علیهالسلام
انگار این مجاهدان صحنههای سازندگی و جنگ و فرهنگ، با گوش جان، سخن مولایشان علی علیهالسلام را شنیدند که در گلایهای شگفت از کوفیان بی وفا، راز موفقیت یاران رسولاالله صلی االله علیه و آله را برشمرد:نَ دُعُوا الی الاسلامِ فَقَبِلُوهُأینَ» وَ قَرَؤُا القُرآنَ فَاحکَمُوهُ وَ هَیِجُوا الَی الجَهادِ لَهَ اللﱢقاحِ الَی أولادِها وَ سَلَبُوا السیوفَ اغمادَها وَ اخذُوا باطرافِ الارضِ زَحفاً زَحفاً وَصَفّاً صَفّاً.1« »کجایند آنان که به اسلام دعوت شدند و پذیرفتنش را آغوش گشودند؟ قرآن را تلاوت نموده و به دستوراتش عمل کردند؟ دعوت حماسی و پر جذبه جهاد را با شیفتگی و عشق پاسخ گفتند؟ شمشیرها از نیام برکشیدند و در صفوفی منظم و فشرده و با یورشهای پیاپی، کران تا کران این سرزمین را از آلایش کفر پاک کردند و به تصرف حق در آوردند؟« این سخن گهربار، راز موفقیت یاران رسول خدا صلی االله علیه و آله و عظمت آنان را در پذیرفتن حقیقی اسلام ناب، تلاوت قرآن ، عمل بدان و جهاد با کافران میداند.