بخشی از مقاله
چکیده
جرأت ورزی یا احقاق جنسی، یک احساس روانی- اجتماعی نسبت به ادراک فرد و یا تفسیر شخص در مورد نحوهای که احساساتشان را در روابط زناشویی ابراز میکنند، است. در رابطه با احقاق جنسی دو دسته از تعاریف وجود دارد. یک دسته که به گونهای بیانگر رفتارهایی با هدف کسب لذت در فرد است - در جهت گرفتن لذت جنسی بیشتر و حق جنسی خود - و دسته دوم به گونهای رفتارهای اجتنابی و توانایی رد کردن آنچه که فرد در رابطه جنسی از آنها اجتناب میکند، را بیان میکند. این نوع احقاق به دنبال رفتارهای جنسی با تمرکز بر امنیت جنسی، از قبیل بارداری، ابتلا به HIV و بیماریهای جنسی مسری است. توجه به هوش اجتماعی میتواند نقش بسزایی در فهم رفتارهای جنسی و نیز میزان رضایت جنسی زوج ها داشته باشد. همچنین ارضاء صحیح جنسی میتواند با افزایش و سازگاری اجتماعی زوجها در ارتباط باشد.
هداف از پژوهش حاضر شناخت عوامل مرتبط با احقاق جنسی در زنان؛ و همچنین تعیین نقش سازه هوش اجتماعی در پیشبینی میزان احقاق جنسی در زنان بود. جامعه پژوهشی معلمان زن متاهل شاغل در مدارس دخترانه شهر بندرعباس است، که به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحلهای 300 نفر انتخاب شدند و به پرسشنامههای هوش اجتماعی و احقاق جنسی پاسخ دادند. دادههای جمع آوری شده با روشهای آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بین هوش اجتماعی و احقاق جنسی ارتباط معناداری وجود دارد. نتایج پژوهش موید ارتباط هوش اجتماعی با احقاق جنسی میباشد، لذا میتوان نقش پیش-بینی کنندهی هوش اجتماعی را در احقاق و یا عدم احقاق جنسی زنان، در تبیین عوامل موثر در این سازه مورد توجه قرار داد.
کلید واژه ها: احقاق جنسی، هوش اجتماعی
مقدمه
هوش1 مفهومی است که از دیرباز، آدمی به تفحص و پژوهش در مورد ابعاد، ویژگیها و انواع آن علاقمند بوده است و تعاریف متعددی از هوش ارائه داده است.وکسلر1943 2 هوش را اینگونه تعریف میکند: توانایی عمومی فرد برای اینکه بتواند بطور هدفمندی عمل کرده، به طور منطقی فکر کند، به طور مؤثری با محیط پیرامون خود ارتباط برقرار کند. مفهوم هوش به دلیل انتزاعی بودن در طول سالها دستخوش تغییر بوده است. اکثر پژوهشگران هوش را مجموعه ویژگیها و استعدادهایی میدانند که بهطور مستقیم قابل مشاهده نیستند، برخی آنرا یک استعداد کلی میدانند و برخی معتقد به انواع هوش هستند - گنجی، . - 1383
هوش اجتماعی3 بخش عمدهای از دانش ما درباره اثر بخشی انسان را شکل میدهد، که توانایی مدارا کردن با دیگران و یا تحت تأثیر قرار دادن آنان و هر چه بهتر انجام دادن کارها را نیز در بر میگیرد - آلبرشت4، . - 2004 همچنین استرنبرگ5 و گاردنر نیز در سال 1980 بیان کردد برای توصیف ویژگیهای یک فرد باهوش باید مهارتهای اجتماعی را بخشی از ویژگیهای او در نظر گرفت - باقری، . - 1388به طوری که ثرندایک در سال 1937 هوش اجتماعی را توانایی درفهم و کنترل دیگران تعریف کرد و به طور کلی میتوان گفت هوش اجتماعی عبارت است از توانایی در فهم احساسات و افکار و رفتار اشخاص در موقعیتهای بین فردی و یا در یک کلمه دانش درونی است - مارلو6، 1986؛ به نقل از عرب، . - 1388علاوه بر این جاچنیوز - 2008 - 7 هوش اجتماعی را به دو بخش مهم:
الف - رفتار دیگران و چیره شدن بر رفتار دیگران،
ب - از پس رفتار دیگران برآمدن؛ تقسیم کرد.